Gazeta de Sud l-a vizitat a doua zi de Anul Nou pe Adrian Ilie la Poiana Brasov, acolo unde fostul international isi petrece o mare parte din timpul liber. „Cobra“ a acceptat sa vorbeasca pentru toti oltenii despre planurile sale de viitor, despre echipa nationala, dar si despre Universitatea Craiova.
Desi Anul Nou a trecut, in Poiana Brasov este in continuare mare agitatie. Ne oprim la Hotelul Ruia, un stabiliment de patru stele al carui proprietar este Adrian Ilie. Parcarea este plina de masini de lux, iar ecourile petrecerii de Revelion inca se mai aud. In usa, luptatorul de K1 Catalin Smarandescu isi asteapta cuminte seful, care inca nu a coborât din camera. „A fost chef mare aici. Cu Gigi Becali, Olaroiu, dar si alti barosani. A iesit bine si toata lumea a fost multumita“, afirma angajatele hotelului, care inca nu terminasera de „acoperit“ urmele lasate de petrecerea dintre ani.
De la receptie ni se spune ca Adrian Ilie inca nu a ajuns si ca ar fi bine sa revenim dupa prânz. Un bun prilej de a vizita imprejurimile. Dupa o jumatate de ora de plimbare intelegem de ce Poiana Brasov este cea mai scumpa statiune montana din România. Doar aerul curat este gratis. Inca.
Revenim la Ruia si suntem rugati sa mai asteptam putin. „S-a intors seful, dar este intr-o discutie cu domnul Porumboiu in privinta unor jucatori. Mai asteptati, ca trebuie sa coboare“, ni se transmite de la receptie. Dupa o jumatate de ora, „Cobra“ isi face aparitia si ne invita politicos sa luam loc la o masa: „Ati venit tocmai de la Craiova pentru mine? Imi cer scuze, dar am avut de rezolvat unele probleme. Acum va stau la dispozitie. Ce va intereseaza?“.
„Am avut un an foarte bun“
Discutia curge lejer. Adrian Ilie este degajat si raspunde fara ocolisuri la orice intrebare. „Am avut un an 2006 foarte bun. M-am resemnat cu gândul ca nu voi mai putea juca fotbal si m-am concentrat pe afaceri. A fost un an al constructiilor. Am terminat ultimele vile pe care le mai aveam in plan aici in Poiana, dar si pe cea din Bucuresti si cea din Spania. In plus, mi-a mers foarte bine si in noua mea meserie de impresar. Având in vedere ca a fost primul an, pot spune ca a fost unul reusit. Impreuna cu partenerul meu, Razvan Zamfir, am reusit sa obtinem semnatura a 38 de jucatori din campionatul intern, pe care ii reprezentam. Pe unii dintre ei i-am ajutat chiar sa obtina salarii mai mari. I-am invitat de Anul Nou aici si am facut o masa cu toti. Ce sa va mai spun. Sunt multumiti. Pe Croitoru l-am ajutat sa se transfere la Steaua, pentru altii mai am unele oferte. Avem sub contract jucatori cu nume ca Dani Coman, Marius Constantin, Buga, Surdu, Ciprian Tanasa, ca sa va dau doar câteva exemple“, a spus Ilie.
Pentru acest an, craioveanul isi mai doreste un singur lucru: „Daca 2007 va fi la fel de bun ca anul trecut voi fi multumit. Acum nu-mi mai doresc decât sa fiu sanatos si sa mai am un copil. As vrea un baiat, pentru ca mai am o fetita, dar pâna la urma nu conteaza ce va fi. Important este sa fie sanatos“.
„Craiova are jucatori de valoare“
Inevitabil ajungem si la subiectul Universitatea Craiova. Desi a precizat ca nu are de gând sa revina acasa, Ilie nu a exclus o colaborare cu Stiinta in viitorul apropiat. „Nu ma mai intereseaza Craiova ca oras, pentru ca am de gând sa ma stabilesc definitiv in Bucuresti. Insa m-am gândit la o colaborare pe viitor cu Universitatea. Nu m-a contactat deocamdata nimeni de la club, am vorbit o singura data cu Geolgau acum câteva luni, dar despre altceva. Cert este ca la Craiova sunt câtiva jucatori de perspectiva, unii de valoare. I-am urmarit la lucru si mi-au placut. Universitatea a avut un final de tur foarte bun. Nu ma asteptam dupa modul cum incepuse campionatul. Si-au revenit la timp, au avut câteva jocuri foarte bune, iar daca se pastreaza actualul lot de jucatori din sezonul viitor Craiova poate candida cu sanse mari la un loc de cupe europene. Jucatorilor le mai trebuie doar putina experienta“, este de parere Adrian Ilie.
„Nu regret ca nu am jucat la Universitatea“
Orice fotbalist oltean si-ar dori sa imbrace macar o data tricoul Universitatii Craiova. Adrian Ilie nu regreta insa ca nu a evoluat pentru echipa-fanion a Olteniei, desi nu ascunde faptul ca ar fi vrut sa joace pe fostul „Central“. „Nu-mi pare rau de ce s-a intâmplat in cariera mea. De la Electroputere am ajuns direct la Steaua si nu regret acest pas. Asa a fost sa fie. De fapt, nu regret nimic din tot ce am facut in fotbal. Doar anul in care am refuzat sa-mi prelungesc contractul cu Valencia. Si poate faptul ca am ratat Mondialul din 1994. Aveam 19 ani, dar eram in lotul pentru SUA. Fusesem folosit de Iordanescu in amicale, era multumit de mine, dar m-am accidentat in ultimul meci de pregatire si am ratat o sansa uriasa de a participa la cea mai mare performanta a nationalei“, isi aminteste Ilie.
„Cobra“ avea sa se revanseze patru ani mai târziu, când marca in poarta Columbiei golul prin care tricolorii invingeau pentru a doua oara pe Valderrama si compania. Reusita atacantului craiovean a facut atunci inconjurul lumii, fiind considerata printre cele mai frumoase de la Campionatul Mondial din Franta.
„Fotbalul românesc a crescut foarte mult“
Ca agent de jucatori, Adrian Ilie este mereu in contact cu fotbalul românesc, declarându-se impresionat de cresterea valorica a competitiei interne. „Fata de nivelul pe care il stiam eu, in prezent fotbalul românesc a crescut foarte mult. Au venit oameni cu bani, ca Becali, Copos sau cei de la Dinamo, care au investit masiv. S-au bagat bani in fotbal si la Timisoara, Cluj, Arad, Craiova sau Vaslui si acesti oameni trebuie apreciati pentru ceea ce fac. Fara ei, competitia nu ar mai fi fost atât de apriga. In plus, performantele pe care le-au realizat anul trecut Steaua, Rapid sau Dinamo au facut ca România sa aiba o cu totul alta cota in Europa. In campionat au crescut salariile si sumele de transfer. S-a ajuns la transferuri pe plan intern de peste un milion de euro, suma care, in perioada mea, se primea doar pentru un transfer in strainatate“, a punctat fostul international.
Ilie a vorbit si despre nevoia de straini din Liga I, punând insa pe primul plan cresterea valorilor autohtone: „Este bine sa avem in România si fotbalisti straini, dar nu mai mult de trei-patru la fiecare echipa. Aduc un plus de experienta, dar ar fi bine sa ne crestem si valorile noastre. Fiecare echipa sa puna accentul pe jucatorii din propria pepiniera“.
„Valoarea fiecarui jucator este data de echipa nationala“
Pentru Adrian Ilie, intrarea României in Uniunea Europeana este un lucru benefic din punct de vedere al meseriei sale de impresar, insa nu decisiv in privinta unui transfer. Component al „Generatiei de Aur“, Ilie cunoaste faptul ca numai valoarea te poate recomanda pentru un transfer la o echipa cu nume in Europa. „Ca esti jucator comunitar sau extracomunitar este mai putin important. Nu pleci din tara daca nu ai valoare, iar aceasta este data de echipa nationala. Pâna când nu se va califica din nou la un turneu final, jucatorii români nu vor avea cautare. Eu am avut noroc sa fac parte dintr-o generatie de exceptie care a participat la trei Campionate Mondiale si doua Europene“, a conchis Ilie.
In final, „Cobra“ a tinut sa le ureze tuturor oltenilor un an nou cu cât mai multe bucurii, iar suporterilor Universitatii Craiova sa mai aiba putina rabdare, pentru ca echipa este pe drumul cel bun si performantele nu vor intârzia sa apara.
Carte de vizita
Adrian Ilie este unul dintre cele mai bune produse ale fotbalului craiovean de dupa Revolutie. A debutat in prima divizie in 1992 la Electroputere, pentru formatia din Valea Rosie evoluând pâna in 1993, când a fost transferat la Steaua. A „explodat“ in Ghencea, iar in 1996 a ajuns la Galatasaray. Din 1998 a imbracat tricoul Valenciei, echipa la care a si capatat numele de „Cobra“, pentru viteza sa de reactie in fata portii. La gruparea de pe „Mestalla“ a evoluat pâna in 2002, timp in care a prins si doua finale de Liga Campionilor. Au urmat Deportivo Alaves (2002/2003), Besiktas Istanbul (2003/2004) si FC Zürich (2004/2005), ultima echipa din cariera sa fiind Germinal Beerschot (2005/2006), o accidentare de mai lunga durata facându-l sa spuna adio fotbalului de performanta. A strâns 116 meciuri in Divizia A (40 de goluri) si 106 in Primera Division (35 de goluri). Are la activ 51 de meciuri in cupele europene (22 de goluri), dar si 54 in echipa nationala (13 goluri), cu care a participat la doua Campionate Europene (1996 si 2000) si unul Mondial (1998).