Nationala Egiptului, ajutata si de arbitri de-a lungul competitiei, a reusit vineri seara sa câstige pentru a cincea oara cel mai important trofeu de pe „continentul negru“.
Reprezentativa Egiptului a câstigat, vineri seara, la Cairo, Cupa Africii pe Natiuni, editia 2006, dupa ce s-a impus in fata nationalei Coastei de Fildes, cu scorul de 4-2, dupa loviturile de la 11 metri. Cele doua echipe nu au putut fi departajate nici in timpul regulamentar si nici pe durata prelungirilor, scorul inregistrat dupa 120 de minute fiind 0-0.
La penaltiuri au ratat ivorienii Didier Drogba si Baki Kone, suturile lor fiind respinse de portarul El-Hadary, respectiv Abdelhalim Ali, de la egipteni. Acesta este al cincilea trofeu pe care si-l adjudeca „faraonii“.
Drogba a ratat ocazia meciului
Cei doi antrenori au putut trimite in teren cel mai bun „11“ avut la dispozitie, cu exceptia atacantului Mido, de la gazde, exclus dupa conflictul cu selectionerul Shehata. Egiptenii au dominat prima repriza, când au avut o posesie mai buna a balonului, si au fost aproape de gol la sutul lui Zaki.
De partea cealalta, Drogba a fost stopat in ultimul moment de un aparator al gazdelor, atunci când plecase lansat catre poarta lui El Hadary. Selectionerul egiptenilor, Shehata, a fost nevoit sa faca o schimbare dupa 22 de minute, Gomaa nemaiputând continua partida dupa un fault comis asupra sa de Zokora. Egiptenii au fortat deschiderea scorului si in debutul reprizei secunde, insa, spre final, „elefantii“, mai proaspeti din punct de vedere fizic, au fost mai periculosi.
Cea mai mare ocazie din partea a doua a jocului l-a avut ca protagonist pe atacantul lui Chelsea, Didier Drogba, care a sutat peste transversala in minutul 77, desi se afla la numai sase metri de poarta lui Tizie. In cele doua reprize de prelungiri, echipele au fost mai preocupate sa nu primeasca gol decât sa inscrie.
Partida a fost marcata de greselile de arbitraj
Finala Cupei Africii, disputata pe „Cairo Stadium“, in fata a 75.000 de spectatori, a fost marcata de greseli de arbitraj, „omul in negru“, adica tunisianul Daami Mourad, jucându-se cu nervii fotbalistilor. Un gol anulat Egiptului pentru un fault greu de vazut (’84), un penalti dictat in favoarea „faraonilor“, pentru un fault inexistent al lui Kouassi (’94), au fost câteva din deciziile eronate ale centralului tunisian.
Acesta este al doilea meci despre care presa europeana scrie ca reprezentativa Egiptului a fost favorizata de arbitri, dupa semifinala cu Senegal, când centralul nu a acordat senegalezilor o lovitura de la 11 metri, cu doua minute inainte de sfârsitul partidei, la scorul de 2-1 in favoarea tarii gazda.
Coasta de Fildes se consoleaza cu prezenta la Mondiale
In minutul 97 al intâlnirii de vineri, atacantul ivorian Didier Drogba a ingenuncheat in fata responsabililor Confederatiei Africane de Fotbal (CAF), dupa penaltiul dictat in favoarea Egiptului, si a strigat dezgustat: „Rusine, asa ceva nu este posibil!“ In cele din urma, lovitura de pedeapsa a fost ratata de capitanul egiptenilor, Ahmed Hassan. La reluare s-a putut observa clar ca ivorianul Kouassi nu l-a atins pe Barkat in suprafata de pedeapsa.
Coasta de Fildes a pierdut in fata Egiptului si in faza grupelor (1-3), când obtinuse deja „biletele“ pentru sferturile de finala, dar se poate consola ca i-a invins pe „faraoni“ de doua ori in preliminariile Campionatului Mondial 2006 si va fi prezenta la startul competitiei din Germania.
Egipt, cea mai titrata echipa de la Cupa Africii
Egiptul a intra in istorie drept cea mai titrata echipa de la Cupa Africii pe Natiuni, fiind singura care a reusit sa triumfe de cinci ori la cea mai importanta competitie organizata pe „continentul negru“. Pe lânga titlul cucerit vineri seara, „faraonii“ au mai câstigat editiile Cupei Africii disputate in anii 1957, 1959, 1986 si 1998. Reprezentativa pregatita in prezent de Hassan Shehata a reusit sa devanseze astfel selectionatele Ghanei, care avea in palmares patru titluri (1963, 1965, 1978, 1982), si Camerunului, care a triumfat tot de atâtea ori (1984, 1988, 2000, 2002). In acest an, Egiptul a profitat de entuziasmul jucatorilor generat si de atmosfera incendiara din tribune si a imitat performanta Tunisiei, organizatoarea si câstigatoarea editiei din 2004. Finala mica a competitiei din Egipt a fost adjudecata de Nigeria, care s-a impus cu 1-0 in fata Senegalului.