24.4 C
Craiova
duminică, 13 iulie, 2025
Știri de ultima orăActualitateDupă blocuri sunt coteţe

După blocuri sunt coteţe

În cartierul craiovean Corniţoiu, modernizarea se face numai în punctele esenţiale, adică se asfaltează doar bulevardul Decebal. În spatele blocurilor însă, zeci de garaje şi coteţe îşi fac veacul încă din anii ‘80.

Primăria Craiova tolerează garajele şi construcţiile ridicate ilegal pe domeniul public. Acestea riscă să fie demolate dacă sunt situate în perimetrul zonelor care se modernizează, în situaţia în care au fost ridicate fără autorizaţie.
Este şi cazul cartierului Corniţoiu, care abundă de garaje construite ilegal chiar în spatele blocurilor de pe bulevardul Decebal sau pe spaţiul verde dintre blocurile de pe Aleea 3 Castanilor şi unitatea militară
„În cartierul Corniţoiu, vizavi de unitatea militară, sunt zeci de garaje construite pe spaţiul public. Nu ştiu ce ţin proprietarii aici, pentru că maşinile le parchează tot în afară şi, nu o dată, cei de la Salubritate au fost nevoiţi să aştepte după vreun locatar, care a parcat maşina în aşa fel încât nu s-a putut intra pe spaţiul amenajat pentru depozitarea gunoiului“, a spus un locatar din blocul 37 A, din cartierul Corniţoiu.
Numai că aici nu este grabă, fiindcă, din spusele celor de la primărie, se lucrează numai la „faţadă“ (adică la bulevardul Decebal), încă nu s-a intrat printre blocuri. Cert este că nici una dintre construcţiile de tip garaj, care au fost făcute de pe vremea comunistă, nu este legal ridicată. Acelaşi statut de ilegalitate îl au în Craiova şi alte câteva sute de astfel de construcţii. Garajele dintre blocuri sau alte improvizaţii sunt numeroase în municipiu, după cum recunosc şi reprezentanţii Serviciului Disciplina în Construcţii, din cadrul Primăriei Craiova. Grav este că mai toate au rămas în picioare şi cu complicitatea inspectorilor acestui Serviciu. „În Craiova, asemenea construcţii fără autorizaţie, ridicate pe vremea lui Ceauşescu, sunt foarte multe. Inspectorii de sector, angajaţii noştri, care răspund de anumite cartiere, cunosc situaţia. Dar, le luăm pe rând. În Corniţoiu, încă nu am intrat printre blocuri. Se lucrează doar pe bulevard, iar garajele sunt în spate. În primul rând, sunt vizate construcţiile care stau în calea modificărilor“, a spus Gheorghe Daici, şeful Serviciului Disciplina în Construcţii.
Şi criza este o piedică în calea desfiinţării garajelor ilegale din Craiova. Prin urmare, inspectorii de la Disciplina în Construcţii sunt în „silenzio stampa“: lipsă de fonduri, activitate puţină. Pentru că, după cum susţine şeful Serviciului, firma care se ocupă cu demolările trebuie să-şi încaseze şi ea banii, iar primăria nu prea are de unde să-i dea. Cu toate acestea, serviciile locale au pus la pământ, de la începutul anului, 60 de garaje ridicate pe domeniul public fără forme legale.

Cu cocoşul sub balcon

Altă problemă la fel de supărătoare pentru locatarii din Corniţoiu este cea a coteţelor şi grădinilor situate în spatele blocurilor de pe bulevardul Decebal, în apropierea terasamentului de cale ferată. Aici, proprietarii cresc păsări şi porci spre disperarea vecinilor. „În spatele blocurilor de la Olimp, sunt numai grădini. Unii locatari cresc găini, curci şi porci. Vara, mirosurile sunt greu de suportat. Plus gălăgia făcută de păsări, exact ca la ţară. Auzi cocoşul seara şi dimineaţa. Pentru ce mai stăm la bloc? Să suportăm toate mizeriile altor locatari?“, se întreabă un craiovean din Corniţoiu.
Serviciul Control Gospodărie Comunală a trecut prin zonă la „curăţenia de primăvară“, când în Corniţoiu proprietarii de grădini şi coteţe s-au ales cu somaţii şi au fost obligaţi să şi le mute. „În primăvară am avut în respectivul cartier o acţiune. Ce-i drept, am găsit grădini, nişte porumbei, dar nu păsări sau porci. Poate le-au adus după ce am trecut noi. Dar putem verifica“, a declarat Dan Dobrescu, şeful Serviciului Control Gospodărie Comunală din cadrul Primăriei Craiova.
Miercuri, angajaţii de la Control Gospodărie au luat la puricat grădinile din Corniţoiu, unde au şi găsit păsările. Cu ajutorul Asociaţiei de Locatari nr. 40 Corniţoiu, au încercat să identifice proprietarii respectivelor coteţe. „Îi vom soma ca, în termen de cel mult zece zile, să-şi desfiinţeze aceste improvizaţii şi să renunţe la păsări. Din experienţa anilor trecuţi, ştiu că se conformează acestor reguli, dar ulterior uită că sunt nişte norme pe care trebuie să le respecte“, a adăugat Dobrescu.

Regulament
Consiliul local a aprobat pe 25 iunie 2009 un nou regulament care prevede că: „Se interzice creşterea animalelor şi păsărilor… în zona A din municipiul Craiova, care este delimitată de bulevardul Dacia, strada Constantin Brîncoveanu, strada George Enescu, strada Maria Tănase, strada Brestei, bulevardul Râului, strada Popoveni, bulevardul Nicolae Romanescu, strada Corneliu Coposu, strada Caracal, bulevardul Decebal. Constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă cuprinsă între 500 şi 1.000 de lei – pentru persoane fizice şi juridice – creşterea animalelor şi păsărilor în zonele interzise“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

7 COMENTARII