Subprefectul de Gorj, Marcel Romanescu, şi preşedintele CJ Gorj, Ion Călinoiu, s-au contrat ieri în şedinţa Consiliului Judeţean (CJ) pe tema situaţiei în care se află Drumul Naţional 66. Şoseaua europeană, care leagă localităţile Rovinari de Bumbeşti Jiu, nu este deloc pregătită pentru sezonul de iarnă şi lucrările sunt practic abondonate de aproape patru ani şi jumătate, de când constructorii maghiari de la firma Vegyepszer au câştigat licitaţia organizată de Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale. Ungurii au oferit un preţ suspect de mic faţă de volumul lucrărilor care erau de efectuat şi de lungimea covorului asfaltic. Acesta măsoară peste 40 de kilometri. Ion Călinoiu l-a întrebat pe subprefectul Romanescu care este situaţia lucrărilor de pregătire a DN 66 şi l-a rugat să facă demersuri pentru ca gropile de pe şosea să fie plombate.
Solicitări fără răspuns
Şeful Consiliului Judeţean Gorj, Ion Călinoiu, i-a amintit lui Marcel Romanescu despre numeroasele adrese pe care le-a trimis în ultima perioadă Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România şi la care nu s-a primit nici un fel de răspuns concret. „Am avut unanimitate în consiliu şi atunci când am votat, şi s-a cerut rezolvarea unei probleme stringente, şi anume aceea a reabilitării Drumului Naţional DN 66. Ni s-a promis şi au venit chiar şi secretari de stat care au susţinut că în toamna aceasta vor începe lucrările şi că, până la sfârşitul anului, vom avea un strat de asfalt. Cu toate acestea, nici până acum nu s-a făcut nimic în acest sens. Rezilierea contractului nu este problema Consiliului Judeţean Gorj. Noi am făcut tot ce se putea, aşa cum şi dumneavoastră spuneţi că au făcut miniştrii care au trecut pe la Ministerul Transporturilor“, a menţionat Ion Călinoiu.
Romanescu arată cu degetul spre guvernarea trecută
Subprefectul de Gorj, Marcel Romanescu, a declarat că cei care trebuie să răspundă pentru situaţia gravă în care se află DN 66 sunt cei care au încheiat contractul. Tot ei trebuie să plătească şi pagubele.
„Contractul pentru reabilitarea acelui drum a fost semnat în timpul unei guvernări care nu era a noastră şi în nişte condiţii care au îngreunat sau au făcut imposibilă rezilierea lui. Miniştrii din guvernul nostru au făcut tot ce le-a stat în putinţă să remedieze problema, însă nu au putut obţine un rezultat bun. A fost o problemă de ordin financiar. Mă aşteptam, totuşi, ca la consiliul judeţean să existe nişte jurişti care să poată să sprijine sau să reuşească să rezilieze acest contract. Drumul va fi reabilitat, asta pot spune sigur. Până la iarnă vor fi plombate gropile, iar de anul viitor vor începe procedurile pentru găsirea altei firme care să se ocupe de lucrările de reabilitare“, a afirmat subprefectul Romanescu.
Vegyepszer a tras la centura lui Boc
Contractul de reabilitare şi modernizare a Drumului Naţional 66 a fost semnat la sfârşitul anului 2007.
De atunci şi până în prezent, constructorul maghiar nu a realizat decât 5,8% din lucrare şi a primit pentru acest lucru 5,1 milioane de euro.
Contractul nu a putut fi dus până la capăt, iar reprezentanţii firmei au invocat problemele de natură financiară ale firmei-mamă din Ungaria. Cu toate acestea, în aceeaşi perioadă în care în Gorj nu au făcut nimic, ungurii de la Vegyepszer au fost implicaţi în modernizarea Centurii de Est a oraşului Cluj. Tronsonul III al centurii care traversează localitatea Apahida a fost executat de această firmă.
Centura Vâlcele-Apahida are aproape 24 de kilometri, iar lucrările au demarat în 2006, cu exact un an înainte de începerea lucrărilor la DN 66 Rovinari – Bumbeşti Jiu. Premierul Boc a inaugurat recent Centura de Est a oraşului unde a fost primar şi a oferit bere constructorilor pentru că au terminat lucrarea înainte de termenul stabilit.