29.4 C
Craiova
marți, 15 iulie, 2025
Știri de ultima orăLocalOmul de afaceri Dinel Staicu, cu dosarul „Transgaz“ la apel

Omul de afaceri Dinel Staicu, cu dosarul „Transgaz“ la apel

Curtea de Apel București a pus pe rol dosarul „Transgaz“, cel în care magistrații Judecătoriei Sector 2 București i-au condamnat la pedepse cu închisoarea pe toți cei nouă inculpați din dosarul fraudării Transgaz SA Mediaș cu peste 11 milioane de euro. Cea mai mare pedeapsă – 11 ani de pușcărie – a primit-o cel considerat de anchetatori „creierul“ fraudei, omul de afaceri craiovean Dinel Staicu.

Judecarea apelului formulat de inculpații condamnați în dosarul „Transgaz“ va începe pe 10 octombrie, la Curtea de Apel București, dosarul fiind înregistrat pe rolul instanței pe 12 septembrie.
În noiembrie 2007, Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) anunţa că s-a dispus trimiterea în judecată a nouă inculpați acuzați de abuz în serviciu contra intereselor publice, asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni, respectiv complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice. Prin comiterea acestor infracțiuni, patrimoniul Transgaz SA Mediaş ar fi fost fraudat cu suma de 26 de milioane de lei (aproximativ 11,3 milioane de euro). Este vorba de Aurel Coconea, fost director general al Transgaz Mediaş, Dinel Staicu – pe atunci preşedintele SIF Oltenia, Teodor Volintiru, Popescu Carmen Ioana, fost director economic al BDJ SA Craiova, Vlad Rebega – fost director al BDJ SA Craiova, Iulian şi Tudorică Siclitaru, Vasile Naciu, fost director general la Asigurarea Naţională Română şi Adrian Bogza, fost administrator la Delta Telecom SA. Procurorii anticorupție au reținut că, în perioada august 2000 – iulie 2001, directorul Transgaz SA, Aurel Coconea, a încheiat, cu încălcarea normelor legale, 14 convenţii de plăţi cu cinci societăţi cu capital integral de stat. Ulterior, prin încheierea acestor convenţii, pe circuitul financiar dintre societăţile de stat transportoare, distribuitoare şi respectiv beneficiare de gaze naturale s-au interpus patru societăţi private – BDJ SA Craiova, Padogaz SA Bucureşti, Sironex SA Craiova şi Duminpex SM SRL Bucureşti – toate controlate de Dinel Staicu. Anchetatorii susțin că, tot prin încălcarea legii, Transgaz a virat numerar în conturile celor patru societăţi, banii ajungând ulterior în buzunarele lui Staicu şi ale apropiaţilor săi. În plus, procurorii anticorupție au constatat că „cele patru societăţi comerciale controlate de învinuitul Staicu Dinel, reprezentate de inculpaţii Volintiru Cornel şi Rebega Vlad, Popescu Carmen Ioana, Siclitaru Tudorică și Siclitaru Iulian, nu au avut activitate comercială, nu prezentau credibilitate din punct de vedere financiar şi nu au avut relaţii comerciale cu societăţile implicate în încheierea actelor de compensare“.
 
Dinel Staicu – 11 ani de pușcărie la judecătorie
 
Deși cei nouă inculpați au fost trimiși în judecată în noiembrie 2007, primul termen de judecată în dosarul „Transgaz“ s-a judecat pe 15 septembrie 2010, pentru că timp de trei ani, dosarul s-a plimbat între Judecătoria Sectorului 2 Bucureşti și Judecătoria Mediaș, instanțe care nu au putut decide cine are competență să-i judece pe cei nouă inculpaţi.
Ulterior, după zeci de termene de judecată, pe 30 decembrie 2013, Judecătoria Sector 2 s-a pronunţat. Cea mai mare pedeapsă – 11 ani de pușcărie – a primit-o Dinel Staicu, însă instanța a scăzut cei aproape doi ani petrecuți de inculpat în arest (21 aprilie 2011 – 11 februarie 2013).
Bogza, Popescu, Volintiru și Coconea au fost condamnați la câte şapte ani de pușcărie pentru infracțiunile comise, iar ultimii patru inculpați au primit câte cinci ani de închisoare. În plus, instanța a mai dispus ca inculpaţii, împreună cu SC Reconversia SA, să achite Transgaz aproape 26 de milioane de lei drept daune materiale și a menținut sechestrul pus pe averea lui Dinel Staicu. Hotărârea instanței a fost atacată cu recurs de cei nouă inculpați, iar dosarul a fost înregistrat pe rolul Curții de Apel București abia pe 12 septembrie, la aproape opt luni de la sentința Judecătoriei Sector 2 București. Primul termen de judecată al apelului a fost stabilit pentru 10 octombrie.

Dinel mai „așteaptă“ o condamnare

Pe 8 mai, anul acesta, același om de afaceri Dinel Staicu a fost condamnat de Curtea de Apel Constanța la trei ani și patru luni de închisoare într-un dosar în care a fost acuzat că a mituit o judecătoare de la Curtea de Apel București pentru a-l scăpa de pedeapsa de șapte ani de pușcărie primită în dosarul fraudării Băncii Internaționale a Religiilor. Dinel Staicu și ceilalți inculpați din acest dosar, printre care se numără și fratele său, Marian Staicu, dar și magistrata Veronica Cîrstoiu, au atacat cu apel la Curtea Supremă hotărârea magistraților constănțeni. Joi, pe 18 septembrie, Curtea Supremă a amânat pronunțarea unei hotărâri definitive pentru 25 septembrie. Staicu este judecat în stare de arest preventiv în acest dosar de corupție.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS