17.9 C
Craiova
marți, 30 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljIonelia Bîti, cântec de poveste

Ionelia Bîti, cântec de poveste

Ionelia Biti.

De mic copil, Ionelia Bîti a cântat pe marile scene ale festivalurilor de muzică populară ale țării. Cântecul a fost cel care a ajutat-o să treacă peste toate obstacolele vieții.
Au trecut 39 de ani de când Ionelia Bîti a terminat Școala Populară de Artă din Craiova. În acea perioadă, interpreta a cucerit juriul și publicul marilor scene ale festivalurilor de muzică populară. Ionelia a câștigat multe premii importante pentru cariera sa, dar cel mai important este sufletul publicului pe care l-a cucerit de îndată ce și-a scos în lume portul popular și a fructificat talentul. Printre cele mai importante premii pe care artista le-a câștigat se numără premiul I la concursul Cântarea României, etapa județeană în anul 1987 sau premiul special la Festivalul „Jiule, pe malul tău“, ediția a II-a. „N-am plecat niciodată cu mâna goală de la festivaluri, mereu am câștigat câte un premiu“, a spus artista. Ionelia Bîti a cântat alături de interpreți renumiți ai muzicii populare precum Maria Cornescu, Maria Ciobanu, Ion Dolănescu sau Ileana Ciuculete.
Jurist de profesie, Ionelia Bîti își împarte timpul între dragostea pentru cântecul popular și fetele sale, căci după ani buni de cântec, interpreta a scos pe piața muzicală primul său album, în urmă cu aproape doi ani. „M-am dedicat familiei, copiilor, fetelor mele, în special. Am simțit că ele au nevoie de ajutorul meu, că trebuie să fiu mai mult alături de cei dragi mie, frați, surori, părinți. Pe mine m-am lăsat ultima“, a spus artista. Ionelia Bîti a adus iubitorilor de muzică populară albumul „Hai omule să petreci“ la îndemnul prietenei sale Marcela Nanu, dar și a fiicelor. Textele și linia melodică a pieselor ce se regăsesc pe acest album îi aparțin în totalitate artistei, care de fiecare dată când compunea o melodie i-o cânta prietenei sale, Marcela. „Eu îi cântam la telefon Marcelei melodiile noi, iar ea îmi spunea «Bine, le aud numai eu, dar tu de ce nu încerci să le dai mai departe, oamenilor?». Așa am reușit să imprim acest album pe care îl consider cel de-al treilea copil al meu“, a povestit interpreta de muzică populară.

„Când voi pleca pe ultimul drum vreau să fiu îmbrăcată în costum național“

Frumusețea sufletului Ioneliei Bîti se reflectă în cântecele sale. Toate melodiile interpretei sunt inspirate din viața sa, din trăirile care au ajutat-o să devină un om puternic cu dragoste de viață. Ionelia Bîti spune că, deși o bună perioadă de timp nu a mai fost în atenția publicului, pentru ea cântecul a rămas un „balsam pentru suflet“. Prin cântecul Ioneliei Bîti descoperi povestea de viață a interpretei. Artistei îi place să doinească, să-și exprime prin cântec trăirile, căci, spune ea, doinele și baladele transmit o emoție deosebită. Ionelia încearcă să păstreze autenticul în cântecele sale, pentru că a colindat satele și orașele împreună cu ai săi colegi de la Casa de Cultură și a cules tradiții și obiceiuri, a ascultat povești ale folclorului pe care astăzi le transmite mai departe.
„Nană, dorul meu te cheamă“ este prima melodie pe care Ionelia a cântat-o pe scenă și pe care o fredonează și astăzi. Cântecul îi aparține Mariei Lătărețu, una dintre interpretele pe care Ionelia le-a apreciat. Interpreta are o dragoste aparte și pentru costumul popular. „Atât de mult iubesc costumul popular și ia noastră strămoșească, încât o să las cu vorbă, când voi pleca pe ultimul drum să fiu îmbrăcată în costum național“, a spus cu emoție Ionelia Bîti. Artista își dorește să fie prezentă mereu în inimile iubitorilor de folclor, așa că lucrează la alt album de muzică populară pe care îl va dărui publicului anul viitor.

Claudia Cocoș

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS