Specialiștii au ponturi utile pentru a trece cu bine peste vară. Ei au făcut o listă cu băuturile care hidratează pe timp de caniculă și care nu trebuie să lipsească din frigider. Sunt sănătoase și nu au deloc prețuri mari. În schimb, experții explică ce trebuie să eviți și de ce.
Pentru a funcționa în parametrii normali, organismul uman are nevoie de doar câteva lucruri de bază. Hidratarea este un factor esențial, cu atât mai mult în zilele cu temperaturi ridicate.
Apa este recomandată de toate cadrele medicale. În lipsa acestei băuturi, corpul uman și implicit, organele, încep să aibă probleme. În cele din urmă oamenii simt o stare neplăcută și pot ajunge la deshidratare. Indicat ar fi să se consume un pahar cu apă, aproximativ 250 ml, la fiecare 15 – 20 minute. Prin urmare, este necesar un litru de apă pe oră, în condiții de căldură intensă. În caz contrar, se poate ajunge la oboseală severă, călduri excesive, amețeli.
Apa nu este singura băutură care hidratează pe timp de caniculă. Pe lista specialiștilor se află și apa de cocos care are în compoziția sa electroliți naturali. Printre aceștia se numără potasiu, sodiu și magneziu. În plus, are puțin zahăr și nu conține aditivi.
Ceaiurile de plante reci sunt recomandate pentru că hidratează de minune. Cele mai bune sunt cele de mentă, mușețel și hibiscus, pentru că nu conțin cofeină.
Un alt produs revigorant este sucul natural, cum ar fi din pepene roșu, castravete, ananas, portocale sau căpșuni.
Ciocolata rece în locul celei calde, pentru sportivi – după un efort fizic considerabil, un pahar mare cu lapte cu cacao va permite să vă încărcaţi cu energie, deoarece această băutură conţine multe proteine, glucide şi calciu, astfel vă veţi reveni destul de rapid. Aceasta conţine destul de mult zahăr, astfel că se recomandă sa nu se consume prea des.
Ce trebuie evitat pe caniculă
Pe de altă parte, specialiștii transmit ce trebuie să eviți în această perioadă pentru a sta departe de problemele de ordin medical.
Alcoolul nu trebuie să se găsească în niciun pahar. Acesta reprezintă un diuretic puternic, care favorizează eliminarea apei din organism. Cafeaua, ceaiul cu cofeină și energizantele cresc urinarea și reduc cantitatea totală de lichide disponibile în corp.
Mai mult, doctorii le recomandă oamenilor să stea departe de băuturile zaharoase și carbogazoase pentru că au mult zahăr în compoziția lor.
Să mâncăm sănătos şi hrănitor!
Pentru a elimina de tot riscul deshidratării, optaţi pentru alimente bogate în apă, în special fructe şi legume. Mizaţi mai ales pe rolul castraveţilor şi al frunzelor de salată care sunt legumele cele mai bogate în apă, dar, de asemenea, în rândul legumelor recomandate pentru consum pe timp de caniculă se numară roşiile şi dovleceii.
În ceea ce priveşte fructele, cele mai bune de consumat sunt pepenele roşu, pepenele galben, piersica, căpşunile şi altele.
Carnea de peste alb este o alegere buna pe timp de caldura puternică.
Smochinele – acest fruct delicios în oricare dintre formele sale (negru, verde sau gri) este bogat în vitamine, antioxidanţi, fibre şi minerale care contribuie la prevenţia diferitelor boli. Originară din Asia, smochina este cultivată de două ori pe an, în iulie şi la sfârşitul toamnei. Profitaţi, deci, şi savuraţi-o în tarte, dulceaţă, în forma naturală, după preferinţele dumneavoastră.
Cireşele – este oficial cea mai bună perioadă pentru a culege cireşe din grădină. Cu siguranţă că aceste fructe sunt în topul fructelor de sezon, fiind printre preferatele consumatorilor de fructe.
Mazarea – după altitudinea la care este cultivată, aceasta ar putea fi consumată toată vara. Însă în luna iulie este cea mai bună, pentru că această creşte în umiditate, înainte de a fi cele mai puternice călduri.
Piersicile – acest fruct poate fi consumat pe tot parcursul verii, însă în luna iulie este cel mai zemos. Alegeţi piersicile tari, însă care să fie, totodată şi bine coapte.
Carnea bogată în grăsimi animale se digeră mai greu pe căldură
Corpul se încălzeşte destul de mult încât nu este nevoie să îl faceţi să muncească şi în timpul digestiei. Deoarece termometrul depăşeşte 30 de grade Celsius, evitaţi să consumaţi carne bogată în grăsimi animale, preparată la grătar sau prăjită în ulei, deoarece este dificil de digerat în toate formele sale.
Protejaţi-vă de unele fructe şi legume cu proprietăţi diuretice, cum ar fi mărarul, anghinarea sau sparanghelul. În zilele de caniculă, corpul nu are nevoie să piardă apă, ci să se deshidrateze.
Glucidele sunt puţin recomandate, deoarece sunt greu de digerat. Dacă sunteţi gurmanzi, renunţaţi la bomboane, prăjituri şi produse de patiserie. În plus, silueta va avea de câştigat datorită acestui fapt.
Citește și: Arde România sâmbătă! Vor fi 43 de grade Celsius la umbră