21.2 C
Craiova
sâmbătă, 12 iulie, 2025
Știri de ultima orăLocalAici se va construi bazinul olimpic

Aici se va construi bazinul olimpic


Bazinul olimpic de înot din Lunca Jiului va fi amplasat între restaurantul Stejarul, casele romilor din Mofleni şi cimitir. Până la demararea lucrărilor, le serveşte vecinilor ca loc de deversare a apei menajere.

În peisajul din Parcul Lunca Jiului, consilierii au făcut loc şi unui bazin olimpic de înot acoperit. Construcţia va avea o dimensiune de 70×50 de metri, iar terenul aferent are o întindere de 12.024 mp. Lucrările vor fi executate prin Compania Naţională de Investiţii, căreia Primăria Craiova va trebui să-i cedeze folosinţa pe perioada realizării investiţiei pe baza unui protocol. În teren, viitorul bazin va fi situat între restaurantul Stejarul şi primele case din cartierul periferic Mofleni. Cel puţin, aşa arată vecinătăţile dacă ne luăm după împărţirea zonei în urma lotizării făcute de Primăria Craiova şi trecerea din domeniul public în domeniul privat al administraţiei locale. „Din Planul de amplasament şi delimitare a imobilului – lot 1, aflat şi pe site-ul primăriei, viitorul bazin va fi amplasat între restaurantul Stejarul şi construcţiile din zonă situate pe strada Banu Stepan, în sensul de mers dinspre strada Bucovăţului spre podul Jiului“, a spus Carmen Licu, purtătoarea de cuvânt a Primăriei Craiova.
La est, bazinul se va învecina cu restaurantul existent în parc şi care a fost prins în proiect, adică a rămas în picioare. Aici deja a „răsărit“ printre copaci o alee care va înlesni accesul către viitoarea sală de înot. La sud se află strada Banu Stepan, vecinătate de care a fost deja demarcat printr-un gard, despre care se spune că va fi înalt de doi metri. Pe latura de nord bazinul va avea deschidere chiar în interiorul complexului, probabil la una dintre aleile principale. La vest se văd de la distanţă casele etajate şi viu colorate ale romilor, aşezate la doi paşi de viitorul bazin. Ce-i drept, actualul constructor din Luncă, Delta SA, a delimitat vecinătăţile cu un gard, aşa cum este prevăzut în proiect. Nu este de doi metri, dar este destul de uşor de escaladat. Probabil că, după tăierea panglicii, beneficiarii vor afla care ar fi fost înălţimea necesară gardului ce împrejmuieşte Parcul Lunca Jiului. Între alte vecinătăţi, bazinul va avea şi cimitirul parohial al cartierului, dar şi un depozit cu materiale de construcţie şi piese auto şi una dintre secţiile SC Doljchim.

Până la bazin… hazna

În prezent, locul destinat bazinului acoperit arată mai degrabă ca o pădure virgină. Aici defrişările au fost mai puţine. A fost înlăturat lăstărişul printre care până mai ieri zăceau mormane de gunoaie, provenite bineînţeles de la vecinii care nu aveau cu siguranţă vreun contract încheiat cu Serviciul de Salubritate. Pentru că pubelele au ajuns şi aici. Locul nu arată cu mult diferit de ce era aici în urmă cu un an. Este singura „oază“ care nu a căzut sub lama utilajelor. S-a tăiat mai mult vegetaţia care împiedica ridicarea gardului. Printre copaci, ici-colo, sunt ochiuri de apă verzuie, care emană un miros neplăcut. Să fie apă de ploaie? Nu, pentru că în alte locuri ale parcului, transformat acum într-un şantier, nici urmă de umezeală. Sursa este una singură: scurgerile de la băile vecinilor. La aşa case, orice proprietar are nevoie şi de o baie, şi de o bucătărie. Şi, cum în urmă cu câţiva ani nu aveau cum să viseze la parcul lui Solomon, romii au transformat pădurea din spatele caselor într-o adevărată hazna. Deşi modernizarea sau, mai degrabă, transformarea i-a prins din urmă, localnicii nu au unde să deverseze apa menajeră. Primarul a uitat să prindă în proiectul său şi o canalizare pentru populaţia din zonă, care, în treacăt fiind spus, suportă cu stoicism de ani buni mirosul gropilor de gunoi.

Primul pas

Despre locaţia propusă construirii bazinului olimpic din Luncă şi despre cum va arăta această investiţie nu se ştie mare lucru. Consiliul Local Craiova s-a întrunit pe 13 iulie într-o şedinţă extraordinară pentru a aproba transmiterea în folosinţă a terenului din strada Banu Stepan, numărul 2A, Companiei Naţionale de Investiţii SA. Terenul va fi în folosinţa acesteia pe toată durata realizării construcţiei „Bazin de înot“ şi va fi predat în baza unui protocol încheiat între consiliul local şi CNI.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

26 COMENTARII