35.4 C
Craiova
sâmbătă, 5 iulie, 2025
Știri de ultima orăActualitateVictimele „englezoaicelor“

Victimele „englezoaicelor“

http:http://www.youtube.com/watch?v=k401JVWTUgc

După accidentul grav produs de un şofer de „englezoaică“ pe 6 martie, poliţiştii craioveni au început să verifice la „sânge“ maşinile  înmatriculate în străinătate. Pentru că unele dintre aceste maşini au fost cumpărate pe câteva sute de euro, nu au poliţe RCA sau inspecţia tehnică la zi, de obicei sunt abandonate de şoferii care fug de la locul accidentelor.

În ultimul timp mai mulţi şoferi de autoturisme înmatriculate în străinătate le-au dat bătăi de cap poliţiştilor de la Rutieră.
Oamenii legii caută încă un şofer de „englezoaică“ care, la jumătatea lunii decembrie 2011, a provocat un accident în urma căruia trei autoturisme parcate au fost avariate serios. Şoferul unui Vauxhall înmatriculat în Marea Britanie, în timp ce circula pe Calea Severinului, a pierdut controlul direcţiei şi a intrat pe trotuar, unde a rupt un copac şi a lovit în plin o Dacie Logan parcată. Alte două maşini staţionate în apropiere, un Opel şi o Honda, au fost avariate. După accident, şoferul, care a fost descris de martori ca fiind un bărbat de etnie romă, şi-a abandonat maşina avariată şi a fugit. Acesta nu a fost găsit nici până în prezent.
Un accident asemănător a avut loc în noaptea de 25 spre 26 februarie, la intersecţia străzilor Rovinari şi Gheorghe Magheru din Craiova. Şoferul unui Rover înmatriculat în Italia a pierdut controlul direcţiei şi a intrat pe trotuar, unde a avariat o Dacie şi a rupt un copac, după care a abandonat maşina şi a plecat. Şoferul s-a prezentat a doua zi la Biroul Rutier Dolj pentru a-şi ridica Roverul şi a fost amendat cu 420 de lei.
Alt accident în care a fost implicată o maşină înmatriculată în Marea Britanie a avut loc pe 6 martie, tot pe Calea Severinului. Şoferul unui Mercedes a pierdut controlul direcţiei şi a lovit cinci persoane care se aflau pe refugiul unei staţii de tramvai, după care a lovit o maşină de pe celălalt sens de mers. Tânărul care se afla la volan, Dumitru Preda, de 23 de ani, a fugit de la locul accidentului, însă s-a dus singur la poliţie mai târziu. Acesta a fost arestat preventiv pentru părăsirea locului accidentului şi vătămare corporală din culpă.

Verificări în trafic

Numărul exact al maşinilor înmatriculate în Bulgaria, Irlanda, Anglia, Franţa sau Italia şi care circulă pe drumurile din Dolj nu este cunoscut de autorităţi, pentru că aceste autovehicule nu figurează în nici o evidenţă.
Singurii care ţin o oarecare evidenţă a acestor autovehicule sunt poliţiştii de la Rutieră, care întocmesc o fişă de control pentru maşinile pe care le opresc în trafic. În acea fişă se menţionează numele şoferului, dacă are inspecţia tehnică efectuată, numărul de înmatriculare, culoarea, marca şi eventualele avarii. În plus, dacă şoferul este sancţionat pentru o abatere, şi aceasta se trece în fişa de control. Ulterior, aceste informaţii sunt descărcate într-o bază de date pe care poliţiştii o utilizează mai ales atunci când trebuie să identifice şoferii care au provocat accidente şi au fugit. Potrivit poliţiştilor Biroului Rutier Craiova, numărul maşinilor înmatriculate în alte state şi care circulă pe drumurile din Craiova poate fi estimat la 2.000.
Ofiţerii de la Rutieră au explicat că, după producerea accidentului din 6 martie, autoturismele înmatriculate în Bulgaria, Marea Britanie, Irlanda, Franţa ori Italia sunt verificate zilnic în trafic. Sâmbătă, poliţiştii au întocmit un dosar penal pe numele lui Mihăiţă Filip, de 23 de ani, din Craiova, care a fost prins în timp ce conducea un Audi înmatriculat în Marea Britanie, deşi nu avea permis de conducere. Oamenii legii mai spun că o mare parte dintre aceste autoturisme nu au poliţe RCA sau ITP valabile şi, în unele cazuri, sunt conduse de persoane care nu au permis, motive pentru care sunt abandonate în cazul producerii unui accident. Şoferii preferă să abandoneze o maşină care costă între 200 şi cel mult 1.000 de euro decât să se aleagă cu un dosar penal sau să plătească despăgubiri victimelor.

Despăgubiri de la Fondul de Protecţie a Victimelor Străzii

Potrivit reprezentanţilor Biroului Rutier Craiova, victimele şoferilor care conduc maşini neasigurate sau care nu pot fi identificaţi după ce fug de la locul accidentului se pot adresa Fondului de Protecţie a Victimelor Străzii (FPVS).
FPVS garantează despăgubirea persoanelor care au suferit prejudicii în urma unor accidente produse de autovehicule neasigurate sau neidentificate. Nu toate victimele sunt despăgubite însă de FPVS, care are reguli clare în acest sens. Astfel, dacă accidentul a fost provocat de un vehicul neasigurat, se garantează şi se plătesc despăgubiri atât pentru daune materiale, cât şi pentru vătămări de persoane şi decese.
Dacă însă accidentul a fost provocat de un autovehicul neidentificat, se plătesc despăgubiri numai pentru vătămări de persoane şi decese. Pentru daunele materiale produse prin accidente provocate de autovehicule neidentificate se garantează şi se plătesc despăgubiri numai dacă în accident cel puţin o persoană a suferit vătămări care să necesite mai mult de 60 de zile de îngrijiri medicale. 

ITP la Registul Auto

Pe 30 martie va intra în vigoare Ordonanţa nr. 6/2012, care prevede că autoturismele înmatriculate în alte state vor putea fi supuse, la cerere, unei inspecţii tehnice periodice în România. Potrivit legii, verificarea tehnică a autovehiculelor înmatriculate în alte state se va face numai la Registrul Auto Român (RAR). 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS