În cartea lor „NLP şi relaţiile de cuplu”, Robin Prior şi Joseph O’Connor descriu pe larg conceptul de încredere în cuplu. Ei spun că, într-o relaţie, nu există nici un viitor fără un anumit grad de încredere.
De multe ori, la începutul unei relaţii suntem confruntaţi cu această problemă: a-i acorda celuilalt încrederea noastră. În general, partenerii unui cuplu gândesc radical, în nuanţe de alb sau negru, uitând că există şi nuanţe intermediare de culoare. Putem lăsa o persoană să intre în viaţa noastră, deschizând uşa mai întâi cu prudenţă, iar apoi, dacă vedem că încrederea în acea persoană se dezvoltă, o putem lăsa să intre înăuntru.
Primul pas pentru abordarea unei noi relaţii
O relaţie în care te poţi simţi împlinit este aceea în care îţi deschizi sufletul cu onestitate faţă de cealaltă persoană şi înveţi multe despre ea. Acest lucru presupune, bineînţeles, şi asumarea dezamăgirilor. Însă, trebuie să ne amintim la începutul fiecărei relaţii că nici o relaţie nu seamănă cu alta şi dacă am fost dezamăgiţi de fostul partener, asta nu înseamnă că vom fi dezamăgiţi şi de următorul, de relaţia care tocmai a început. Din păcate, acest mod de a vedea lucrurile este frecvent întâlnit şi în aceste cazuri expresia „cine se arde cu ciorbă suflă şi în iaurt“ reflectă o realitate pe care nu ştim cum să o interpretăm, decât prin prisma experienţelor trăite în trecut.
Din nefericire, astfel de „moşteniri“ ale durerii din vechea relaţie întunecă noul început, iar partenerii pleacă la drum purtând un scut contra noilor răni pe care se aşteaptă să le primească de la actualul partener. Această abordare nu este nicidecum constructivă pentru noua relaţie.
Dezvoltarea încrederii seamănă cu creşterea unui copil
Încredere este un cuvânt de origine scandinavă şi înseamnă puternic. Altfel spus, ne dezvoltăm încrederea atunci când considerăm că ne putem baza pe puterea celeilalte persoane de a ne sprijini. Dezvoltarea încrederii seamănă cu creşterea unui copil. Cu cât căpătăm încredere, cu atât supraveghem mai puţin. Testăm de multe ori cealaltă persoană pentru a fi siguri că nu ne va dezamăgi, observând pur şi simplu cum trăieşte. Încrederea este întotdeauna extrem de preţioasă tocmai pentru că implică un risc. Iar noi, pentru a ne implica într-o relaţie avem nevoie de siguranţă. Cum ştim că cealaltă persoană este sinceră, că tot ceea ce spune este adevărat? Cum construim o relaţie bazată pe încredere? Cum ştim dacă ne putem implica într-o relaţie, fie ea şi pe termen scurt? Este bine să respectăm anumite reguli de bază. În primul rând, trebuie să eliminăm frica. Dacă ne temem de cealaltă persoană, de ceea ce ar putea să facă, este foarte dificil să avem încredere. Dacă proiectăm clişee ale vechilor relaţii, în noul cadru relaţional, de asemenea, nu putem avea liber sentimentul încrederii. Altă regulă este de a considera încrederea extrem de preţioasă, de aceea trebuie să discernem bine cui şi mai ales în ce limite o oferim.
Amintiţi-vă că meritaţi tot ce este mai bun în această viaţă
Încrederea se dezvoltă de-a lungul timpului, şi nu pe baza a ceea ce spun oamenii, ci pe baza a ceea ce fac ei. Nu trebuie confundată încrederea cu dorinţa de încredere. Dacă o persoană este fermecătoare şi vă simţiţi bine în compania ei, acestea sunt doar calităţile acelei persone. Asta nu înseamnă că dacă o personă este agreabilă şi vă face să vă simţiţi bine, este şi demnă de încredere. Trebuie să separăm încrederea de afecţiune şi mai ales de atracţie sexuală. Fiecare dintre noi are ceea ce se numeşte al şaselea simţ. Cu toţii avem o intuiţie în legătură cu cine este demn de încredere şi cine nu. Ca să ne dezvoltăm acest simţ al intuiţiei trebuie să ne acordăm în primul rând un spaţiu mental. Să luăm o oarecare distanţă faţă de evenimentele din viaţa noastră şi din poziţia de observator detaşat vom putea discerne mult mai uşor dacă este cazul sau nu să-i acordăm încrederea noastră unei anumite persoane. Un moment de reflecţie detaşată ne poate schimba, uneori, radical cursul vieţii.
Material realizat de Gina Chiriac, psihoterapeut la Centrul de Sănătate „Sf. Grigorie Decapolitul“, din Craiova, situat în incinta Liceului de Chimie, telefon: 0744545352.