11.7 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljAfacere cu roşii cherry, dezvoltată în Dolj de o absolventă de Psihologie

Afacere cu roşii cherry, dezvoltată în Dolj de o absolventă de Psihologie

Pământul roditor şi programele prin care pot accesa fonduri europene îi determină pe tot mai mulţi tineri din Dolj să se întoarcă în ţară şi să îşi dezvolte mici afaceri de familie pe pământurile natale. Este şi cazul Marinelei Vană, din comuna Şimnicu de Sus, care, deşi a absolvit Facultatea de Psihologie, în urmă cu opt ani a decis să înfiinţeze o fermă legumicolă aproape de casa părintească. A demarat investiţia cu banii munciţi peste hotare, iar în prezent deţine una dintre puţinele culturi de roşii cherry din judeţul Dolj.

La câţiva kilometri de Craiova, în satul Izvor din comuna Şimnicu de Sus, o familie de tineri a înfiinţat o fermă legumicolă axată pe tomate care ar putea fi un exemplu chiar şi pentru specialiştii din domeniul agricol. Şi asta, pentru că nici unul dintre soţii Vană nu avea studii sau experienţă în acest sector. Cu toate acestea, afacerea s-a dezvoltat în timp, iar în prezent este una de succes. Investiţia a demarat cu suma de 1.000 de euro, bani câştigaţi de soţii Vană în străinătate, iar în urma accesării fondurilor europene, în fermă au fost investiţi peste 40.000 de euro. „În urmă cu opt ani, eu şi soţul meu ne-am gândit să facem o afacere de familie. Aveam un teren pe care îl achiziţionaserăm cu banii munciţi în Italia şi voiam să îl exploatăm. Am mers la Camera Agricolă, ne-am interesat şi ni s-a sugerat să facem sere. Lucrurile n-au fost atât de uşoare, întrucât a trebuit să facem construcţia şi în paralel să înfiinţăm şi plantaţia, să depunem actele şi să ne şi încadrăm într-un anumit termen. În cele din urmă, am reuşit şi am accesat fonduri europene, prin programul destinat tânărului fermier, am luat undeva la 40.000 de euro. (…) Drumul n-a fost uşor, cu atât mai mult cu cât eu am absolvit Psihologia, dar totul porneşte de la voinţă. În plus, informaţia este peste tot, trebuie doar să o cauţi“, a spus Marinela Vană.
A citit, s-a informat, a întrebat, a căutat şi, în cele din urmă, a aflat secretele legumiculturii, secretele plantelor. „Legumele trebuie supravegheate îndeaproape, trebuie să treci zilnic prin cultură, iar planta îţi arată de ce are nevoie, trebuie să ai o mare dragoste de plante ca să reuşeşti“, a spus tânăra de 32 de ani.

3.000 de euro, investiţi în sistemul de încălzire

Ferma, care iniţial se întindea pe 2.000 mp, are acum o suprafaţă de peste 3.000 mp, iar tomatele sunt cele care au adus cele mai mari profituri soţilor Vană. Succesul înregistrat i-a determinat să facă şi alte investiţii care să îi ajute să aducă pe piaţă tomate autohtone şi în extrasezon. Aşa au accesat Programul de minimis pentru tomate, prin care au obţinut 3.000 de euro, bani pe care i-au investit în dotarea solariilor cu un sistem de încălzire modern. „Una e să ieşi cu roşiile în iunie, când are toată lumea, şi alta să ieşi la mijlocul lui mai, când beneficiezi de preţuri mai mari. Am pus centrala în funcţiune abia anul trecut şi s-au văzut imediat rezultatele, pentru că la mijlocul lui mai deja eram cu roşii pe piaţă, pe care le vindeam undeva la 13 lei kilogramul, un preţ rezonabil raportat la investiţia care a fost făcută şi munca pe care o depunem. Preţurile ne-au satisfăcut pentru că am scos investiţia foarte rapid. Centrala funcţionează pe lemne şi cărbuni, iar acum, pe timp de toamnă târzie, când se anunţă brumă, o punem în funcţiune şi nu există riscul ca frigul să ne distrugă culturile. Avem furtunuri de geopal, prin care trece apă fierbinte, la 70 de grade, şi termostate prin care verificăm temperatura. Astă-iarnă am consumat 30 de tone de cărbune şi 20 mc de lemne pe o suprafaţă de 2.000 mp“, a adăugat Marinela Vană.

Roşiile cherry, la mare căutare în sezonul rece

Anul acesta, a dorit să facă faţă unei noi provocări: aceea de a înfiinţa una dintre puţinele culturi de roşii cherry din judeţ. Aceasta se întinde pe o suprafaţă de 500 mp, iar costurile înfiinţării au fost mult mai mari decât în cazul roşiilor mari. Cu toate acestea, Marinela Vană speră că îşi va amortiza investiţia întrucât producţiile vor fi mari, iar roşiile cherry sunt la mare căutare în sezonul rece. „În urmă cu câţiva ani, am încercat să punem şi ciclul al doilea şi ne-am bazat tot pe roşii mari, dar am observat că la sfârşit de toamnă oamenii nu mai cumpără roşii mari şi nu se mai vindeau aşa bine. Astfel, am optat pentru cherry, întrucât se caută foarte bine. Costurile sunt foarte ridicate, numai seminţele pentru suprafaţa de 500 mp au costat 1.700 de lei. Comparativ, la semințele de roşii mari dai 200 de lei pentru o suprafaţă de 1.000 mp. Producţia se anunţă una bună şi în curând vom începe şi recoltarea. Roşiile cherry le voi pune la caserolă şi le voi vinde la gramaj întrucât nu îmi pot permite să le dau la kilogram. Clienţii mă aşteaptă, i-am pregătit încă din vară că voi cultiva acest tip de roşii. Sper să le vând cu 20 de lei kilogramul“, a mai spus femeia.
Dacă în trecut îşi vindea marfa prin intermediari, de anul acesta, Marinela Vană şi-a comercializat singură cele peste cinci tone de tomate pe care le-a produs până acum în acest an. Piaţa de desfacere este în Craiova, dar şi în Melineşti. „Agricultura este profitabilă, dar trebuie să ţii cont de ceea ce se cere pe piaţă şi să aduci produse de calitate. Cu timpul, oamenii încep să te cunoască, ştiu ce marfă aduci, iar atunci lucrurile sunt pe jumătate făcute. Trebuie să fii serios şi să aduci produse bune, iar oamenii să ştie ce mănâncă“, a afirmat femeia.
Reprezentanţii Direcţiei de Agricultură Dolj spun că ferma Marinelei Vană poate fi un exemplu de urmat şi pentru alţi tineri. „Afacerea ei este o afacere de succes, e afacerea unui om care iubeşte agricultura, deşi nu are studiile de specialitate. Sunt puţini legumicultori din judeţ care au asemenea dotări în solarii“, a spus Adrian Popa, directorul Direcţiei Agricole Dolj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS