Ciorbă de ciuperci şi legume
Ingrediente: 60 g ciuperci uscate (1/2 kg ciuperci proaspete); o cană apă fierbinte; 1/2 lingură ulei de măsline; o ceapă mare, tăiată felii; doi morcovi mari tăiaţi felii; două ţeline tăiate felii; doi căţei de usturoi zdrobiţi; 1 1/2 linguriţe amestec de rozmarin, maghiran, cimbru şi salvie; 150 g ciuperci de conservă, tăiate felii; o cană vin roşu; opt căni apă; o frunză de dafin; boia, după gust; două linguriţe sos de soia; sare de mare şi piper, după gust. Mod de preparare: Se ţin ciupercile uscate 45 de minute în apă fierbinte. Se pune uleiul într-un vas mare şi se căleşte ceapa timp de zece minute, la foc mic. Se adaugă morcovii, ţelina, usturoiul şi condimentele şi se lasă la foc mic, amestecându-se din când în când, până când ceapa capătă o culoare brună şi legumele sunt moi. Se adaugă ciupercile din conservă şi, după câteva minute, se pune vinul, apa, frunza de dafin, boia, sosul de soia, sarea de mare şi piperul. Se scurg ciupercile uscate de apă, păstrându-se zeama. Se taie ciupercile mărunt şi se pun în vasul cu zeamă. Se lasă să dea în clocot, apoi se dă focul la minimum, se acoperă şi se mai lasă 45 de minute. Se gustă şi se adaugă sare de mare şi piper, dacă este necesar. Se ia ciorba de pe foc şi se strecoară imediat, păstrând legumele, dacă sunt necesare.
Salată de paste cu feta şi mentă
Ingrediente: 350 g macaroane scurte (penne, rigatoni sau alte tipuri de paste cu formă specială); opt – zece fire de mentă, cu frunzele îndepărtate şi tocate/rupte dacă sunt prea mari; 150 g mazăre congelată; 200 g brânză feta, mărunţită; 50 g salată arugula; zeama şi coaja (rasă) de la o lămâie; sare de mare şi piper negru proaspăt; ulei de măsline extravirgin; 20 – 30 de măsline verzi marinate.Mod de preparare: Într-o oală plină cu apă, puneţi la fiert pastele, două fire de mentă şi sare. Lăsaţi la fiert atâta timp cât se precizează pe pachetul de paste. Cu trei minute înainte de timpul de fierbere precizat, adăugaţi mazărea. După ce pastele şi mazărea s-au fiert, lăsaţi-le la scurs într-o strecurătoare şi treceţi-le sub un jet de apă până când se răcesc de tot. Aruncaţi firele de mentă. Transferaţi mazărea şi pastele într-un vas larg şi adăugaţi brânza feta, salata arugula, firele de mentă rămase, coaja rasă şi jumătate din zeama de lămâie, sare şi piper şi turnaţi generos ulei de măsline. Măslinele verzi fie le tăiaţi bucăţele, fie le zdrobiţi într-un pisălog, după care le adăugaţi peste paste. Amestecaţi bine şi adăugaţi restul de zeamă de lămâie, asezonând compoziţia cu ulei de măsline, în funcţie de preferinţe. Salata poate fi consumată şi călduţă, drept garnitură a unui fel de mâncare, sau ca aperitiv.
Cremă de căpşune
Ingrediente: o cană cu brânză proaspătă de vaci; o cană cu căpşuni (fragi) zdrobite; câteva linguriţe de miere.Mod de preparare: Totul se amestecă foarte bine, se pune compoziţia în cupe, se adaugă deasupra nuci măcinate şi se ornează cu căpşuni sau fragi.