10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljSpitalul de Pneumoftiziologie Leamna, propus pentru amenajarea unei clinici în valoare de 600.000 de euro

Spitalul de Pneumoftiziologie Leamna, propus pentru amenajarea unei clinici în valoare de 600.000 de euro

Spitalul de Pneumoftiziologie Leamna a fost propus de Ministerul Sănătății pentru amenajarea unei clinici destinate îngrijirii pacienților cu tuberculoză rezistentă la tratament, investiția fiind estimată la 600.000 de euro.  „În strategia elaborată de Ministerul Sănătății pentru perioada 2015-2020, este prevăzută reorganizarea a două centre medicale, la nivel național, destinate persoanelor care suferă de forme de tuberculoză rezistente la medicamente și care necesită condiții speciale de tratament.

Finanțarea acestor investiții, care trebuie să fie realizate până la finele anului 2017, va fi asigurată de Fondul Global de Luptă împotriva HIV/SIDA, Tuberculozei și Malariei, organism internațional înființat la inițiativa Organizației Națiunilor Unite, programele finanțate pentru țara noastră derulându-se prin intermediul Fundației «Romanian Angel Appeal».

Am fost încântați de faptul că Spitalul de Pneumoftiziologie Leamna, din subordinea consiliului județean, a fost propus de minister și de către reprezentanții Programului Național de Prevenire, Supraveghere și Control al Tuberculozei (PNPSCT) pentru a fi amenajat unul dintre aceste două centre. Este și o confirmare a bunei pregătiri a corpului medical care își desfășoară activitatea în această structură sanitară.  În acest sens, o echipă formată din specialiști ai fundației și ai PNPSCT a venit, luna trecută, pentru a studia îndeaproape condițiile din unitatea noastră medicală și posibilitățile de implementare a proiectului. La final, recomandarea reprezentanților Fondului Global a fost pozitivă, astfel că în perioada următoare vor fi deja efectuate studii tehnice de evaluare a clădirilor propuse pentru funcționarea viitoarei clinici. De altfel, conducerea fundației ne-a înștiințat că lucrează la elaborarea documentației care va fi înaintată Fondului Global pentru obținerea finanțării. Suma necesară pentru reabilitarea completă a imobilului pus la dispoziție de spital și pentru asigurarea dotărilor este estimată la 600.000 de euro. În același timp, și Consiliul Județean va contribui cu acoperirea cheltuielilor neeligibile, precum diversele avize și autorizații sau costurile pentru racordarea la rețelele de utilități“, a declarat președintele Consiliului Județean Dolj, Ion Prioteasa.

La rândul său, managerul Spitalului de Pneumoftiziologie Leamna, Marius Matei, a precizat: „Clinica destinată pacienților cu tuberculoză multidrog rezistentă, TB MDR, vine să răspundă unei necesități naționale, dar va deservi cu precădere zona de sud-vest a țării. În prezent, acești bolnavi sunt tratați într-o aripă specială a Spitalului de Pneumoftiziologie Leamna, însă noua structură va oferi condiții mult îmbunătățite, întrucât ne referim la persoane care necesită un tratament și un regim de viață cu totul deosebite, persoane pentru care trebuie să asigurăm circuite separate, funcționale și pentru activitățile zilnice, precum și spații organizate în vederea izolării corespunzătoare”.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS