Modul în care vor fi selectate persoanele care doresc bilete de tratament prin Casa de Pensii s-a schimbat radical. Nu mai contează numărul de ordine al cererii, ci se acordă punctaje în funcţie de alte criterii: dacă solicitantul a mai fost sau nu la tratament în ultimii doi ani, ce tip de pensie are şi cuantumul acesteia.
Un nou sistem de acordare a biletelor de tratament pentru pensionari a fost creat pentru anul 2010, astfel încât să elimine cozile interminabile la care stăteau pensionarii anii anteriori la sediul din Craiova al Casei Judeţene de Pensii (CJP) Dolj. Directorul instituţiei, Daniel Baciu, susţine că din acest an cererile vor fi depuse pe un formular tipizat care se găseşte (gratuit) la sediul CJP sau pe site-ul instituţiei, www.pensiidolj.ro. „Numărul de înregistrare al cererii nu va conta în selectarea beneficiarilor biletelor de tratament, aşa cum era până acum, tocmai pentru a se evita cozile şi a da posibilitatea şi altor pensionari să beneficieze de bilete de tratament. Anul trecut am avut 17.000 de solicitări, din care au fost onorate doar 7.600. Nu ştim câte locuri vor fi anul acesta. Sperăm ca noile cereri să se poată depune de la începutul lunii februarie“, a spus Daniel Baciu. Pentru fiecare criteriu se acordă un punctaj, iar la final se face o medie. Un program informatic calculează punctajele fiecărei persoane şi în funcţie de rezultat şi de numărul de locuri acordate fiecărui judeţ se face repartizarea, a precizat directorul CJP Dolj.
Primul criteriu: să nu fi fost recent la tratament
Primul criteriu pe baza căruia se acordă punctajul pentru pensionarii care solicită să meargă la tratament prin CJP Dolj este legat de numărul de astfel de bilete de care a beneficiat pensionarul în ultimii doi ani. Adică, dacă solicitantul a mai primit bilet în ultimii doi ani şi în plin sezon, atunci nu i se acordă nici un punct, dacă a fost în extrasezon sau a avut bilet doar într-un an din ultimii doi, va primi un punctaj, dar destul de mic. Dacă omul nu a fost deloc la tratament, atunci primeşte punctaj maxim (zece puncte), informează oficialii CJP Dolj.
Criteriul al doilea: tipul de pensie
Contează în stabilirea punctajului şi ce categorie de pensie are solicitantul, în sensul că aceia care au ieşit la pensie anticipat (pe motiv de boală) sau care au pensie de invaliditate primesc un punctaj mai mare.
Mărimea pensiei, încă un criteriu
În cele din urmă, pensionarii sunt punctaţi şi în funcţie de cuantumul pensiei pe care o au. În acest sens, vor primi punctaje mai mari persoanele care au o pensie mai mică. Cu alte cuvinte, o persoană care nu a beneficiat în ultimii doi ani de bilete de tratament şi care are o pensie de invaliditate sau de boală, iar cuantumul ei este neînsemnat, atunci respectiva persoană are toate şansele să primească un bilet de tratament. După ce se stabileşte punctajul la fiecare criteriu, se calculează punctajul general la nivel de judeţ, dar printr-o aplicaţie informatică unică pe ţară.
Alt element de noutate în sistemul de acordare a biletelor de tratament este faptul că pensionarii nu mai sunt obligaţi să depună cererile la început de an, iar conducerea CJP Dolj îi sfătuieşte să facă acest lucru cu 40 de zile înainte de perioada pe care o solicită. De exemplu, cei care vor să meargă la tratament în august trebuie să depună cererea pe la jumătatea lunii iunie.
Cererile pot fi depuse şi pe internet
Formularele de cereri pentru bilete de tratament pot fi completate, scanate şi trimise şi prin internet, la adresa de e-mail [email protected], dar numai după ce se anunţă oficial începerea programului. Directorul CJP Dolj susţine că este posibil ca la începutul lunii februarie Casa Naţională de Pensii să dea undă verde începerii programului de depunere a cererilor.