31.7 C
Craiova
sâmbătă, 19 iulie, 2025
Știri de ultima orăLocalDoljÎntrebarea zilei în Consiliul Judeţean Dolj: Facem şi noi ceva performanţă?

Întrebarea zilei în Consiliul Judeţean Dolj: Facem şi noi ceva performanţă?

http://www.youtube.com/watch?v=5hPoZFs2vno

Şedinţă cu scântei la Consiliul Judeţean Dolj, la prima întâlnire a consilierilor, unde s-a aprobat, printre altele, bugetul pe anul 2014 pentru toate instituţiile din subordine. Subiectele care au aprins discuţiile au fost cheltuielile Muzeului Olteniei, ale Clubului Sportiv Judeţean Ştiinţa U Craiova şi preţurile medii ale produselor agricole în funcţie de care se va plăti impozitul pe arendă.

Conducerea Muzeului Olteniei a intrat sub tirul întrebărilor consilierilor judeţeni PDL după ce aceştia au obsevat discrepanţe între nivelul cheltuielilor de capital (400.000 de lei) şi veniturile proprii (70.000 de lei). Scânteia care a aprins spiritele a fost prevederea bugetară de 80.000 de lei prin care Muzeul Olteniei intenţionează să-şi cumpere un autoturism de teren prin Programul „Rabla“. Practic, muzeul are la dispoziţie, numai pentru achiziţionarea unui autoturism, o sumă mai mare decât veniturile pe care vrea să le încaseze din activitatea proprie pe tot anul 2014. Consilierii PDL s-au gândit iniţial că ar fi vorba despre o limuzină. „Se cumpără un Duster“, le-a spus preşedintele CJ Dolj, Ion Prioteasa. Vizibil încurcat, directorul Muzeului Olteniei, Florin Ridiche, a motivat că autoturismul este necesar arheologilor cu care colaborează şi a enumerat mai multe proiecte în derulare, printre care şi mult promisa autostradă Craiova-Piteşti. „Muzeul Olteniei are trei contracte de asistenţă arheologică pentru Centura de Sud şi pentru drumul Craiova-Calafat şi este posibil să ne implicăm şi la autostrada Craiova-Piteşti. Arheologii au probleme în prezent cu actualul autoturism vechi de zece ani. Cheltuielile pot fi acoperite de contractele de asistenţă arheologică“, a spus el. „Şi cât aţi încasat până acum?“, a venit întrebarea. „Încă nu am încasat banii pentru contracte“, a recunoscut Ridiche. Directorul Muzeului Olteniei a fost luat la bani mărunţi şi în privinţa investiţiilor şi cheltuielilor preconizate. „Avem nevoie de reparaţii la mai multe obiective. La Secţia de Ştiinţele Naturii sunt trei depozite cu piese etnografice care nu au fost mutate în sediu. Este necesar să reabilităm ultimele secţii, să punem în acord culorile clădirilor. Avem aparatură modernă, ceea ce a dus la un consum mai mare de utilităţi. Consumăm mai mult curent vara şi avem nevoie de contracte de mentenanţă pentru aceste aparate. De asemenea, banii pentru promovare şi publicitate vor fi folosiţi pentru a păstra numărul crescând de vizitatori şi pentru a organiza o manifestare importantă unde vin invitaţi din 40-50 de ţări“, a spus Ridiche.

Marcea: „Ce este clubul sportiv? Unul elitist sau de turism?“

După Florin Ridiche a venit rândul directorului Clubului Sportiv Judeţean Ştiinţa U Craiova, Bogdan Pâncu, să fie tras la răspundere. „Bugetul clubului de fotbal prevede deplasări în străinătate de 80.000 de lei, cheltuieli de 1,4 milioane de lei din care 400.000 de lei sunt cu salariile. Aceste sume sunt mari faţă de veniturile de doar 20.000 de lei. Dacă ar fi un club privat, de exemplu, al lui Gică Popescu, nu cred că l-ar ţine director pe domnul Pâncu cu aşa venituri şi aşa cheltuieli. Ceva performanţă facem şi noi sau e un club elitist? Poate ne spune domnul director despre performanţă. De ce nu includem în contracte o clauză prin care clubul să obţină un procent din suma de transfer?“, a atacat Marcel Marcea. „După cum ştiţi, regulamentul Federaţiei Române de Fotbal prevede un procent de 5-10% reprezentând indemnizaţia de transfer. Universitatea Craiova a fost dezafiliată în 2011 şi de aceea nu am mai luat banii“, a explicat Pâncu, defensiv. În ajutorul său a sărit un consilier local care face parte din Consiliul de Administraţie. „La acest club sunt antrenaţi 250 de copii. Costul cu un singur copil este de 568 de lei pe lună. Cei de la Barca sau Madrid nu cheltuie aceşti bani pentru copii?“, s-a întrebat el retoric. Prinzând curaj, Pâncu a spus că CSJ Ştiinţa U Craiova a făcut performanţă în ultimii ani jucând semifinale şi obţinând locuri fruntaşe la turneele naţionale. „Ce performanţă să facem când antrenorii sunt plătiţi cu 1.000-1.200 de lei pe lună?! Cum să cheltuieşti 80.000 de lei pe deplasări în străinătate?! E club de turism? Să mărim atunci salariile antrenorilor. Este anormal. În loc să vă bucuraţi că sunteţi singurul club care primeşte bani, dumneavoastră vă văitaţi şi cereţi bani. Sunt alte cluburi unde vin copiii la antrenament pe banii părinţilor“, a contraatacat Marcea.

Care este preţul corect?

De la fotbal, consilierii au trecut la agricultură. Unul dintre proiectele de pe ordinea de zi a fost cel referitor la stabilirea preţurilor medii ale produselor agricole pentru anul 2014 în vederea determinării veniturilor obţinute din arendarea bunurilor agricole. Subiectul le-a dat mari bătăi de cap consilierilor şi anul trecut, când au aprobat alt preţ al grâului faţă de cel comunicat oficial de Direcţia Agricolă. Hotărârea nu şi-a produs efecte, deoarece legal, consiliul nu are puterea de a modifica preţul comunicat de direcţie. Ieri, însă, la insistenţa consilierilor PDL, preţul comunicat de Direcţia Agricolă la grâu, de 0,6 lei pe kilogram, a fost modificat la 0,56 lei. „Preţul de 0,6 lei este mare, este de fapt preţul pentru grâul panificabil. Să nu fim mai catolici decât papa. Propun să-l facem 0,5 lei“, a spus Marcea. „Nu putem jongla cu preţul. Direcţia Agricolă a propus acest preţ. Dar este de competenţa consiliului judeţean să punem propunerea în discuţie. Astfel că supunem la vot ambele propuneri“, a spus Ion Prioteasa. În cele din urmă, preţul mediu aprobat la grâu a fost de 0,56 lei pe kilogram. Preţuri mai mari au fost aprobate la orz (creştere de 3%), cartof (creştere de 20%), fasole boabe (creştere de 9%). Scăderi s-au înregistrat la varză (10%) şi struguri (43%). În discuţie a intrat şi prefectul de Dolj, Marius Deca. El a dorit ca preţul să rămână 0,6 lei la grâu, spunând că influenţele sunt mici. Lui i s-a alăturat Ion Voiculescu, consilier PSD, care a ţinut partea statului spunând că „statul trebuie să funcţioneze“. „La 300-400 de hectare cât are un arendaş, vorbim de câteva milioane de lei. Contează pentru oameni“, le-a răspuns Marcea.

Ştefârţă, manager al Muzeului de Artă

Tot ieri, consilierii judeţeni l-au validat ca manager general al Muzeului de Artă pe Emilian Ştefârţă, consilier local în Craiova. Ştefârţă a câştigat concursul, cu nota 8,42 şi va semna un contract pe o perioadă de trei ani. Singurele proiecte retrase de pe ordinea de zi au fost cele referitoare la înfiinţarea unui parc industrial de înaltă tehnologie, care urma să fie condus de actualul director al Parcului Industrial, consilierul local Marin Nicoli. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS