10.1 C
Craiova
sâmbătă, 10 mai, 2025
Știri de ultima orăActualitateDestainuirile unui tata al carui copil a murit in Maternitatea Spitalului nr. 2 Craiova

Destainuirile unui tata al carui copil a murit in Maternitatea Spitalului nr. 2 Craiova

Literatura de specialitate mentioneaza ca, nascut in luna a saptea de sarcina, un copil isi poate folosi cele patru simturi – vazul, auzul, gustul si pipaitul – ba chiar recunoaste fara probleme vocea mamei sale. Cu toate acestea, la Spitalul nr. 2 Craiova, astfel de copii sint considerati avortoni. Ei sint inregistrati ca nou-nascuti doar daca apuca sa traiasca doua saptamini, cu conditia sa ajunga la greutatea de cel putin 1.000 de grame.

Victor Badita este unul dintre parintii care si-au dorit din tot sufletul un copil. Sotia sa, Florentina, de 15 ani, a ramas insarcinata si a adus pe lume dupa numai sapte luni o fetita, care a decedat doua zile mai tirziu. Indurerat, tatal a tinut sa le spuna si altora tulburatoarea poveste a copilului, considerat doar un avorton de catre medici:

„Pe 13 mai am dus-o la Spitalul nr. 2 Craiova pe nevasta mea, Florentina, care era gravida. Avind dureri la sarcina, am internat-o prin intermediul dr. Anca Patrascu, care a dus-o direct in sala de nasteri, zicind ca trebuie sa faca avort, deoarece copilul nu mai poate astepta. Nevasta mea avea, dupa calculele noastre, sapte luni si citeva zile de cind a ramas gravida. La insistenta mea, au zis ca incearca sa mai tina copilul in burta mamei, dar sansele sint mici. Copilul a rezistat pina joi, 6 mai, in jurul orei 13.00, cind nevasta mea a inceput sa aiba dureri de nastere si a nascut prematur o fetita de 930 de grame. Doctorul care a asistat la nastere – dr. Paitici – a zis dupa nastere ca mama si copilul sint bine, dar ca fetita trebuie sa stea la incubator foarte mult timp.

Simbata, cind am venit sa vad copilul, am gasit-o pe nevasta-mea plingind, deoarece copilul murise. Am fost la incubatoare, acolo unde sint tinuti copiii nascuti prematur, la cele doua asistente, dar nu au vrut sa-mi arate copilul mort. Mi-au zis ca a avut probleme respiratorii si ca n-a tipat cind s-a nascut si de aceea a murit. Nevasta mea fusese vineri, 17 mai, in jurul orei 15.00, sa-l vada si a gasit copilul bine. Apoi, cind s-a dus in aceeasi zi la ora 21.00, asistentele stateau de vorba in camera alaturata si i-au zis ca a murit copilul. Nici macar nu le-a pasat sa o anunte ca fetita a murit. Sau, cind au vazut ca are probleme copilul, sa fi chemat un medic de garda care sa-l examineze.

Am fost la asistente, mi-au spus ca si asa era nascut prematur si nu se stie cit putea sa traiasca; mi-au spus ca nu e bine sa il iau acasa si nici sa-l vad, ca e urit cind e mort. Mi-au mai zis ca nu este un copil, ci un avorton, si nu trebuie sa ne facem probleme ca sintem tineri si mai facem. M-am dus sa vorbesc cu doctorul de garda si, dupa ce m-a pus sa semnez ca nu iau cadavrul copilului acasa, a zis ca n-o mai intereseaza nimic acum, deoarece copilul e mort si a fost un avort si nu trebuie sa ne mai facem griji. M-am dus la asistenta care se ocupa de femeile lehuze si i-am zis ca vreau sa-mi iau nevasta acasa, ca, de cind a murit copilul si pina simbata dupa-amiaza nu a mai intrebat-o nimeni nimic, nici daca are probleme cu burta sau cu sinii. Asistenta-sefa a zis ca n-o intereseaza daca o iau acasa sau nu, pentru ca oricum nu are nici o fisa, fiind fugita din spital. Nevasta era cu mine de mina, iar asistenta zicea ca e fugita din spital. M-a trimis inapoi la doctorul de garda ca sa intreb unde e fisa. Doctorita a tipat la mine ca, daca copilul a murit, nu o mai intereseaza nimic. M-am intors iar la asistenta, care, in timp ce isi facea unghiile, mi-a zis sa fac ce vreau, dar pe ea sa n-o mai deranjez.

