Fostul mare jucator al Universitatii, Geolgau, este surprins de faptul ca echipa-fanion a oltenilor nu este sprijinita de autoritatile locale.
De aproape doi ani, Ion (Gheorghita) Geolgau este angajat la o firma privata din Banie, fiind insa aproape de clubul care l-a lansat in fotbalul mare, urmarind aproape toate meciurile Stiintei in sezonul trecut.
– Universitatea este in fata unui examen greu, actuala editie a Diviziei A anuntându-se de mare lupta…
– Asa este, va fi un campionat in care retrogradeaza patru echipe, iar pentru cupele europene va fi o lupta interesanta. Despre Universitatea stiu mai multe amanunte deoarece am stat deseori de vorba cu cei din conducerea clubului, stiu cu ce probleme se confrunta, si pozitive, dar si altele.
– Care ar fi, in opinia ta, cele pozitive?
– Universitatea a achizitionat câtiva jucatori noi, iar Ovidiu Stinga si-a structurat deja lotul. El cunoaste bine jucatorii care au fost in sezonul trecut, cei care l-au ajutat sa promoveze, iar acum a adaugat lotului câteva nume noi. Stinga spera la o clasare foarte buna in campionatul care incepe peste doua saptamâni. Din nefericire, Universitatea se confrunta cu unele probleme pe care nu le inteleg.
„Autoritatile din Craiova ar trebui sa se implice“
– Anume?
– Este trist faptul ca nu ne-am dat seama de pierderile imense pe care le-a cauzat retrogradarea din 2005. Ma refer la cele sentimentale, la traditia acestui club… Universitatea a evoluat 41 de ani in Divizia A fara intrerupere, perioada in care s-au cucerit patru titluri nationale, sase cupe ale României, plus doua calificari in „primavara“ Cupelor Europene. Echipa acestui oras a scos oamenii in strada, Universitatea a fost un fenomen, as zice un fel de religie. Autoritatile din Craiova ar fi trebuit sa se implice, nu ar fi trebuit sa ajungem in Divizia B, iar acum, dupa ce unul singur a readus-o in Divizia A, este ocolita, parasita. Universitatea este doar in acte echipa lui Adrian Mititelu, dar in realitate este a tuturor oltenilor. A fost o formatie iubita de toata lumea…
– Vorbesti la trecut?
– Din pacate, cam asta-i adevarul din ultimii ani. Universitatea nu a mai jucat in Cupele Europene, iar in 2005 s-a produs si acea umilinta, retrogradarea. In acest context de nonperformanta, chiar si simpatia noii generatii s-a indreptat spre alte cluburi din tara. Si asta este dureros. Iar acum, cum spuneam, nimeni nu se implica sa ajute Universitatea pentru a reveni in prim-planul fotbalului românesc. Nu este usor ca doar un om sa investeasca in echipa, iar altii, destul de multi, sa critice de pe margine si când este cazul, dar si când nu este.
„Unele probleme depasesc puterile lui Mititelu“
– Universitatea este insa un club privat, iar actualul proprietar al brandului Universitatea a declarat ca are buget pentru performanta…
– Corect, asa este, iar Adrian Mititelu a sustinut financiar – si va sustine – transferurile de jucatori, contractele acestora etc. Eu ma refer la infrastructura, adica la baza materiala in care jucatorii Universitatii se pregatesc, la intretinerea complexului de terenuri de la „Ion Oblemenco“… Aceste probleme depasesc puterile unui singur om, asta vreau sa subliniez. Consiliul local si cel judetean ar fi trebuit de mult timp sa se implice la acest club, asa cum se intâmpla in alte orase.
– Consiliul judetean a preluat Centrul de copii si juniori al Universitatii.
– Informatie corecta, dar stie cineva cum se pregateste viitorul Craiovei? Copiii si juniorii centrului se antreneaza pe un teren de zgura din anul 1972! Acum este mai rau decât in 1972, copiii au conditii mai proaste decât aveam noi in urma cu 30 de ani! Revenind la echipa mare, am o intrebare: acum, inainte de inceperea campionatului Diviziei A, de ce alte orase pot sa ajute echipa reprezentativa a orasului, iar la Craiova nu se poate? Clujul, Timisoara, Constanta si alte orase ajuta nu numai financiar, ci se implica in a sprijini echipele de fotbal. Am stat de vorba zilele trecute cu câtiva oameni, unii prieteni de-ai mei care mi-au marturisit ca ar vrea sa ajute Universitatea. Când afla ce se intâmpla in afara clubului ramân masca…
– Si ce ar trebui facut?
– Am spus-o si in urma cu vreo opt ani ca, daca autoritatile locale din Craiova nu se implica, se va alege praful de echipa. Si iata ca in 2005, desi n-as fi dorit niciodata, spusele mele s-au adeverit. Iar daca in vara lui 2005 nu s-ar fi implicat Adrian Mititelu, nu cred ca s-ar fi gasit altcineva sa readuca echipa in Divizia A. Degeaba mi se spune ca venea Bill Gates si baga bani la Universitatea… Hai sa fim seriosi! Doar ne-am saturat de aceste abureli… M-am saturat eu de unii de prin alte parti care au venit la Craiova sa ia cireasa de pe tort, iar apoi ne lasau si cu ochii in soare.
„Sa nu le luam gâtul copiilor Universitatii“
– Revenind la campionatul care bate la usa: avem un program de inceput de tur dificil deoarece in primele cinci etape dam piept cu granzii Steaua, Rapid si Dinamo!
– Nu-i dificil acest inceput de tur. In retur ar putea fi dificil. Acum incepem cu Vasluiul acasa, adica bifam trei puncte. Si care-i problema apoi ca ar putea sa te bata Steaua, in etapa a II-a? In viitoarea etapa, jucam acasa cu FC Arges si am putea contabiliza alte trei puncte. In etapa a IV-a mergem in Giulesti, cine stie… Nimeni nu iti ia gâtul daca pierzi in Ghencea sau Giulesti! Vine apoi Dinamo la Craiova, aici e aici. Deja omogenizarea va fi alta, jucam acasa, pe „Ion Oblemenco“, altele vor fi datele problemei in etapa a cincea. Indiferent de rezultatele obtinute insa, sa nu le luam gâtul acestor copii, ci sa fim aproape de ei, de echipa, de club.
– Crezi ca achizitiile Universitatii sunt pe masura obiectivelor anuntate?
– Sa asteptam campionatul… Iar la inceput de campionat sunt normale declaratiile de „inscriere“ la lupta. Ce, ar trebui ca finantatorul sa spuna ca vrea retrogradarea?!