21.4 C
Craiova
luni, 17 iunie, 2024
Știri de ultima orăActualitate20 de milioane de lei - taxa notariala pentru un apartament cu doua camere

20 de milioane de lei – taxa notariala pentru un apartament cu doua camere

Craiovenii platesc taxe majorate cu 50%, incepind de la 1 octombrie, pentru cumpararea de apartamente, terenuri sau spatii comerciale. Camera Notarilor Publici Oltenia a decis, in urma cu doua saptamini, sa majoreze baremele minime privind valoarea de circulatie a bunurilor imobile, imitind in acest fel gestul Camerei similare din Bucuresti, care a comandat Societatii Generale a Expertilor Tehnici un studiu referitor la preturile reale ale apartamentelor. Surse autorizate din cadrul Camerei oltene au declarat pentru GdS ca noile tarife nu vor duce la majorarea preturilor locuintelor din Craiova, dar admit totusi ca afectata de acest lucru va fi populatia care doreste sa cumpere apartamente, nevoita sa scoata mai multi bani din buzunar. „Pina acum, existau diferente foarte mari intre pretul real la care se facea vinzarea unui apartament si suma declarata in acte, procedeu prin care se incerca evitarea taxelor. Trebuie precizat ca din suma totala, care se plateste in momentul tranzactiei, o mare parte sint taxe datorate statului. Nu toti banii reprezinta onorariul notarului“, a declarat sub protectia anonimatului un notar public. Practic, incepind din 1 octombrie, pretul declarat la vinzare nu poate sa scada sub o anumita limita, calculata in functie de zonele de interes.

Spatiile comerciale tranzactionate au o valoare minima de piata

Cresterea cu 50% a onorariilor va pune pe butuci afacerile imobiliare din Craiova, aflate la limita supravietuirii in ultimii doi-trei ani. Spre exemplu, in zona A, cea mai cautata si cu cele mai mari preturi la vinzare, valoarea minima care va putea fi inscrisa in acte pentru o singura camera este de 300 de milioane de lei. La aceasta suma, in momentul vinzarii, taxele catre stat si onorariul notarului se ridica la aproape 12 milioane de lei. Un apartament cu doua camere in aceeasi zona nu va putea fi vindut sub 600 de milioane de lei, taxele totale ajungind in acest caz la aproximativ 19 milioane de lei. In zona B, pretul minim pentru o camera este de 225 de milioane, iar in zona C, care include si cartierele Craiovita Noua si Valea Rosie, valoarea este de 150 de milioane de lei. Cea mai ieftina este zona D, care include, printre altele, cartierele Mofleni, Popoveni si Cernele, unde o singura camera costa 75 de milioane de lei. Conform sursei amintite, Camera Notarilor a luat in calcul realizarea unei expertize, dar, intrucit costurile erau prea mari, s-a lasat pagubasa, asteptind, dupa cum se preconizeaza, ca guvernul sa aprobe un act normativ prin care se obliga sa suporte costurile respectivului studiu. Noua hotarire a reprezentantilor notarilor aduce si o premiera pe piata craioveana. Pentru prima data, spatiile comerciale tranzactionate au o valoare minima de piata, lucru care pina acum a lipsit cu desavirsire. „In privinta spatiilor comerciale, eram nevoiti ca in acte sa le asimilam preturilor apartamentelor, contrastind evident cu situatia reala. Acest lucru se aplica in situatia in care proprietarul vindea catre o persoana fizica, in cazul persoanei juridice fiind obligat sa declare valoarea reala“, a precizat sursa citata. Daca vreti sa cumparati un spatiu comercial, e bine sa stiti ca valoarea minima care trebuie trecuta in acte este de 300 de euro pe metrul patrat in zona centrala si de 50 de euro la periferie. Chiar si asa, fata de pretul real de aproximativ 800-1.000 de euro, cumparatorii ies in cistig.

Agentiile imobiliare asteapta falimentul

Cele mai „sifonate“ din aceasta „afacere“ ies agentiile imobiliare, care se vor vedea confruntate cu o lipsa acuta de clienti. „Daca pina acum eram la limita supravieturii, de acum incolo cred ca multe agentii vor da faliment. Si asa preturile apartamentelor crescusera foarte mult in ultimii ani. Cu noile tarife nu va mai vrea nimeni sa cumpere“, a declarat reprezentantul unei agentii imobiliare din Craiova. Acest lucru este confirmat si de notarul public citat anterior, care a declarat ca, in ultimele cinci zile, doar un client a trecut pragul biroului sau. „Oamenii se asteptau la aceasta crestere, mai ales dupa ce au auzit la televizor ce s-a intimplat la Bucuresti“, a declarat sursa mentionata. Noua situatie creata pe piata imobiliara are insa si parti bune.

Prin cresterea taxelor, la bugetul de stat se vor colecta mai multi bani, iar posibilii investitori straini vor avea o imagine apropiata de realitate in privinta valorii terenurilor si a spatiilor comerciale. Nici notarii nu se pot plinge ca le vor intra in buzunar mai multi bani, chiar daca veniturile principale nu vin din tranzactiile imobiliare.

Singurii perdanti sint populatia si agentiile imobiliare, care va trebui sa jongleze intr-o piata cu oferte putine si scumpe. De asemenea, noile valori minimale ar putea reprezenta semnalul scaderii preturilor, desi o astfel de ipoteza este greu de luat in calcul. „In Vilcea si Pitesti, spre exemplu, taxele notariale sint stabilite in euro, ceea ce inseamna bani in plus platiti de oameni in cazul cresterii cursului de schimb“, a concluzionat notarul public craiovean.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS