26.6 C
Craiova
vineri, 4 iulie, 2025
Știri de ultima orăLocalMehedinţi: Pagube produse în patru localități de viiturile de pe versanți

Mehedinţi: Pagube produse în patru localități de viiturile de pe versanți

Râurile Drincea şi Desnăţui, din judeţul Mehedinţi, se află, începând de astăzi, 31 iulie, ora 12.00 şi până mâine seară, la ora 21.00, sub avertizarea hidrologică Cod Roşu, fenomenele vizate fiind scurgeri de apă de pe versanţi, torenţi, pâraie, dar şi viituri care pot produce inundaţii. Potrivit aceleiaşi avertizări, în acelaşi interval orar, s-a instituit Cod Portocaliu pentru afluenţii Jiului din judeţul Mehedinţi.

Până la această oră, conform raportării comitetelor locale pentru situaţii de urgenţă, ca urmare a cantităţilor de apă căzute în anumite zone din judeţul Mehedinţi, au fost afectate 4 anexe gospodăreşti din localitatea Malovăţ, 23 de curţi din localităţile Bala de Sus şi Malovăţ şi 25 de subsoluri din localitatea 23 August. Tot din cauza precipitaţiilor acumulate, au fost deteriorate 3 drumuri comunale, au fost avariate 4 podeţe în localităţile Malovăţ, Colibaşi şi 23 August şi 48 ha teren agricol inundate.

În continuare, grupa operativă judeţeană va monitoriza posibilele puncte critice. În scopul evitării producerii unor situaţii de urgenţă, ca urmare a manifestării fenomenelor hidro-meteorologice periculoase, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Drobeta” al judeţului Mehedinţi a transmis înştiinţări tuturor comitetelor locale pentru situaţii de urgenţă (CLSU) din judeţul Mehedinţi, dar şi reprezentanţilor instituţiilor cu rol în gestionarea acestor fenomene periculoase, pentru a lua măsurile ce se impun în astfel de situaţii.

Comitetele locale pentru situaţii de urgenţă (CLSU) au obligaţia de a avertiza populaţia aflată în zonele vulnerabile sau expuse riscului la inundaţii, de a analiza situaţiile potenţiale de pericol şi menţine serviciul de permanenţă la sediul primăriei, de a pregăti şi verifica forţele şi mijloacele pentru intervenţie de la nivelul localităţilor, de a îndepărta materialele ce pot obtura cursurile de apă, de a supraveghea permanent, pe durata avertizării, podurile, podeţele şi alte secţiuni înguste de pe cursurile de apă, în scopul evitării blocării cu plutitori, de a afişa măsurile ce trebuie luate de fiecare cetăţean pentru a-şi apăra viaţa şi bunurile din gospodărie, dar şi de a menţine un contact permanent cu operatorii de distribuţie a energiei electrice.

Totodată, CLSU trebuie să informeze, operativ, dispeceratul I.S.U. „Drobeta” despre apariţia unor evenimente, dar şi despre măsurile luate ca urmare a manifestării acestor coduri.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS