28.4 C
Craiova
duminică, 27 iulie, 2025
Știri de ultima orăActualitateIn liceele doljene nu se va studia cursul optional despre Holocaust

In liceele doljene nu se va studia cursul optional despre Holocaust

Ministerul Educatiei si Cercetarii (MEC) a aprobat, prin Ordinul nr. 3916/2004, introducerea, din anul scolar 2004-2005, a unui curs optional cu tema „Istoria evreilor. Holocaustul“. Acest curs se adreseaza liceenilor din clasa a XI-a sau a XII-a, care ar urma sa studieze o ora pe saptamina acest capitol al istoriei. Potrivit ministerului, studierea unui astfel de curs in scoli se impunea, „in conditiile in care problematica Holocaustului este putin cunoscuta la nivel national, cit si datorita existentei, la nivel european, a unor cursuri si programe educationale complexe cu aceasta tematica (Anglia, Franta, Italia, Polonia, Suedia, Ungaria, Belgia etc.)“. In Dolj, la nivel de inspectorat scolar judetean, nu se stie daca exista liceeni din anii terminali dornici sa isi incarce programul cu o noua materie.

In citeva zile, urmeaza sa debuteze un nou an scolar. Elevii din clasele a XI-a si a XII-a ai celor 20 de licee din judetul Dolj nu stiu ca, pe linga materiile care se studiaza de obicei in acesti ani, ministerul de resort s-a aliniat si el standardelor europene si a introdus o noua materie. Cursul despre „Istoria evreilor. Holocaustul“ este optional. Desi cursul este introdus incepind cu acest an scolar, in prezent, nimeni nu poate spune daca „Istoria Evreilor“ se va studia in judetul Dolj. Constantin Busoi, inspectorul general al Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) Dolj, nu stie, deocamdata, parerea liceenilor din judet si care va fi deschiderea lor spre aceasta materie.

„Pentru ca ordinul s-a dat in perioada vacantei si nu aveam cum sa stim daca elevii vor sa studieze acest curs optional, in perioada 15-20 septembrie, liceenii din clasele a XI-a si a XII-a vor fi chestionati referitor la dorinta lor de a studia aceasta materie. Abia apoi vom face informarea la Bucuresti“, a prezentat Constantin Busoi pozitia ISJ Dolj, referitoare la studierea Holocaustului in licee.

Orice profesor poate elabora un manual

Referitor la manualele care vor constitui material didactic pentru acest curs, Ministerul Educatiei si Cercetarii considera ca, dat fiind faptul ca programa este publica, fiind pusa la dispozitia celor interesati pe site-ul institutiei, „exista premisele elaborarii unuia sau mai multor manuale pentru acest curs optional, competitia fiind deschisa oricarui profesor din invatamintul romanesc. Potentialele manuale va trebui sa obtina avizul MEC, din punct de vedere al standardului de calitate, urmind sa se afle ulterior pe piata libera a manualelor“.

Din punctul de vedere al ministerului, nici profesorii care ar urma sa se ocupe de predarea cursului despre istoria holocaustului nu ar fi o problema. „Citiva profesori de istorie au fost formati pe problematica Holocaustului, in centrele de la Cluj-Napoca, Bucuresti, Craiova si Bacau si/sau prin participarea la seminarii internationale. Acestia, la rindul lor, au format alti profesori care pot sustine, cu succes, derularea acestui curs. Precizam ca, in toamna anului 2004, 23 de profesori de liceu vor participa la un nou curs de formare pe problematica Holocaustului la Scoala si Muzeul de la Yad Vashem din Ierusalim“, sustine MEC, intr-un comunicat de presa.

Programa s-a stabilit deja

La Colegiul National „Elena Cuza“ din Craiova, „Istoria evreilor. Holocaustul“ nu se va studia in acest an. Pentru ca actuala conducere a preluat mandatul la inceputul anului, de programa scolara pentru noul an scolar s-a ocupat vechea directiune. Fiind director de la 1 septembrie, Mircea Nastase informeaza ca oferta materiilor pentru acest an a fost studiata de fostul director, motiv pentru care acest curs optional va fi introdus in oferta educationala de anul viitor.

La Colegiul National „Carol I“, directorul adjunct Nicolae Talau nici macar nu a auzit de acest curs. „Nu cred ca se va studia acest curs in acest an. Eu nu am auzit nimic. Nu, sigur nu se va studia. Acum aud pentru prima oara. Nici nu cred ca s-a facut o propunere in acest sens“, sustine Nicolae Talau.

Comunitatea evreiasca din Craiova saluta initiativa ministerului, care se incadreaza in activitatea care se desfasoara, la nivelul comunitatii europene, referitor la cunoasterea istoriei evreilor. „Este o masura luata in linia comunitatii europene. Holocaustul este o realitate pe care chiar si noi o cunoastem destul de putin, din ceea ce ne-au povestit altii. Istoria acestui fenomen trebuie sa fie cunoscuta, cunoasterea istoriei este intotdeauna necesara“, sustine Corneliu Sabetay, liderul comunitatii evreiesti din Craiova.

Concluzia este simpla: ordinul pentru introducerea acestui curs optional exista, material didactic si profesori sint, numai ca, deocamdata, unitati de invatamint in care materia sa fie studiata, cel putin la nivelul judetului Dolj, si cel putin pentru acest an, nu sint.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS