Este binecunoscut faptul ca la cursele de motociclism viteza, ca si la cele de Formula 1, caucicurile au un rol din ce in ce mai important in stabilirea ierarhiilor. In acest sezon, la clasa MotoGP, nu putine au fost cazurile in care pilotii au iesit in decor din cauza gumelor, sau in care piloti modesti i-au depasit pe altii mai consacrati, cu probleme la pneuri. Nicolas Goubert, unul dintre responsabii constructorului de cauciucuri Michelin, a incercat sa explice de ce nu toti pilotii au rezultate bune cu pneurile special construite pentru calificari.
„Cu pneurile de calificari, nu toti reusesc sa dea suta la suta din capacitatea lor“, a spus Goubert, care a precizat ca respectivele cauciucuri, supranumite „chewing gum“ se uzeaza relativ repede, insa compenseaza prin faptul ca au o aderenta foarte buna si un unghi de inclinare maxima accentuat.
Goubert a diferentiat doua tipuri de piloti. „Unii piloti se aseamana cu Valentino Rossi, caruia nu-i place sa exploateze la maxim motocicleta si pneurile in calificari, pentru a fi in pole position la startul cursei, ci doar sa obtina o viteza maxima. Pentru altii, calificarile sunt la fel de importante ca si cursa propriu-zisa. Reprezentativ pentru aceasta categorie este Loris Capirossi (foto), care obtine rezultate maxime cu pneurile de calificari. Si Casey Stoner mi se pare la fel“, a explicat francezul.
Cauciucul pentru calificari nu a existat de la inceputul motociclismului modern. Introdus pentru prima data in campionatul de Superbike, acest tip de pneu a fost adus in Campionatul Mondial de motociclism viteza de Michelin, in anul 1999, la clasa de 500cc.
„Suntem foarte multumiti de conceptul de cauciuc de calificari. Reduc timpii pilotilor pe un tur de circuit si motocicleta este solictata mai putin“, a mai spus Nicolas Goubert.