27.9 C
Craiova
vineri, 23 mai, 2025
Știri de ultima orăLocalGorjSe anunță cel mai slab sezon turistic pentru cabanierii din Rânca din ultimii 15 ani

Se anunță cel mai slab sezon turistic pentru cabanierii din Rânca din ultimii 15 ani

Zona montană Rânca din județul Gorj traversează una dintre cele mai dificile perioade din ultimele decenii. Proprietarii de pensiuni, cabane și hoteluri trag un semnal de alarmă: turiștii sunt tot mai puțini, iar sezonul actual pare a fi cel mai slab din ultimii 15 ani.

Problemele au început încă din ianuarie, când lipsa zăpezii, restricțiile de circulație și infrastructura deficitară au redus semnificativ fluxul de vizitatori. Sărbătorile Pascale, în mod tradițional o perioadă aglomerată, s-au desfășurat cu majoritatea unităților de cazare închise. „Putem spune ca se preconizează cel mai prost an din ultimii 10 – 15 ani, iar undeva la egalitate cu 2014 din ultimi 15 ani, atunci când autoritățile au închis în luna iunie Transalpina în loc să o deschidă!

Ianuarie și februarie au fost cu zăpadă puțină, drum de acces închis peste 7,5 tone, pentru autocarele cu copii chiar și în vacanțele lor. În schimb, camioanele cu lemne au circulat! Oricum se observă turiști mai puțini de la an la an, din cauza stării precare a economiei, a prețurilor din cauza măririi prețurilor, dar și a taxelor și impozitelor! O posibilă lipsă a turiștilor poate fi și din cauza dezinteresului autorităților de a dezvolta zona Rânca și de a o transforma în stațiune de interes național! Altă problemă majoră este legată și de străzile neasfaltate și impracticabile de a ajunge la peste 200 de locații!”, a menționat Constantin Pănescu, președintele Asociației Concesionarilor din Rânca.

Puține pensiuni deschise și acum

Situația economică generală, creșterea costurilor de operare și lipsa de interes a autorităților pentru dezvoltarea infrastructurii afectează direct activitatea turistică. În prezent, doar câteva pensiuni mai sunt deschise, în timp ce majoritatea proprietarilor preferă să închidă pentru a reduce cheltuielile cu întreținerea și personalul.

„În Rânca nu sunt decât vreo 3 – 4 locații deschise, ce a ce înseamnă pierderi majore pentru toți care avem angajați, cărți de muncă, salarii și alte facturi, dar pe nimeni nu interesează! Transalpina stă încă închisă, având în vedere proasta organizare, aceeași de ani și ani! Pot spune ca a nins de vreo patru ori toată iarna. Cu putină voință se putea ține deschisă toată iarna. Era o legătură Rânca-Obârșia Lotrului-Vidra, unde s-a schiat și de Paște! În concluzie, Rânca va muri încet, încet, dacă autoritățile nu vor să înțeleagă că legătura cu Vidra prin Telegondolă și crearea unui domeniu schiabil de 47 de kilometri de pârtii, vor aduce mulți turiști. Vor apărea sute de locuri de muncă, iar la bugetul local și al statului vor fi bani în plus”, a mai declarat Constantin Pănescu, reprezentantul cabanierilor din Rânca.

Fără măsuri urgente din partea administrației și fără investiții reale în infrastructură și promovare, Rânca riscă să-și piardă complet atractivitatea turistică, avertizează cabanierii, care privesc cu tot mai mult pesimism spre sezonul de vară.

Citește și: Un Centru de zi pentru copiii aflați în risc de separare de familie va fi construit la Polovragi

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS