Cei patru minori preluaţi de Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Dolj la sfârşitul săptămânii trecute, de lângă bunica lor, se află în continuare sub supraveghere medicală. Copiii au fost monitorizaţi timp de mai multe zile de către medici, iar zilele următoare vor ajunge la asistenţi maternali profesionişti, respectiv într-un centru de urgenţă.
În ediţia de vineri, 14 martie 2014, în articolul „Patru copii din Craiova – la un pas să moară de foame“ (http://www.gds.ro/Societate/2014-03-14/Patru+copii+din+Craiova+-+la+un+pas+sa+moara+de+foame&hl=ana%20danescu&tip=toate) vă prezentam povestea dramatică a Ioanei Dumitrescu, de 73 de ani, care îşi creştea cei patru strănepoţi în condiţii greu de imaginat, în unul din cartierele craiovene. Copiii au rămas în grija bătrânei după ce nepoata acesteia, de 24 de ani, mamă a cinci copii, a plecat în urmă cu aproximativ o lună, în toiul nopţii, de acasă. Unul dintre copiii tinerei locuieşte undeva la ţară, aflându-se în grija altor rude. Locuinţa celor patru copii şi a bătrânei este practic o cameră de câţiva metri pătraţi, care arată mai degrabă a grajd, cu pereţii plini de igrasie şi o mizerie insuportabilă. Femeia a mărturisit că deseori le oferea copiilor doar ceai, iar în cazuri fericite mâncare primită de pomană de la vecini. Laura are opt ani, Maria – trei ani, Carla – doi ani şi Mădălin – doar şapte luni. În ziua în care au fost preluaţi, copiii au fost internaţi pentru a fi evaluaţi medical. „Cei patru micuţi au avut nevoie de consult de specialitate, de supraveghere medicală, pentru a ne asigura că nu au rămas cu sechele din cauza condiţiilor în care au trăit. Am decis măsuri speciale de protecţie pentru cei patru fraţi. Astfel, trei dintre ei, cei mici, vor merge la un asistent maternal profesionist. Am luat această decizie împreună cu medicii, psihologii şi asistenţii sociali. Este măsura cea mai bună pentru că micuţii trebuie să crească în mijlocul unei familii. Fetiţa cea mare, în vârstă de aproape nouă ani, va rămâne însă în centrul de urgenţă“, a precizat Maria Dumbravă, purtător de cuvânt al DGASPC Dolj.
Potrivit reprezentanţilor DGASPC Dolj, legea nu le permite să intervină atâta timp cât copiii se află în grija părinţilor şi nu există semne că aceştia sunt abuzaţi sau neglijaţi în vreun fel. Cele mai grave probleme în Dolj sunt cauzate de sărăcie, existând 111 localităţi unde posibilităţile de angajare sunt destul de reduse, iar numărul celor care trăiesc din ajutoare sociale este de ordinul sutelor.
La sfârşitul lunii februarie, 179 de copii au fost separaţi temporar sau definitiv de familie, iar 17 copii au primit protecţie specială în regim de urgenţă.