24.4 C
Craiova
luni, 14 iulie, 2025
Știri de ultima orăLocalRaspundem cititorilor

Raspundem cititorilor

Trimiteti intrebarile dumneavoastra pe adresa: Gazeta de Sud, strada Câmpia Izlaz, nr. 97A, Craiova sau pe e-mail [email protected]


„Vrem sa adoptam un copil! Am obtinut atestatul necesar pentru adoptie de anul trecut, dar nici pâna in prezent nu am reusit sa adoptam un copil. Reprezentantii Directiei pentru Protectia Copilului Gorj ne-au spus ca nu au copii adoptabili. Am fost si ne-am interesat si despre soarta copiilor abandonati prin scarile blocurilor din Târgu Jiu, dar ni s-a spus mereu acelasi lucru, ca acesti micuti nu sunt adoptabili. De aceea, ne-am gândit sa va scriem si dumneavoastra, cu speranta in suflet ca ne veti ajuta intr-un fel, ca ne veti da o raza de speranta. Am incercat sa luam o fetita din maternitate, dar când sa o luam acasa, mamica fetitei s-a razgândit, preferând sa o lase in centrul de plasament. Asa poate sa o ia inapoi când vrea, chiar si peste doi, trei ani, fara nici o problema… Ni se apropie, din pacate, si expirarea atestatului si noi nu mai stim ce sa facem, pe unde sa umblam. Va rugam foarte mult sa ne ajutati cumva, cu o adresa, cu un numar de telefon, orice, suntem dispusi sa incercam toate variantele posibile decât sa suportam aceasta asteptare“, ne-au scris Dan si Vio Basica, din localitatea gorjeana Motru.


GdS: Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC) Dolj a mentionat ca reprezentantii Directiei pentru Protectia Copilului din judetul Gorj, de care apartineti, ar trebui sa se ocupe de instrumentarea cazului dumneavoastra. „Angajatii Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Gorj ar putea trimite dosarul familiei Basica si in Dolj, la institutia noastra. Doar ei sunt cei care au dreptul sa instrumenteze si sa relationeze acest caz. In judetul Dolj, in momentul de fata, sunt 30 de copii adoptabili. Avem zece solicitari de adoptii din partea familiilor care deja au obtinut atestat pentru a infia un copil. Alte 14 familii sunt atestate, dar inca nu au primit copiii. Deci, am mai avea sase copii care ar putea fi adoptati“, a precizat Cornel Baloiu, purtatorul de cuvânt al DGASPC Dolj. (A.C.D.)


 


Ilie Paul din Craiova s-a adresat redactiei Gazeta de Sud cerând informatii despre modul de reparare a plafonului blocului. Craioveanul spune ca, din cauza infiltratiilor produse de ploi, proprietarii apartamentelor de la ultimul etaj au solicitat celorlalti locatari sprijin pentru realizarea unui acoperis. Cei de la etajul patru doresc realizarea unei lucrari de tip sarpanta (cu capriori, scândura si tabla), iar ceilalti doresc doar inlocuirea hidroizolatiei. Proprietarii apartamentelor de la etajul patru ar fi atentionat restul locatarilor ca vor realiza acoperisul dorit, iar apoi ii vor actiona in instanta pe cei care nu doresc sa participe cu bani la realizarea lui. In aceasta situatie, Ilie Paul intreaba daca proprietarii apartamentelor din cadrul condominiului sunt obligati sa participe financiar in cote parti si daca da, la ce se raporteaza acestea. A doua intrebare se refera la tipul de acoperis la care trebuie sa participe – la cel de tip sarpanta sau la repararea hidroizolatiei. Totodata, Ilie Paul mai intreaba daca este necesara organizarea unei cereri de oferte si cine trebuie sa se ocupe de organizare. Nu in ultimul rând, craioveanul intreaba daca o lucrare de tip sarpanta trebuie facuta de o societate autorizata care poate oferi si garantii sau se poate realiza de firme sau persoane neautorizate.


GdS: Ne-am interesat pentru dumneavoastra la Serviciul Coordonare Asociatii de Proprietari din cadrul Primariei Craiova si am aflat ca, in temeiul art. 46 din HG nr. 400/2003, repartizarea cheltuielilor cu reparatiile se efectueaza proportional cu cota parte de proprietate indiviza a fiecarui proprietar. Obligatia participarii la partile comune revine tuturor proprietarilor si membrilor asociatiei, dar si nemembrilor care folosesc condominiul (magazine, societati), iar modalitatea de reparare trebuie sa fie conforma cu hotarârea majoritatii la care ceilalti trebuie sa se supuna. Pentru lucrarile care necesita investitii mari trebuie acceptul a doua treimi din numarul proprietarilor.


In ceea ce priveste repararea acoperisului, pentru hidroizolatie cu carton nu este nevoie de proiect. In schimb, pentru orice alta modificare este nevoie de un proiect, de certificat de urbanism si de o autorizatie de constructie. Lucrarea se poate realiza si prin incredintare directa, dar asociatia trebuie sa solicite oferte la firme de profil care se dau comitetului executiv si alege pe cea care convine. In final, se incheie un contract cu firma aleasa, in cere se trec clauze referitoare la garantie, pret si altele. Dupa executarea lucrarii, se face receptia acesteia de catre o comisie de receptie formata din administrator sau cineva din comitet si doi, trei locatari. (R.P.)

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS