8.7 C
Craiova
miercuri, 14 mai, 2025
Știri de ultima orăLocalGorjMăsuri drastice pentru reducerea absenteismului

Măsuri drastice pentru reducerea absenteismului

Mai multe unităţi şcolare din Gorj au înfiinţat „catalogul on-line“, aplicaţie unde, cu ajutorul internetului, părinţii pot vedea notele şi absenţele elevilor. De asemenea, părinții sunt înştiinţaţi despre situaţia şcolară a copiilor prin scrisori recomandate sau prin e-mail, acestea fiind doar câteva dintre măsurile pe care le-au dispus directorii de şcoli pentru a reduce absenteismul. „Vom lua măsuri coercitive cu elevii care lipsesc, pentru că absenteismul generează alte probleme, cum ar fi abandonul şcolar. 1.300 de familii nu vor mai primi timp de trei luni alocaţia de susţinere sau o vor primi diminuată, din cauza absenţelor acumulate la şcoală de către copiii lor. Faptul că nu mai primesc acești bani sperăm să îi convingă pe părinţi să se implice mai mult în educaţia copiilor şi pe elevi să se gândească mai bine înainte de a chiuli. S-ar putea ca în viitorul apropiat să se pună problema acordării finanţării unităţilor şcolare în funcţie de elevii care nu au absenţe, de elevii care vin la şcoală şi participă la cursuri. Sunt o serie de măsuri care se iau în fiecare şcoală. Am vorbit cu directorii, iar ei, la rândul lor, au discutat cu profesorii diriginţi“, a declarat Iustin Paralescu, inspector şcolar general la ISJ Gorj.

 Mii de absenţe pe lună

 La ISJ Gorj a fost întocmită situaţia absenţelor pe fiecare unitate şcolară, în fruntea clasamentului fiind Liceul din Turceni, cu 4.649 de absenţe, dintre care 1.235 au fost motivate, Colegiul „Gheorghe Magheru“ din Târgu Jiu, cu peste 3.000, şi Liceul din Bâlteni, cu 3.390 de absenţe. „Începutul de an nu este foarte relevant în ceea ce priveşte numărul absenţelor. Situaţia reală va fi cea din urma centralizării absenţelor pe lunile octombrie şi noiembrie“, a adăugat Iustin Paralescu.  

Chiulangiii pierd banii de liceu

Conducerea fiecărei unităţi şcolare aplică măsurile pe care le crede de cuviinţă, în scopul reducerii absenteismului. „Am luat mai multe măsuri, dar avem şi noi şi elevi care lipsesc, elevi la seral care confundă şcoala cu orice altceva, elevi navetişti care au probleme. Le trimitem părinţilor o scrisoare recomandată cu situaţia şcolară a copilului. Părintele fiecărui elev care are peste zece absenţe primeşte o înştiinţare acasă, iar părinţii celor care au peste 20 de absenţe nemotivate primesc deja un preaviz pe numele elevului. Adică, dacă situaţia se va înrăutăţi, elevul riscă să fie exmatriculat. De asemenea, dacă au absenţe, elevii riscă să piardă banii de liceu“, a spus Marius Buzera, directorul Colegiului „Gheorghe Magheru“. „Am avut şi noi elevi cu absenţe, dar abia după ce vom centraliza situaţia pe octombrie vom şti ce se întâmplă şi dacă măsurile impuse dau rezultate. Am luat legătura cu diriginţii şi s-au organizat şedinţe cu părinţii pentru ca şi ei să se implice în combaterea absenteismului. Avem cam 1,5 absenţe pe cap de elev, ceea ce nu este foarte mult pentru un liceu aşa mare“, a afirmat profesorul Petre Ciungu, directorul Colegiului Economic din Târgu Jiu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

4 COMENTARII