33.7 C
Craiova
duminică, 20 iulie, 2025
Știri de ultima orăLocalMărirea fermelor medii va creşte competitivitatea agriculturii

Mărirea fermelor medii va creşte competitivitatea agriculturii

Majorarea suprafeţelor medii ale fermelor, în prezent redusă, va duce la creşterea competitivităţii produselor agricole româneşti.

 

Comisarul european pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală, Mariann Fischer Boel, a declarat: „Am mai menţionat nevoia de restructurare a sectorului fermelor din România. Recentele reforme ale Politicii Agricole Comune au ca scop creşterea competitivităţii producătorilor noştri. Este cazul în special în România, unde suprafaţa medie a unei ferme rămâne foarte redusă“.

Comisarul european a mai menţionat că problemele din agricultura românească sunt constituite de nevoia de restructurare în domeniul fermelor, deficienţele din sectorul veterinar şi importanţa controlului privind cheltuirea corectă a fondurilor UE. Majorarea suprafeţei agricole medii pe exploataţie este un obiectiv urmărit şi de Ministerul Agriculturii, cât şi de asociaţiile de producători. Politica ministerului în domeniu este să sprijine exploataţiile mici să treacă de la un nivel de subzistenţă sau semisubzistenţă la un nivel „de piaţă“, care să le permită să obţină profit din activitatea agricolă.

Sectorul agricol românesc este dominat de fermele cu suprafeţe mici. Numărul total al gospodăriilor ţărăneşti este de circa 4,5 milioane dintre care aproape 3 milioane de proprietăţi au suprafeţe mai mici de un hectar, potrivit estimărilor Ministerului Agriculturii.

Progrese lente, dar sigure

Mariann Fischer Boel a mai afirmat că România a făcut progrese lente în prima parte a anului 2007, dar s-au accelerat spre sfârşitul anului. Unul dintre exemple ar fi obţinerea acreditării finale a Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) şi cea a Agenţiei de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APDRP). În ultimele şase săptămâni din anul 2007, autorităţile române au făcut un progres rapid, ceea ce a condus la evitarea activării clauzei. În cazul în care Comisia Europeană ar fi decis să activeze clauza de salvgardare, România ar fi pierdut 25%, adică 100 milioane de euro din valoarea fondurilor alocate pentru plăţile fermierilor pentru anul agricol 2007.

„Totuşi, România trebuie acum să continue să facă o treabă bună pentru a se asigura că totul merge fără probleme, odată ce plăţile încep să curgă. În mod cert România trece printr-o perioadă de schimbare în agricultură, dar sper şi cred că plăţile directe de la Bruxelles şi finanţarea pentru dezvoltare rurală vor asista acest proces“, a mai afirmat Boel.

Suntem pe calea cea bună

„Nu am nici un dubiu că România se va alinia la toate normele europene din domeniu. Fiecare stat trebuie să adopte Corpul legislativ al UE înainte de aderare. Acolo unde există excepţii temporare, acestea trebuie eliminate la timpul potrivit. România trece printr-o perioadă de restructurare şi ajustare, dar sunt sigură că va fi la înălţimea acestei cerinţe“, a spus Fischer Boel. Anul 2007 a fost primul în care România a participat la negocierile UE în calitate de membru cu drepturi depline al Uniunii Europene. În ceea ce priveşte negocierile din domeniul agricol, înlocuirile la conducerea Ministerului Agriculturii au însemnat şi schimbarea principalului negociator în relaţia cu Bruxelles. Anul trecut, portofoliul agriculturii a fost deţinut, pe rând, de Dan Motreanu, Decebal Traian Remeş şi actualul ministru, Dacian Cioloş. Mariann Fischer Boel nu a dorit să comenteze pe tema schimbărilor dese de miniştri, afirmând că „tot ceea ce contează pentru Comisie este ca treaba să fie făcută în mod eficient“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS