13.1 C
Craiova
vineri, 2 mai, 2025
Știri de ultima orăLocalDoljFoşti angajaţi ai DGFP Dolj, la puşcărie

Foşti angajaţi ai DGFP Dolj, la puşcărie

Curtea de Apel Bucureşti a găsit vinovaţi şi a condamnat pe 24 noiembrie şapte persoane, printre care şi trei foşti angajaţi ai Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Dolj, implicaţi în returnări ilegale de TVA în valoare totală de 9,8 milioane de lei către mai multe societăţi comerciale. Mandatele de executare a pedepselor au fost emise ieri-dimineaţă, când cinci dintre condamnaţi au şi fost ridicaţi de ofiţerii Serviciului de Investigaţii Criminale.

Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie comunica în aprilie 2005 că procurorii DIICOT – Structura Centrală au dispus începerea urmăririi penale faţă de mai mulţi inspectori fiscali şi şefi ai Direcţiei Generale a Finanţelor Publice (DGFP) Dolj, dar şi faţă de mai mulţi administratori de firme care obţinuseră ilegal TVA în valoare totală de 9,8 milioane de lei cu ajutorul angajaţilor Fiscului.
Mai exact, procurorii din Bucureşti au anchetat felul în care, în perioada iunie 2003 – august 2004, o serie de societăţi comerciale aparţinând unor „grupuri organizate de persoane“ au solicitat şi primit, ca urmare a unor tranzacţii comerciale nereale, consemnate în actele contabile, restituiri de TVA de la DGFP Dolj în valoare de aproximativ 9,8 milioane de lei. „În realizarea activităţii infracţionale, administratorii sau asociaţii acestor societăţi au beneficiat de ajutorul dat de către inspectorii fiscali din cadrul DGFP Dolj“, a comunicat în 2005 Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Este vorba de Simona Buşică, fost şef al DGFP Dolj, Eugenia Ghiga, fost şef serviciu în cadrul aceleiaşi instituţii, dar şi de inspectorii fiscali Valentina Mihaela Nicolae, Gheorghiţă Andrei, Doina Dorobanţu, Gheorghe Albăstroiu, Georgeta Seftulescu, Nicu Ciurlin şi Mihaela Nicolae.

Rambursări cu… cântec

Administratorii societăţilor comerciale care au beneficiat de rambursări de TVA pe baza unor tranzacţii fictive au fost atunci soţii Ion şi Maria Pipan, Cornel Vîrlan, Gabriel Constantin, zis şi Gabi Alunecosu, şi Feraru Dănuţ.
Anchetatorii au stabilit că soţii Pipan din oraşul Corabia, Olt, au cumpărat mai multe societăţi din Dolj – Crasim, Mobil Impex sau Instacom -, după care au trecut în acte tranzacţii între firmele pe care le aveau în judeţul Olt și cele din Dolj, iar ulterior au cerut Finanţelor returnarea a aproximativ cinci milioane de lei drept TVA. Diferenţa de până la 9,8 milioane de lei o reprezintă sumele obţinute de firmele controlate de Gabriel Constantin. Una din „ingineriile“ puse la cale de Gabi Alunescosu a fost supraevaluarea prin mai multe tranzacţii a unui teren, de la 25.000 de euro la… peste un milion de euro. Primul cumpărător al terenului de 16 ha din comuna Coţofenii din Dos a fost Dănuţ Feraru, care a achiziţionat pământul de la mai multe persoane împroprietărite în baza Legii 18, teren pe care l-a vândut mai departe firmei SC Valexi SRL. Aceasta l-a vândut la rândul ei către Sistem Construct Group, firmă controlată de Alunecosu, cu 1,1 milioane de euro. Ulterior, Constantin a solicitat TVA aferentă la DGFP Dolj.
Procurorii au mai constatat că firma Valexi a fost numai un intermediar între Feraru și Sistem Construct, pentru că aceasta din urmă nu ar fi putut cere rambursarea TVA dacă ar fi cumpărat pământul direct de la o persoană fizică, aşa cum era cazul lui Feraru.
O altă firmă pe care Constantin a făcut acelaşi fel de „afaceri“ este NCG. În tranzacțiile descoperite de anchetatori, un şurub era cumpărat, de exemplu, cu 0,50 bani şi vândut mai departe cu 30 de lei, în acest fel TVA cerută de la Finanţe crescând substanţial.

Un inculpat mort şi o faptă prescrisă

Ulterior, în iulie 2005, procurorii au dispus trimiterea în judecată a nouă inculpaţi – Eugenia Ghica, Valentina Mihaela Nicolae, Georgeta Seftulescu, în prezent Prepeliţă, Cornel Vîrlan, Nicu Ciulin, soţii Ion şi Maria Pipan, Gabriel Constantin şi Dănuţ Feraru. Dosarul a fost înregistrat pe rolul Judecătoriei Sector 5 Bucureşti, instanţă care s-a pronunţat în noiembrie 2009.
Ghiga a fost condamnată la doi ani de închisoare cu suspendare, iar Valentina Mihaela Nicolae , Georgeta Seftulescu şi Nicu Ciurlin au fost achitaţi. În schimb, soţii Pipan, Feraru şi Vîrlan au primit câte cinci ani de închisoare, iar Gabi Alunescosu – șase ani. Procurorii au făcut însă apel împotriva hotărârii Judecătoriei Sector 5, care s-a judecat la Tribunalul Bucureşti până în luna februarie anul acesta. Judecătorii de la Tribunalul Bucureşti s-au dovedit a fi şi mai iertători, pentru că i-au condamnat pe Ion Pipan, Feraru şi Vârlan la câte trei ani de închisoare cu suspendare. Numai în cazul Eugeniei Ghiga au mărit pedeapsa de la doi la trei ani de închisoare cu suspendare, iar pentru restul inculpaţilor au menţinut dispoziţiile sentinţei anterioare.
Nici de această dată procurorii nu au fost mulţumiţi de felul cum au văzut judecătorii acest dosar şi au făcut recurs la Curtea de Apel Bucureşti, unde norocul inculpaţilor a luat sfârşit. Instanţa a hotărât joi, 24 noiembrie, că inculpaţii trebuie să stea după gratii pentru faptele comise. Instanţa a condamnat-o pe Ghiga la șase ani de închisoare, pe Valentina Mihaela Nicolae și pe Nicu Ciurlin – la câte trei ani de închisoare, iar pe Georgeta Prepeliţă, la un an şi zece luni de închisoare. Aceasta din urmă nu a putut fi condamnată şi pentru fals intelectual pentru că această infracţiune s-a… prescris.
În plus, Ion şi Maria Pipan au primit câte șase ani de închisoare, iar Gabriel Constantin a rămas cu cei şase ani daţi de Judecătoria Sectorului 5 Bucureşti. În prezent, Constantin este arestat într-un alt dosar de infracţiuni economice. În ceea ce-l priveşte pe ultimul inculpat din acest dosar, Dănuţ Feraru, judecătorii au dispus încetarea procesului penal faţă de acesta, întrucât a decedat. Hotărârea Curţii de Apel Bucureşti este definitivă.
Ieri-dimineaţă, după ce au primit de la instanţă mandatele de executare a pedepselor, poliţiştii doljeni i-au ridicat şi dus în arest pe Ghiga, Vîrlan, Ciurlin, Mihaela Nicolae şi Georgeta Prepeliţă.

Despăgubiri

Inculpaţii au fost obligaţi de instanţă să plătească ANAF sumele de 891.065 de lei, 892.007 lei, 896.500 de lei, 884.450 de lei, 897.750 de lei, 827.088 de lei, 974.316 lei, 917.056 de lei, 891.447 de lei şi 875.150 de lei, drept despăgubiri civile. La aceste sume se adaugă obligaţiile fiscale accesorii ce curg de la data creării prejudiciului până la data achitării efective a debitului. 

Încă un dosar

36 de inculpaţi, toţi angajaţi ai Fiscului doljean, au fost acuzaţi şi trimişi în judecată pentru că au produs un prejudiciu de peste 30 de milioane de euro bugetului de stat, semnând documentele în baza cărora firmele lui Genică Boerică, Samir Sprânceană şi Ion Fotescu au beneficiat de returnări ilegale de TVA. Judecătoria Craiova s-a pronunţat în iulie anul acesta – 31 dintre inculpaţi au primit pedepse cu suspendare, patru au fost achitaţi, iar Eugenia Ghiga a fost condamnată la trei ani de închisoare cu executare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

16 COMENTARII