Sper sa puteti spune macar ceva din necazul meu, pentru ca medicii din ziua de azi nu mai sint medici, sint niste oameni fara suflete care comanda viata si moartea unei fiinte omenesti. Fetita mea s-a dus, dar sint si alti copii acolo care sint tratati la fel, iar parintii lor nu trebuie sa pateasca ce am patit eu. Eu cred ca fetita nu a avut ingrijirile necesare de a murit, iar medicii de la Spitalul nr. 2 nu se ocupa de copii sau de mame, daca nu scoti bani din buzunar. Daca un copil se naste, chiar si prematur, la sapte luni, nu are dreptul la viata? Nu are dreptul sa poarte un nume, sa aiba un certificat de nastere?

Cadrele medicale sustin ca s-au respectat toate protocoalele

Medicii Spitalului Municipal „Filantropia“, cunoscut ca Spitalul nr. 2 Craiova, sustin ca tinara de numai 15 ani a fost tratata corespunzator. Internata pe 13 mai cu sarcina de 27-28 de saptamini si iminenta de avort – motivul: se daduse in tiribomba – Florentina a avortat trei zile mai tirziu, „cu respectarea tuturor protocoalelor medicale, in prezenta a patru medici“, dupa cum a precizat dr. Anca Patrascu, sefa Sectiei obstetrica-ginecologie II:

„A fost ingrijita corespunzator in toata aceasta perioada si s-a facut tot posibilul ca gravida sa pastreze sarcina. Din pacate nu a fost posibil, astfel incit pe 16 mai, la ora 12.45, a avortat un avorton viu, de sex feminin, in greutate de 930 de grame, care a fost predat Serviciului de nou-nascuti“.

Copilul nu a supravietuit insa decit pina a doua zi, decesul fiind inregistrat la ora 19.00. Dr. Antonia Ciupeanu Calugaru – sefa Sectiei neonatologie – a declarat ca, in tot acest timp, fetita a fost ingrijita corespunzator: „A fost un avorton care ar fi putut sa supravietuiasca, de aceea am incercat sa-i asiguram conditii asemanatoare cu cele din uterul mamei, prin ceea ce noi numim supraveghere de minima atingere. Asta presupune ca incubatorul sa fie acoperit, prematurul sa fie manipulat cit mai putin posibil, iar accesul vizitatorilor in acest salon sa fie interzis. Prematurul a fost chiar vaccinat antihepatic, a avut perfuzii si medicatie, dupa cum s-a consemnat in foaia de observatie“. La autopsie s-au gasit mai multe hemoragii interne, survenite pe fondul dezvoltarii insuficiente a sistemului sanguin, astfel de complicatii fiind, in opinia medicilor, unele dintre cele mai frecvente cauze ale mortalitatii la prematuri.

Cit despre Florentina, medicii au spus ca a plecat din spital pe 18 mai, fara sa anunte pe nimeni. „La ora 11.00, asistenta nu a mai gasit-o in salon. De aceea nu i s-a facut controlul inainte de externare si nu i s-a intocmit bilet de iesire din spital“, a precizat dr. Anca Patrascu.

Nou-nascut sau avorton?

Desi s-a nascut viu, traind o zi si jumatate, copilul lui Victor si al Florentinei a fost inregistrat ca avorton si nu ca nou-nascut, in baza unor criterii medicale de specialitate.

„Cadrele medicale au procedat corect, inregistrind fetita ca avorton. Un copil venit pe lume inainte de termen este inregistrat ca avorton sau prematur de gradul IV, nu ca nou-nascut, daca are o greutate mai mica de 1.000 de grame. Desigur ca o parte din acesti copiii sint recuperati, dar nu li se intocmeste certificat de nastere decit dupa ce depasesc greutatea de 1.000 de grame. Asa prevede legislatia romaneasca“, a declarat dr. Valentin Bugeac, vicepresedintele Colegiului Medicilor Dolj, in cadrul caruia este si presedinte al Comisiei de Deontologie si Jurisdictie Profesionala.

Conform reglementarilor Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), prin nasterea unui copil se intelege „expulzia sau extractia completa din corpul mamei, indiferent de durata gestatiei, a unui produs de conceptie care, dupa aceasta separare, respira sau manifesta un alt semn de viata“. In privinta fatului venit pe lume in perioada 22-28 de saptamini de gestatie, OMS precizeaza: „Daca respira, el este considerat ca nascut viu si nu fat, iar actul de expulzie se numeste nastere si nu avort“. Fara comentarii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS