Judecătorii de la Curtea de Apel Craiova au început, miercuri, judecarea apelului formulat de o asistentă medicală, condamnată la şapte ani de închisoare pentru luare de mită şi fals informatic. Potrivit anchetatorilor, în calitate de asistentă la un cabinet medical din Ioneşti, Gorj, femeia a primit sume cuprinse între 500 şi 1.500 de lei de la mai multe persoane pentru a elibera adeverinţe false de vaccinare împotriva Covid-19. În acelaşi dosar a fost condamnat şi un bărbat acuzat de dare de mită şi instigare la fals informatic.
Procurorii anunţau, în noiembrie 2021, reţinerea unei asistente medicale, suspectată de luare de mită şi fals informatic. Anchetatorii au explicat atunci că femeia a primit mită pentru a elivera în fals adeverinţe de vaccinare.
„Suspecta U.F., în calitate de asistentă medicală în cadrul Cabinetului medical de familie, având ca atribuţii de serviciu administrarea la cerere a dozelor de vaccin anti COVID 19, introducerea în sistemul informatizat a datelor persoanelor vaccinate şi eliberarea adeverinţelor de vaccinare, a pretins şi primit cu titlu de mită atât direct, cât şi prin intermediari, diferite sume de bani, între 500 şi 1.500 de lei de persoană, de la mai multe persoane, pentru a-şi încălca atribuţiile de serviciu”, au explicat procurororii.
Aceştia din urmă au precizat că femeia a primit mită între 20 septembrie şi 12 octombrie 2021.
De exemplu, pe 12 octombrie 2021, femeia a introdus în evidenţa informatizată datele pentru şase persoane şi a emis în fals şase adeverinţe de vaccinare. Dozele de vaccin nu au fost administrate, ci au fost eliminate într-un tampon de vată, au susţinut procurorii.
Şapte ani de închisoare pentru luare de mită şi fals informatic
În februarie 2022, anchetatorii au dispus trimiterea în judecată a nouă inculpaţi. Dosarul a fost înregistrat pe rolul Tribunalului Gorj. În octombriie 2023, instanţa a dispus judecarea într-un dosar separat a şapte inculpaţi care şi-au recunoscut faptele. Toţi au fost acuzaţi de instigare la fals informatic şi instigare la fals intelectual. În aprilie, anul acesta, asistenta medicală şi inculpatul acuzat de dare de mită şi instigare la fals informatic au fost condamnaţi.
Femeia a primit o pedeapsă de şapte ani de închisoare pentru faptele comise. Celălalt inculpat a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare. În plus, instanţa a dispus confiscarea de la inculpată a sumei de 34.350 de lei, suma totală primită drept mită. Hotărârea instanţei a fost atacată cu apel de cei doi inculpaţi. Miercuri, pe 14 mai, la primul termen de judecată, Curtea de Apel Craiova a amânat judecarea cauzei pentru data de 4 iunie.
Inculpaţii care şi-au recunoscu faptele, condamnaţi definitiv
Cei şapte inculpaţi care au fost judecaţi separat au fost condamnaţi definitiv în septembrie 2024. Sentinţa a fost dată de judecătorii de la Curtea de Apel Craiova. Şase dintre ei au primit pedepse cuprinse între un an şi şapte luni şi doi ani şi două luni de închisoare. Pedepsele sunt cu suspendare. Ultimul inculpat din dosar, recidivist, a fost condamnat la doi ani şi zece luni de închisoare cu executare.