O echipă a Bibliotecii Judeţene „Alexandru şi Artistian Aman“ din Craiova, formată din Cristina Avram (Biblioteca Comunală Melineşti), Nicoleta Traşcă (purtător de cuvânt) şi Lucian Dindirică (managerul instituţiei de cultură, dar şi bibliotecar metodist), va reprezenta România la Conferinţa Internaţională „Beyond Access – Local Alternatives for Global Development: Rediscovering Libraries“, desfăşurată în perioada 1-3 octombrie. Singura astfel de instituţie selectată din România va merge în capitala americană alături de alte 19 ţări, alese şi ele să facă parte din acest program, după cum a afirmat Lucian Dindirică în cadrul unei conferinţe de presă ce a avut loc ieri la sediul instituţiei.
Despre ce este vorba de fapt? Conferinţa aceasta va strânge la un loc ideile tuturor membrilor Beyond Access care au dorit să participe prin depunerea de idei şi proiecte realizate. Din cele 20 de ţări care-şi vor prezenta realizările la această conferinţă internaţională, cinci vor fi selectate şi vor primi câte un premiu de 10.000 de dolari pentru a-şi dezvolta proiectul deja pus în practică. În timp ce alte ţări au pus accentul pe cultură, educaţie sau sănătate, doljenii noştri au avut altă idee: agricultura. Proiectul lor, care s-a concretizat în localitatea doljeană Melineşti, a pus pe primul loc ajutorarea fermierilor care nu pot mereu să ajungă la oraş pentru a-şi putea depune cererile pentru subvenţii de la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură (APIA). Prin Biblioteca Comunală Melineşti şi cu sprijinul Bibliotecii Judeţene, oamenii au învăţat să completeze şi să depună aceste cereri cu ajutorul bibliotecarilor. S-au strâns aproximativ 3.900 de cereri, care au atras şi multe fonduri pentru comunitate, mai ales din 2010, de când Biblioteca din Melineşti a fost introdusă în programul Biblionet şi are conexiune la internet, pe lângă multe alte beneficii.
Biblionet, prezent aproximativ 100% în Dolj
Preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa, prezent şi el la eveniment, a recunoscut că „Lucian Dindirică şi echipa sa au o vocaţie deosebită“ şi că Biblioteca „Aman“ este una dintre cele mai active instituţii din subordinea consiliului judeţean. Totodată, acesta şi-a arătat susţinerea faţă de programul Biblionet, implementat deja în 66 de biblioteci din judeţ, cărora urmează să li se adauge încă 27. Atunci, programul Biblionet va ajunge la o acoperire de 100% în judeţul Dolj, fruntaş în ţară la numărul de astfel de instituţii partenere.
La Washington D.C. nu va merge toată echipa, ci doar Cristina Avram de la Biblioteca Comunală din Melineşti, care a trăit îndeaproape implementarea acestui proiect. Alături de ea, membrii din Serbia, Ucraina, Kyrgyzstan, Kenya, Nepal, Etiopia, Ghana, Uganda, Peru, Venezuela, Brazilia, Zambia, Filipine, Uganda, Honduras, Guatemala, Columbia, Bhutan şi Botswana se vor duce în capitala Statelor Unite pentru a vorbi despre ideile lor de proiecte. Aceştia sunt aşteptaţi pe 29 septembrie, între 1 şi 2 octombrie va fi o perioadă de cunoaştere şi acomodare, urmând ca pe 3 octombrie să aibă loc conferinţa, când vom afla dacă România, prin proiectul bibliotecarilor doljeni, se va număra printre cele cinci ţări câştigătoare.
Nicoleta Traşcă, cea care a depus proiectul la Beyond Access, vrea să atragă puţin atenţia. „Lumea crede că bibliotecarul doar dă cărţi. Vrem să schimbăm puţin mentalitatea“, arătând, de fapt, că bibliotecarii şi bibliotecile publice din Dolj, şi nu numai, se implică activ în educarea, sprijinirea şi înnoirea permanentă a unei comunităţi.