31.7 C
Craiova
marți, 15 iulie, 2025
Știri de ultima orăLocalDr. col. Eugen Preda, comandantul Spitalului Militar: „Campania GdS ar trebui continuată şi dezvoltată“

Dr. col. Eugen Preda, comandantul Spitalului Militar: „Campania GdS ar trebui continuată şi dezvoltată“

Afişele de informare a pacienţilor asiguraţi în privinţa drepturilor pe care le au pe perioada internării, în baza legilor în vigoare,
au ajuns şi la Spitalul Militar din Craiova

Campania demarată de Gazeta de Sud cu scopul de a conştientiza persoanele asigurate din toată Oltenia în privinţa drepturilor pe care le au pe perioada internării în spital, conform actelor normative în vigoare, continuă în Craiova. Afişele campaniei au ajuns şi la Spitalul Clinic de Urgenţă Militar „Dr. Ştefan Odobleja“, fiind lipite în secţiile şi compartimentele respectivei unităţi medicale. Prin intermediul acestora, pacienţii sunt informaţi că nu sunt obligaţi să cumpere medicamente şi materiale sanitare pe perioada spitalizării şi nici să plătească pentru efectuarea de analize medicale şi investigaţii. În cazul în care s-a plătit pentru astfel de lucruri, bolnavul este sfătuit să-şi ceară banii înapoi de la spital.
„Campania Gazetei de Sud este eficientă, are o valoare bună şi cred că este utilă pentru informarea pacienţilor din zona Olteniei care accesează serviciile medicale ale oricărui spital din oraşul Craiova. Consider că este cazul să fie continuată şi chiar dezvoltată şi prin alte metode mass-media. Totodată, este bine de monitorizat şi reacţia populaţiei, pentru că poate descoperim şi alte dorinţe ale beneficiarilor, ale furnizorilor de servicii medicale, şi astfel aflăm ce-şi doreşte cu adevărat pacientul, iar asta duce la dezvoltarea acestei campanii“, a precizat dr. col. Eugen Preda, comandantul Spitalului Militar Craiova.
Aflat în contract cu Casa de Asigurări de Sănătate a Apărării, Ordinii Publice, Siguranţei Naţionale şi Autorităţii Judecătoreşti (CASAOPSNAJ), Spitalul de Urgenţă Militar „Dr. Ştefan Odobleja“ are în componenţă două secţii mari, de Chirurgie Generală şi de Psihiatrie, şi opt compartimente, printre care şi unul de Primiri Urgenţe. „La nivelul acestui compartiment poate veni o paletă destul de largă de urgenţe. Mai degrabă pot spune ce nu putem primi, este vorba de traumatismele mari, pacienţii arşi şi cei care vin din accidentele de circulaţie. Pe acestea trebuie să le direcţionăm către un spital de nivel mai înalt decât noi, dar urgenţele simple, de nivel 4, 3 sau 2, le putem primi, le putem oferi cel puţin primele servicii de resuscitare şi de echilibrare biologică, după care, dacă posibilităţile tehnice ale spitalului permit, le putem opri în sectorul cu paturi sau sunt direcţionate spre Spitalul Judeţean de Urgenţă, care are altă posibilitate tehnică“, a explicat dr. col. Eugen Preda.

„Nu am avut cazuri de a cere sau de a se da bani“

Spitalul Militar aparţine de reţeaua proprie de sănătate a Ministerului Apărării Naţionale, fiind subordonat Direcţiei Medicale a MApN. Cu toate acestea, gradul de adresabilitate este destul de mare, anual aici internându-se în jur de 10.000 de pacienţi. „Gradul de adresabilitate la noi este foarte mare. Procentual, putem spune că populaţia judeţului Dolj este majoritară în ceea ce priveşte accesarea serviciilor noastre medicale, dar avem pacienţi şi din judeţele Olt, Gorj, Vâlcea, chiar şi Mehedinţi. Asta chiar dacă, în principal, noi funcţionăm doar pentru a furniza servicii medicale beneficiarilor Legii nr. 80, respectiv cadrelor active, pensionarilor, veteranilor de război, cadrelor şi personalului din ministerele cu reţea proprie, cum sunt MAI, SRI sau alte structuri militarizate“, susţine comandantul Spitalului Militar.
Dr. col. Eugen Preda are şi o explicaţie vizavi de gradul crescut de adresabilitate al unităţii medicale: „Spitalul Militar are o tradiţie în privinţa nivelului profesional şi nivelului serviciilor medicale pe care le furnizează asiguraţilor din Olteniei. Avem semnale din partea lor că sunt mulţumiţi de serviciile noastre, de atitudinea personalului, de modul în care sunt primiţi şi investigaţi de personalul medical, de condiţiile de cazare şi de investigare. Totdeauna am avut semnale pozitive şi ne dorim să mergem pe acelaşi drum şi să reuşim să ne păstrăm marca de instituţie sanitară de vârf la nivelul Olteniei. Nu am avut cazuri legate de corupţie, de a cere sau de a se da bani, şi sperăm să rămânem aşa“.
În prezent, Spitalul Militar Craiova are categoria a IV-a de clasificare, „dar suntem foarte aproape de a accesa nivelul III“. „La noi, accesarea nivelului III a ţinut mai mult de formularistică sau, mai bine spus, de birocraţia care însoţeşte aceste procese de acreditare, de clasificare. Spitalul Militar poate fi considerat de nivel III, dar încă nu avem hârtia necesară“, a ţinut să precizeze comandantul unităţii.

„Intervenţiile chirurgicale sunt de clinică universitară“

Dr. col. Eugen Preda susţine că prin intervenţiile chirurgicale complexe care se fac la Spitalul Militar, acesta poate fi catalogat drept clinică universitară. „Avem secţie clinică de chirurgie generală, condusă de prof. univ. dr. col. Dorin Mercuţ, iar în general procentul de operaţii complexe de la noi este crescut. Este o secţie de chirurgie de nivel înalt, şi aici vreau să mai adaug că medicii chirurgi au şi alte competenţe şi atestate, în chirurgie vasculară, de exemplu. Astfel putem spune că panelul de servicii este dezvoltat şi că putem să oferim servicii chirurgicale pe diferite nivele de afecţiuni. În general, pot să spun că intervenţiile chirurgicale de la noi sunt de nivel înalt, chiar de clinică universitară“, a afirmat comandantul Spitalului Militar, care a dat exemplu şi de un caz deosebit: o pacientă operată pentru o tumoră foarte mare, de vreo 12-14 kilograme.
„Asta nu înseamnă că restul compartimentelor şi specialităţilor nu au valoare, pentru că avem Compartimentul Clinic de Psihiatrie, avem Compartimentul de Boli Infecţioase în care se pregătesc şi colegii din rezidenţiat pe domeniul respectiv şi, totodată, avem ORL, Oftalmologie, Pneumologie, Interne, Neurologie, sectoare care au un nivel profesional şi de dotare crescut. Pentru asta spunem noi că spitalul rămâne o unitate sanitară de renume în zona Olteniei, şi asta reiese din faptul că avem în jur de 10.000 de internări pe an. Dispunem de computer tomograf, de endoscoape şi ecografe performante, de radiologie, de laboratoare, deci suportul tehnic medical există, profesionalismul există şi el, şi asta ne dă valoare“, a mai spus dr. col. Eugen Preda.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS