Mai marii federatiei au decis modificarea programului returului tinind cont ca UEFA a cerut FRF ca pina la 13 iunie sa comunice echipa campioana. S-a decis si reprogramarea restantei Gloria – Steaua, avindu-se in vedere participarea celor din Ghencea in Cupa UEFA. Sint chestiuni normale, in interesul fotbalului românesc.
Sa ne intoarcem insa in istorie… In editia 1982/1983 a Cupei României, Universitatea Craiova s-a calificat in finala competitiei, dupa ce, rind pe rind, a eliminat formatiile ASA Tirgu Mures, Auto Timisoara, Sportul Studentesc si Dinamo. In finala, craiovenii au invins cu 2-1 pe „Poli“ Timisoara, ambele goluri marcindu-le Camataru. „Ciinii rosii“ au cucerit in acea editie (’82/’83) campionatul, Universitatea fiind „ocupata“ cu jocurile din Cupa UEFA, acolo unde a eliminat pe Fiorentina, Bordeaux si pe FC Kaiserslautern, ajungind in semifinale. „Craiova Maxima“, cum a fost supranumita acea celebra formatie, a luptat atunci pe patru fronturi: campionat, Cupa României, Cupa UEFA si echipa nationala, alcatuita pe scheletul Craiovei. E suficient sa reamintim faptul ca la meciul nationalei României cu campionii mondiali „en-titre“ (Italia), 1-0, in terenul de joc s-au aflat sase craioveni (Stefanescu, Ungureanu, Balaci, Geolgau, Camataru, Cirtu), unul pe banca de rezerve (Negrila) si unul accidentat (Lung)! Peste patru zile, oltenii, care au dus greul in meciul cu Italia, au luptat, epuizati, cu Benfica (returul semifinalei). Si asta din cauza programarii idioate (alt termen nu gasesc) de catre FRF a meciului cu Italia: nu s-a tinut cont ca Universitatea ar putea ajunge in semifinale! Cam asa juca fotbal pe atunci Universitatea… Bilantul acelui sezon pentru Craiova: locul II in campionat (Dinamo a profitat din plin de faptul ca noi eram angrenati pe toate fronturile), cistigatoare a Cupei, semifinalista in Cupa UEFA (performanta ramasa si pina astazi maxima din partea echipelor românesti in aceasta competitie). Totodata, oltenii au avut contributia cea mai importanta la calificarea nationalei la CE ’84 din Franta. Iar in Franta, in locul unor olteni de baza, au ajuns… Dragnea si Zare!
De ce am scris toate aceste amanunte acum? Vorbeam de Cupa României cistigata de olteni in sezonul acela fast, ’82/’83… Iubitorii de fotbal isi amintesc probabil de bataia de joc a Federatiei Române de Fotbal din acel an: programind finala Cupei pe 6 iulie 1983, federalii, care nu iubeau deloc Craiova, nu au tinut seama de data-limita de 30 iunie pentru inscrierea echipelor in competitiile continentale. In aceste conditii, UEFA nu a acceptat inscrierea Universitatii in Cupa Cupelor! Bataie de joc pe fata, dar atunci Capitala lupta sa distruga Craiova, nu s-o ajute. Datorita pozitiei in clasament (locul II), Universitatea a jucat in acel sezon european, 1983/1984, in Cupa UEFA.