36.6 C
Craiova
duminică, 6 iulie, 2025
Știri de ultima orăActualitateCE Craiova ar putea costa 600 de milioane de euro

CE Craiova ar putea costa 600 de milioane de euro

Statul vrea să scape cât mai repede de acţiunile deţinute la Complexul Energetic Craiova. 15% din acestea ar urma să fie vândute în curând şi au fost evaluate la 90 de milioane de euro, deci tot Complexul Energetic ar face 600 de milioane de euro.

Cu UE suflându-i în ceafă pe problemele de mediu, Complexul Energetic (CE) Craiova SA are nevoie ca de aer de un investitor care să asigure continuitatea programelor de modernizare şi de mediu. Cum acţionar majoritar este statul român, prin Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), care deţine 72,89% din acţiuni, acesta vrea cu orice chip să vândă rapid. AVAS intenţionează să privatizeze CE Craiova până la sfârşitul acestui an, după eşecurile înregistrate atât cu înfiinţarea Companiei Energetice Naţionale, cât şi cu listarea la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a 10-12% din acţiunile pe care statul le deţine la CE Craiova. Surse din cadrul Complexului Energetic susţin că, dacă se privatizează până la finalul anului, CE ar avea investiţiile pentru modernizarea urgentă de care are nevoie.

 

Statul renunţă la acţiuni

 

În proiectul de act normativ elaborat de AVAS pentru înfiinţarea Companiei Energetice Naţionale se preciza că statul ar urma să deţină controlul prin menţinerea unui număr de acţiuni în complexurile energetice care ar fi făcut parte din această Companie, pachet care să-i permită să deţină tot majoritatea. Dar proiectul a căzut, pe moment, iar AVAS a schimbat foaia. În urmă cu câteva zile, preşedintele AVAS, Teodor Atanasiu, a lansat ideea că până la alegerile din toamnă statul vrea să privatizeze CE Craiova şi să vândă „întregul pachet de acţiuni deţinut“. El susţinea că firma consultantă Deloitte ar fi stabilit strategia de privatizare, care ar urma să fie prezentată AVAS. Doar că privatizarea CE Craiova nici măcar nu figurează pe lista dată publicităţii de Autoritate cu societăţile la care statul are majoritate şi care ar urma să fie vândute în 2008. „Încă nu s-a lansat strategia de privatizare“, au comunicat reprezentanţii AVAS.

La acest obiectiv strategic pentru economia românească statul nu îşi va menţine dreptul de acţionar majoritar. În timp ce, la nivel central, AVAS se contrazice chiar şi de la o săptămână la alta, joi, în Consiliul de Administraţie (CA) al CE Craiova s-ar fi stabilit vânzarea unui procent mult mai mic de acţiuni. Oficial, nimeni nu doreşte să lămurească lucrurile. Neoficial, reprezentanţi ai societăţii susţin că în CA s-a aprobat vânzarea a 15% din titluri, în condiţiile în care statul şi-ar opri 50% din acţiuni, plus una, Fondul Proprietatea ar rămâne cu 24,98%, iar Societatea pentru Închidere-Conservare Mine (ICM) are 2,13%. Pentru salariaţi s-au oprit 8%. AVAS nici nu confirmă, nici nu infirmă procentul stabilit la Craiova, dar menţionează că, până la sfârşitul anului, statul vrea să vândă întregul pachet deţinut la CE (72,89%). Decizia s-ar fi aprobat printr-un memorandum, în guvern.

 

8% din acţiuni rămân salariaţilor

 

Complexul Energetic Craiova are în prezent în jur de 1.630 de angajaţi. Consiliul de Administraţie a hotărât ca 8% din acţiuni să nu fie scoase la privatizare, ci să rămână în portofoliu, pentru salariaţi, şi numai 15% din ele să fie vândute acum. Liderul sindical de la CE Craiova, Costel Mitruţ, spune că firma de consultanţă Deloitte, care s-a ocupat de evaluarea companiei, a stabilit valoarea procentului de acţiuni care ar urma să fie scos la vânzare: „Consultantul a stabilit că pachetul de 15% din acţiunile Complexului Energetic Craiova valorează 90 de milioane de euro. Suma ar fi suficientă pentru CE să-şi continue modernizările“. Prin deducţie logică, dacă 15% din acţiuni ar valora 90 de milioane de euro, întregul Complex Energetic ar fi evaluat la 600 de milioane de euro. „În urmă cu câteva luni eram cu adevărat disperaţi, pentru că nu se găsea finanţare. Acum, s-au mai luat şi credite, se discută şi despre privatizare şi suntem optimişti. Indiferent cine ar investi în Complexul Energetic, noi vrem să se menţină locurile de muncă şi să se asigure salarii decente“, a spus liderul sindical, Costel Mitruţ.

„Blocul 7“ – structura care are nevoie de modernizare – ar produce 315 MW pe oră, fiind unul dintre cele mai mari blocuri de energie din ţară. La nivelul anului 2004, la înfiinţarea Complexului Energetic, specialiştii din ministerul de resort menţionau că la CE Craiova s-ar putea produce întreaga energie necesară consumului în zona de sud a ţării.

 

Istoria investiţiilor la CE

 

Încă de la înfiinţarea sa în anul 2004, autorităţile statului vorbeau despre privatizarea CE Craiova. La vremea respectivă, societatea avea nevoie de 200 de milioane de euro pentru modernizare şi mediu. Licitaţia organizată de Ministerul Economiei de atunci a fost câştigată de un consorţiu japonez, dar lucrurile au trenat până spre finalul lui 2005, când japonezii s-au retras din afacere, pentru că statul nu le-a putut oferi cât au cerut ei. A urmat altă licitaţie, în iulie 2007, la care s-a prezentat drept singur ofertant grupul ALSTOM din Franţa – lider mondial în producţia de energie ecologică. Oferta francezilor era să modernizeze CE Craiova contra sumei de 400 de milioane de euro, în patru ani. Dar business-ul a căzut din nou, statul invocând acelaşi motiv: prea mulţi bani, nu ne permitem! Aşa s-a ajuns în 2008 că nu s-au realizat mai nimic din programele negociate cu UE şi care ar trebui finalizate în 2012, din lipsa banilor. Acum, ideea unei privatizări grăbite, cu un AVAS care vrea să renunţe la încă o investiţie strategică (vezi Petrom şi Electrica), se prefigurează întrucât CE Craiova are nevoie de investiţii, pentru a rămâne în picioare. De asemenea, importanţa CE în zonă atrage investitori de renume în domeniul energetic. Rămâne de văzut ce preţ vor plăti.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

19 COMENTARII