Aproape 26.000 de fermieri gorjeni vor beneficia de subvenţii în valoare de cinci milioane de euro de la Fondul european pentru garantare în agricultură.
GORJ. Majoritatea proprietarilor de terenuri agricole din judeţul Gorj vor beneficia de subvenţiile la hectar acordate de Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA). Din cei 26.300 de fermieri, care îndeplineau condiţiile de eligibilitate pentru a primi subvenţii din partea Fondului european pentru garantare în agricultură, au depus cereri 25.700 de proprietari, adică 98%. Suprafaţa pentru care se va acorda sprijinul este de 98.700 de hectare, faţă de 91.400 cât fusese prognozat. La nivelul sucursalei Gorj a Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură primele subvenţii vor intra în conturile fermierilor la sfârşitul trimestrului IV, în cursul lunilor noiembrie şi decembrie. Ajutorul acordat pentru fiecare hectar de teren agricol se va situa între 53 şi 56 de euro, în funcţie şi de analizele care vor fi efectuate pe teren, pentru verificarea datelor trecute în cereri.
Rezultate bune
Cu toate că nu se aşteptau ca populaţia din mediul rural să fie receptivă la campaniile de informare întreprinse de APIA, gorjenii au mers şi au depus cereri pentru a face rost de subvenţiile Uniunii Europene: „Rezultatele au fost foarte bune şi aproape toată lumea îndreptăţită să primească acest ajutor va fi în măsură să beneficieze de el. Din estimările noastre valoarea totală se ridică la 4,9 – 5 milioane de euro, ce vor fi încasaţi în cont de fiecare fermier, la cursul de schimb respectiv. Este o sumă consistentă care va intra în judeţul Gorj şi va merge direct la oameni care vor putea să o investească în munca lor. Pe 25 iunie se încheie activitatea de depunere de cereri. Pentru cei care au întârziat cu depunerea actelor se vor calcula penalizări“, a precizat Mihai Versin, directorul APIA Gorj.
Alte subvenţii acordate
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură mai acordă de la bugetul de stat şi alte tipuri de ajutoare. Astfel, au fost acordate subvenţii în valoare de 15,6 miliarde de lei vechi pentru creşterea puilor de găină, respectiv 16,9 miliarde de lei vechi pentru creşterea porcinelor. De asemenea, peste 400 de cereri au fost depuse de proprietarii de terenuri situate în zona montană, ajutoarele acordate fiind de 850 de milioane de lei vechi. Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură a mai primit 7.300 de cereri pentru acordarea de subvenţii proprietarilor de bovine, ovine şi caprine. Este vorba de un total de 83.000 de capete, respectiv 30.000 de bovine şi 53.000 de ovine şi caprine.
Birouri noi la Novaci, Cărbuneşti şi Turceni
Pentru o mai bună desfăşurare a activităţii la nivelul APIA vor fi înfiinţate în perioada următoare trei birouri. Este vorba de Târgu Cărbuneşti, unde a fost alocat deja un spaţiu
printr-o hotărâre de guvern, precum şi la Novaci şi Turceni. În aceste două localităţi consiliile locale vor acorda spaţiile corespunzătoare pentru realizarea celor două unităţi ale APIA. „Încercăm să le luăm drumul din picioare agricultorilor şi să construim aceste module. În prezent există fonduri numai pentru realizarea studiilor de fezabilitate şi a proiectelor, însă la rectificare sperăm să primim fonduri şi pentru realizarea construcţiilor sau pentru modernizarea spaţiilor pe care le vom primi“, a mai spus directorul APIA Gorj.