20.7 C
Craiova
vineri, 9 mai, 2025
Știri de ultima orăActualitateUn îndulcitor utilizat pe scară largă ar putea afecta ADN-ul

Un îndulcitor utilizat pe scară largă ar putea afecta ADN-ul

  

Un nou studiu a descoperit că o substanță chimică, care se formează atunci când digerăm un îndulcitor utilizat pe scară largă, distruge ADN-ul. Substanța chimică se găsește, de asemenea, în cantități infime, în îndulcitorul în sine. Această descoperire ridică o serie de întrebări cu privire la modul în care acesta poate contribui la problemele de sănătate.

Îndulcitorul artificial în cauză este sucraloza. El este utilizat pe scară largă pentru a reduce aportul de zaharuri adaugate din alimentație, întrucât nu are calorii.

Cercetările anterioare ale aceleiași echipe au stabilit că mai mulți compuși solubili în grăsimi sunt produși în intestin după ingerarea sucralozei. Unul dintre acești compuși este sucraloza-6-acetat.

Substanţa genotoxică distruge ADN-ul

„Noua noastră cercetare stabilește că sucraloza-6-acetat este genotoxică”, spune Susan Schiffman, autorul corespondent al studiului. Schiffman este profesor adjunct în cadrul departamentului de inginerie biomedicală de la universitatea de stat din Carolina de Nord.

„Am descoperit, de asemenea, că urme de sucraloză-6-acetat pot fi găsite în sucraloza din comerț. Chiar înainte ca aceasta să fie consumată și metabolizată”, a subliniat profesorul.

Pentru a pune acest lucru în context, Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară are un prag de îngrijorare toxicologică pentru toate substanțele genotoxice. Acest prag este de 0,15 micrograme pe persoană pe zi, explică prof. Schiffman.

„Urmele de sucraloză-6-acetat dintr-o singură băutură îndulcită cu sucraloză pe zi depășesc acest prag”, a precizat ea.

„Și asta fără a lua în calcul cantitatea de sucraloză-6-acetat produsă sub formă de metaboliți. După consumul de sucraloză”, a adăugat cercetătoarea.

„A rupt efectiv ADN-ul”

Pentru studiu, oamenii de știință au efectuat o serie de experimente in vitro. Ei au expus celulele sanguine umane la sucraloză-6-acetat și au monitorizat markerii de genotoxicitate.

„Pe scurt, am descoperit că sucraloza-6-acetat este genotoxic și că a rupt efectiv ADN-ul în celulele care au fost expuse la această substanță chimică”, a declarat prof. Schiffman.

Cercetătorii au efectuat, de asemenea, teste in vitro care au expus țesuturile intestinale umane la sucraloză-6-acetat.

„Alte studii au descoperit că sucraloza poate afecta negativ sănătatea intestinelor, așa că am vrut să vedem ce s-ar putea întâmpla acolo”, a explicat ea.

Când au expus sucraloza și sucraloza-6-acetat la țesuturile epiteliale intestinale – țesutul care căptușește peretele intestinal – cercetătorii au constatat că ambele substanțe chimice provoacă „scurgeri intestinale”.

„Un intestin permeabil este problematic, deoarece înseamnă că lucrurile care în mod normal ar fi eliminate din organism prin fecale se scurg în schimb din intestin și sunt absorbite în fluxul sanguin”, au precizat ei.

Cercetătorii au analizat, de asemenea, activitatea genetică a celulelor intestinale pentru a vedea cum răspund acestea la prezența sucralozei-6-acetat.

Dovezile indică riscuri semnificative ale utilizării sucralozei

Astfel au descoperit că celulele intestinale expuse la sucraloză-6-acetat aveau o activitate crescută în genele legate de stresul oxidativ, inflamație și carcinogenitate.

„Această lcercetare ridică o serie de îngrijorări cu privire la potențialele efecte asupra sănătății asociate cu sucraloza și metaboliții săi”, spune prof. Schiffman.

„Este timpul să revizuim statutul de siguranță și de reglementare al sucralozei, deoarece dovezile sunt din ce în ce mai multe că aceasta prezintă riscuri semnificative. În orice caz, încurajez oamenii să evite produsele care conțin sucraloză. Este ceva ce nu ar trebui să mănânce”, a avertizat cercetătoarea.

Citeşte şi Cancerele de piele, în creştere. Ce semne trădează melanomul

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS