22.8 C
Craiova
luni, 17 iunie, 2024
Știri de ultima orăSportFotbal in memoria victimelor de pe „Heysel“

Fotbal in memoria victimelor de pe „Heysel“

Prima mansa a sferturilor de finala ale Ligii Campionilor va debuta astazi, la ora 21.45, cu meciurile Liverpool – Juventus Torino si Olympique Lyon – PSV Eindhoven. Partida de pe arena „Anfield Road“ din Liverpool va fi transmisa in direct de Pro TV, rezumatul ambelor meciuri putind fi urmarit, dupa miezul noptii, la acelasi post de televiziune.


Capello: „Fara violenta!“


Confruntarea dintre Liverpool si Juventus a readus in memoria iubitorilor fotbalului incidentele petrecute in urma cu 20 de ani, pe stadionul „Heysel“ din Bruxelles, cind la meciul dintre cele doua echipe, de pe 29 mai 1985, din finala Cupei Campionilor Europeni, au murit 39 de suporteri italieni, iar alti 350 au fost raniti. Actualul antrenor al echipei Juventus, Fabio Capello, a spus ca incidentele de pe stadionul „Heysel“ nu trebuie sa se mai repete. „Trebuie sa ne amintim de «Heysel», pentru ca fotbalul sa se joace pe teren, cu determinare, dar fara violenta. Incidentele de pe «Heysel» nu trebuie sa se mai repete niciodata“, a afirmat Fabio Capello.


Fostul jucator al echipei Juventus, atacantul Paolo Rossi, in prezent consultant pentru canalul de televiziune Sky, nu a uitat aceasta partida. „A fost o seara trista, ceea ce s-a intimplat a fost absurd, o rana deschisa pentru mult timp. Speram ca partida de marti (astazi – n.r.) se va juca sub semnul sportivitatii“, a spus Rossi.


Pentru polonezul Zbigniew Boniek, amintirea incidentelor de pe „Heysel“ este inca vie. „In memoria victimelor tragediei si in semn de respect pentru durerea familiilor, mi-ar placea ca acest meci sa fie tratat ca unul foarte important, insa doar in plan sportiv“, a spus Boniek, care considera ca organizatorii au fost responsabili de drama de pe „Heysel“, deoarece au vindut bilete in acelasi sector din tribuna suporterilor celor doua echipe adverse. Boniek a refuzat atunci sa incaseze prima pentru victorie, oferind-o parintilor victimelor. „Pentru mine, ceea ce s-a intimplat acolo a fost orice, dar nu un meci de fotbal, si de aceea nici macar nu am vrut sa stiu care era valoarea acelei prime“, a spus Boniek.


Liverpool – Juventus


Partida Liverpool – Juventus Torino, care va avea astazi, pe arena „Anfield Road“, va fi arbitrata de belgianul Frank de Bleeckere. In turul precedent al Ligii Campionilor, „cormoranii“ au eliminat-o pe Bayer Leverkusen (3-1 la Liverpool si tot 3-1 in Germania), in timp ce Juventus a trecut de Real Madrid (0-1 in capitala Spaniei, 2-0 la Torino). Antrenorul gruparii britanice, Rafel Benitez, nu il va putea utiliza in dubla confruntare cu Juventus pe atacantul francez Djibril Cisse, accidentat la piciorul sting in meciul cu Blackburn Rovers, disputat pe 30 octombrie 2004. Cisse, care si-a reluat alergarile la inceputul lunii martie, a spus saptamina trecuta ca doreste sa joace finala Ligii Campionilor, pe 25 mai, la Istanbul, in cazul in care Liverpool va reusi calificarea in aceasta faza a competitiei. La rindul sau, antrenorul formatiei din Torino, Fabio Capello, are probleme tot in linia ofensiva, David Trezeguet suferind o inflamare a gleznei din cauza careia nu s-a putut antrena in ultimele zile, iar Marcelo Zalayeta acuza dureri la spate. Mai mult decit atit, mijlocasul la inchidere Alessio Tacchinardi este suspendat. In schimb, Fabio Capello a confirmat prezenta cehului Pavel Nedved, care revine dupa ce a suferit un traumatism cranian.


Lyon – PSV


Pe stadionul „Gerland“ din Lyon se vor infrunta, in aceasta seara, Olympique si PSV Eindhoven. Aceasta partida va fi condusa de cel mai bun arbitru al momentului, italianul Pierluigi Collina. In turul precedent, Olympique a spulberat-o pe Werder Bremen, cu scorul general de 10-2 (3-0 in Germania, 7-2 la Lyon), in timp ce PSV Eindhoven a eliminat-o pe vicecampioana Europei, AS Monaco (1-0 in Olanda, 2-0 in Principat). Atacantul echipei Olympique Lyon, Sidney Govou, este incert pentru partida de pe „Gerland“, el suferind o accidentare la tendonul lui Ahile de la piciorul sting.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS