12.9 C
Craiova
luni, 12 mai, 2025
Știri de ultima orăLocalRAADPFL-ul primăriei, lemn Tănase

RAADPFL-ul primăriei, lemn Tănase

Craiovenii trebuie să anunţe asociaţia de proprietari dacă vor gărduleţ, iarbă tunsă şi copaci toaletaţi la bloc

Vrei să se pună gărduleţ metalic, să se toaleteze gardul viu din faţa blocului, să se taie copacul care s-ar putea prăbuşi oricând peste maşinile din parcare sau peste acoperişul blocului? Anunţă asociaţia de proprietari, reprezentanţii proprietarilor au obligaţia să anunţe operatorul local, RAADPFL.
„Cei care sunt obligaţi să sesizeze RAADPFL-ul sunt preşedintele şi administratorul asociaţiei de proprietari. Ei sunt cei care trebuie să trimită cereri, dacă este nevoie de gărduleţ, băncuţe sau este un pom care prezintă pericol. Discutaţi cu asociaţia dumneavoastră“, îi sfătuieşte primarul Craiovei pe cetăţenii urbei, care locuiesc la bloc.
Cât de „operativi“ sunt reprezentanţii asociaţiilor, dar şi regia rămâne de văzut, fiindcă multe spaţii verzi şi trotuare sunt năpădite de bălării. Nici vorbă de toaletarea gărduleţului viu sau de tuns iarba din preajma blocurilor.
Pe strada Dr. C-tin Severneanu din cartierul 1 Mai în imediata vecinătate a blocurilor 21 V, 22V, 23V şi 24V nu se mai disting grădina blocurilor, parcările adiacente sau trotuarul, dacă acestea au existat vreodată. Ciulinii au crescut în voie din marginea trotuarului până lângă intrarea în blocuri. Cu siguranţă, pe aici nici reprezentanţii asociaţiei de proprietari nu au trecut, dar nici angajaţii de la RAADPFL.

Copacul la RAADPFL, iarba la proprietari

Alt cartier, Craioviţa Nouă, aceeaşi problemă. Pe strada Aristizza Romanescu. Trotuarele sunt până la jumătate pline de buruieni înalte de peste o jumătate de metru. Curios este faptul că pe lângă blocuri sunt şi case, dar proprietarii nu prea se îndeamnă să taie buruienile care le cresc în voie la poartă. „Eu m-am certat cu cei de la primărie, că nu fac nimic. Au venit, au promis şi buruienile sunt cât noi, pe trotuar, pe lângă blocuri“, a spus Mariana Marcu, locatar. Nici în curtea interioară a blocurilor 1A, 2A, 3A şi 4A priveliştea nu-ţi dă impresia că pe acolo ar fi trecut vreun angajat al operatorului local RAADPFL. Administratorul de la Asociaţia de Proprietari 1A „Aristizza Romanescu“ ne lămureşte repede a cui este „competenţa“ în materie de toaletare. „Noi am făcut adresă către RAADPFL să vină să taie un copac din apropierea blocului 1A. La ultima vijelie, o creangă s-a rupt, a căzut pe ţiglele şi lucarnele imobilului. Proprietarii sunt deranjaţi de acest copac. Avem solicitarea depusă de o săptămână şi aşteptăm. În privinţa spaţiilor verzi de lângă blocuri, acestea sunt în proprietatea celor care deţin apartamentele. Ei trebuie să se îngrijească. Preşedintele de la asociaţie a mai adus pe cineva să tundă iarba“, a precizat administratorul asociaţiei, Costina Bîrdău.

Şi gardul nu mai vine…

În Brazda lui Novac, proprietarii din blocurile 68 A, 68B, 69 aşteaptă RAADPFL-ul cu un gărduleţ şi cu o „remaniere“ la reabilitarea străzii Lămâiţei. „Cu copacii nu avem probleme. Avem alte probleme, pe care le-am sesizat şi aşteptăm de ceva vreme. Am solicitat să ni se pună şi nouă gărduleţ. Strada Lămâiţei s-a reabilitat anul trecut. După ce s-a reabilitat strada, pe aleea de acces în blocul 68 A, când plouă, se adună apa. Nu se mai poate trece. Am cerut să se remedieze acea alee de la intrare. Aşteptăm de un an“, a spus preşedintele Asociaţiei nr. 19, Brazda lui Novac, Gheorghe Irimescu.

Cine răspunde?

Dacă un copac se prăbuşeşte peste un autoturism şi, mai grav, peste un om, întreaga responsabilitate o poartă regia subordonată primăriei, cu atât mai mult dacă aceasta a fost anunţată de acest pericol.
„Tăierea totală sau parţială a arborilor din parcuri, grădini, scuaruri, aliniamente stradale sau din jurul clădirilor va fi făcută numai de lucrătorii operatorului specializat, pe baza constatărilor proprii sau la sesizările întemeiate ale cetăţenilor. Tăierea totală sau parţială a arborilor este permisă numai în cazurile când aceştia reprezintă un pericol real pentru trecători, clădiri sau alte bunuri din apropiere, împiedică efectuarea unor lucrări autorizate sau reparaţii la clădiri şi infrastructură, creează un disconfort major pentru locuitorii din apropiere sau pun în pericol securitatea circulaţiei. Atunci când numai părţi ale arborilor creează inconveniente (…) se vor efectua tăieri parţiale, îndepărtându-se numai ramurile respective. Tăierea totală a arborilor se va face la nivelul solului sau, dacă este posibil, din rădăcini, fiind interzis să rămână resturi care au un aspect inestetic sau constituie un pericol pentru trecători ori siguranţa circulaţiei“. Art 39 din HCL nr. 319/2009.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS