27.3 C
Craiova
joi, 10 iulie, 2025
Știri de ultima orăActualitatePresa, în pericol. O jurnalistă din Craiova, constrânsă de poliție să își dezvăluie sursele

Presa, în pericol. O jurnalistă din Craiova, constrânsă de poliție să își dezvăluie sursele

În ziua în care aniversăm 28 de ani de existență și vorbim chiar despre importanța fundamentală a însăși existenței presei reale pentru societate, nu putem sta deoparte în fața abuzurilor exercitate asupra jurnaliștilor, mai cu seamă când este vorba chiar despre colegii din presa craioveană.

Jurnalista Ana-Maria Gebăilă este, în aceste zile, ținta unei presiuni incalificabile. Colega noastră de breaslă a fost chemată la poliție, pentru a fi audiată în cazul unui dosar în care este vizată expunerea unor informații „care nu sunt destinate publicității”. Contextul? Ana-Maria Gebăilă a scris o știre în care a menționat că o persoană prinsă la volan sub influența drogurilor este fiica directorului RAADPFL Craiova.

Dezvăluirea surselor, în contradicție cu libertatea presei

Jurnalista a fost chemată la poliție în calitate de martor, iar în timpul audierii întrebările au vizat sursele acesteia.

„A devenit ciudat, pentru că, în calitate de martor, trebuia să le răspund la întrebări și să spun cine mi-a dat informațiile, însă această situație era incompatibilă cu calitatea mea de jurnalist. Sub jurământ, ca martor, ești obligat să juri că spui tot ce știi, în vreme ce ca inculpat poți sa refuzi să faci vreo declarație, pentru că se pune problema autoincriminării”, ne-a spus Ana-Maria Gebăilă.

Protecția surselor jurnalistice este una dintre condițiile fundamentale ale libertății presei, iar constrângerea unui jurnalist să își dezvăluie sursele pune în pericol chiar existența presei, căci, așa cum subliniază CEDO, „fără această protecție, sursele ar putea fi descurajate să ajute presa să informeze publicul despre chestiuni de interes public. În consecință, rolul vital de gardian public al presei ar putea fi subminat, iar capacitatea presei de a prezenta informații corecte şi demne de încredere ar putea fi afectată negativ. […] un ordin de divulgare a sursei […] nu poate fi compatibil cu art. 10 din Convenție, cu excepția cazului în care este justificat de un interes public superior.“ (Goodwin împotriva Regatului Unit, hotărârea din 27 martie 1996, pct. 39) .

Miza unor astfel de presiuni este, de fapt, mult mai mare

Mai multe despre protecția surselor jurnalistice puteți citi aici.

Miza unor astfel de presiuni devine, de fapt, mult mai amplă. Dacă jurnaliștii sunt în pericol, presa este în pericol și statul de drept este în pericol. În lipsa presei libere, cetățenii pierd una dintre puținele arme cu care își pot apăra drepturile și libertățile. Cazul de față nu este despre Ana-Maria, ci despre noi toți. Încercările de descurajare a jurnaliștilor să își facă meseria prin astfel de metode nu poate conduce decât la mai puțini jurnaliști care să aibă curajul să vorbească și, astfel, la o societate mai săracă în adevăruri.

Gazeta de Sud consideră orice tentativă de intimidare a jurnaliștilor drept un act incalificabil și extrem de periculos pentru o societate democratică. Suntem alături de colega noastră și solicităm public respectarea prevederilor privind protecția surselor jurnalistice și respectarea dreptului la liberă exprimare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS