28.4 C
Craiova
luni, 14 iulie, 2025
Știri de ultima orăLocalPacienţii din spital s-au trezit peste noapte cu medicamente

Pacienţii din spital s-au trezit peste noapte cu medicamente

Articolul apărut în GdS în urmă cu o săptămână, legat de reţetele date ilegal pacienţilor internaţi, pare să fi avut efect: bolnavilor li s-a comunicat că spitalul a primit medicamente

Fenomenul reţetelor date pacienţilor pe perioada internării, relatat pe larg în numărul de marţi, 30 octombrie, din Gazeta de Sud, în articolul „Dictatura spitalelor poate fi înlăturată!“, pare să-şi fi diminuat din amploare. Dacă înainte am putut descoperi cu uşurinţă exemple concrete de asiguraţi plecaţi din spital după medicamente şi materiale sanitare, la solicitarea medicilor, în ultimele trei zile astfel de cazuri au fost mai rare.
La Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) din Craiova, unitatea medicală din Oltenia cu cea mai mare adresabilitate, reţetele se dădeau „doar pentru ce nu are spitalul“, după cum au precizat majoritatea celor intervievaţi. Unii s-au dovedit la curent cu legile care le conferă dreptul de a-şi recupera banii cheltuiţi cu medicamentele pe perioada internării, dar s-au arătat rezervaţi în privinţa reuşitei sau chiar speriaţi de ideea unui astfel de demers.

Pacienţii, cumpărături mărunte în weekend   

Weekendul nu a scos la iveală cazuri de reţete pline de medicamente şi materiale sanitare, cum se întâmplase în timpul săptămânii trecute. Atât sâmbătă, cât şi duminică, bolnavii care ieşeau din Spitalul Judeţean şi intrau în farmaciile vecine nu aveau prea multe cumpărături de făcut. O cutie de alifie, tifon, plasture, vată sau câteva tablete de Algocalmin, cam la atât se rezuma lista de cumpărături a pacienţilor, preocupaţi mai mult de mâncare, în special fructe şi lactate. Unii, extrem de grăbiţi, s-au ferit chiar să dea detalii.
„Merg la cineva în spital să-i duc nişte medicamente, dar nu vă pot spune ce. Sunt foarte cunoscut pe aici şi nu vreau să am probleme“, ne-a spus sâmbătă, în fugă, un bărbat. La fel de grăbită s-a dovedit şi o femeie, care tocmai ieşea pe poarta spitalului cu un bileţel în mână. „Nu, nu am ce să vă spun. Da, trebuie să cumpăr nişte medicamente, le am scrise, dar sunt doar cele care nu se găsesc în spital, aşa mi s-a spus“, a afirmat aceasta.
Duminică, alţi pacienţi plecaţi la „cumpărături“ ştiau că au fost trimişi doar pentru a-şi procura ce nu se găseşte în spital.
„Eu sunt internat de vineri în spital. Mă simt foarte slăbit şi mi-au zis că o să-mi facă o endoscopie. De cum am ajuns, mi s-a spus că trebuie să-mi cumpăr nişte vitamine. Asta am şi făcut. Acum am venit să iau nişte glicerină. Mi-au zis să nu-mi cumpăr că o să primească luni (ieri – n.r.), dar nu am mai stat pentru trei lei, cât costă un tub“, a povestit un pacient.
Soţia unui pacient internat de joi la Secţia de neurochirurgie nu s-a arătat deranjată de faptul că fusese trimisă de medici la cumpărături, ci, mai degrabă, de comportamentul acestora. „Am cumpărat o alifie şi câteva pastile, dar nu asta e problema, ci modul în care am fost trataţi. Personalul medical ne-a vorbit urât, nu ne-a spus nimeni exact pentru ce este internat soţul meu. Îi fac o injecţie pe zi şi gata, dar nu ştim pentru ce“, a precizat femeia. Legea privind drepturile pacientului (nr. 46/2003) prevede că acesta are dreptul de a fi informat asupra stării sale de sănătate şi că informaţiile trebuie să i se aducă la cunoştinţă într-un limbaj respectuos, clar, cu minimalizarea terminologiei de specialitate.

„Ni s-a spus că s-au primit medicamente“

„Minunea“ s-a petrecut însă ieri, când bolnavii s-au trezit peste noapte cu… medicamente. O pacientă de la Interne, ieşită pentru a-şi cumpăra medicamentele lunare pentru care avea reţetă de la Spitalul de Neuropsihiatrie, ne-a dat vestea cea bună: Spitalul Judeţean a primit medicamente. „Eu sunt de la ţară, tocmai de la Pisculeţ, şi sunt la etajul 2, la Interne. Nu am luat nici un medicament, în afară de reţeta mea obişnuită, pentru că de dimineaţă a venit asistenta şi ne-a spus că spitalul a primit medicamente şi că nu mai trebuie să cumpărăm“, ne-a dezvăluit femeia. Şeful Secţiei de medicină internă din cadrul SCJU Craiova este chiar managerul unităţii medicale, conf. dr. Florin Petrescu.
Tot ieri, pacienţii care plecau din spital nu aveau pe reţetă medicamente, ci doar materiale sanitare. De fapt, nici de reţetă nu se putea vorbi, cumpărăturile făcându-se în urma recomandărilor verbale ale medicilor din spital. „Ştiu că trebuie să cer reţetă semnată şi ştampilată dacă mi se dau medicamente din spital, dar nu am cumpărat medicamente, ci doar un perfuzor de cinci lei“, a spus un tânăr pacient care se grăbea să se întoarcă în salon. Tot un perfuzor a cumpărat şi un bărbat internat la ORL, secţie în care spune că i s-au dat medicamente numai din spital.
Un pacient venit tocmai de la Corabia căuta de zor o farmacie. Urma să fie internat şi trebuia să cumpere mai întâi o seringă şi două eprubete. „Mi-au luat sânge de dimineaţă, dar au zis că trebuie să îmi mai ia şi mâine şi să merg să cumpăr seringă şi eprubete. Şi pe cele de azi-dimineaţă (ieri – n.r.) le-am plătit. Asta e situaţia în spitalele de la noi, nu avem ce face“, a spus cu amar bărbatul.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS