80% din populaţie nu ştie care sunt modificările celor patru coduri, civil, de procedură civilă, penal şi de procedură penală, dar doreşte foarte mult să se informeze. 82% dintre români consideră că trebuie să fie consultaţi înainte de luarea deciziilor, 97% vor dezbateri în circumscripţii cu parlamentarii. Acestea sunt principalele concluzii ale unui sondaj de opinie, realizat de IMAS, în perioada 20 aprilie – 8 mai 2009. Rezultatele sondajului, prezentate ieri, scot în evidenţă importanţa societăţii civile cu privire la informările despre cele patru coduri aprobate de guvern. Românii consideră, de exemplu, că societatea civilă este mai importantă în organizarea dezbaterilor decât preşedintele ţării. Populaţia nu mai vrea ca statul să decidă singur la formularea normelor de organizare socială şi crede că aşa-zisele dezbateri ale Ministerului Justiţiei nu au avut nici o relevanţă socială (sub 1% din populaţie a fost informată de către această instituţie). De asemenea, mandatul societăţii civile, dat de către populaţia României, este egal cu cel al guvernului şi parlamentului, în privinţa dezbaterilor şi consultărilor pe legislaţie.
Aproape jumătate dintre români nu cunosc 50% care sunt prevederile codurilor. Cetăţenii sunt puşi să respecte o serie de legi pe care nu le ştiu. Oamenii nu ştiu ce conţin modificările şi nu ştiu în ce constau ele, şapte din zece persoane fiind interesate să primească informaţii în acest sens. Aproape jumătate dintre români ştiu că se modifică din coduri, dar nu ştiu ce. Interesant este că, la o lună după ce Coaliţia „Opriţi Codurile!“ a demarat campania pe 10 aprilie, jumătate din populaţie a aflat că acestea se schimbă. Prin metoda aleasă de Ministerul Justiţiei, doar 1% din populaţie a primit informaţii, activitatea parlamentarilor în teritoriu pe acest subiect fiind, practic, inexistentă.
Prin votul uninominal pe care l-au dat la alegerile generale de anul trecut, românii au pretenţii mai mari de la cei pe care i-au votat.
97% dintre ei vor dezbateri în circumscripţii cu aleşii lor şi cred că internetul este doar o formă pasivă de informare. „Majoritatea informaţiilor despre coduri sunt recepţionate din media, care nu poate face munca persoanelor plătite din bani publici“, a declarat Victor Alistar, director executiv al Transparency International România
Poporul, ţinut în beznă
ȘTIRI VIDEO GdS
Ultimele stiri
Toate
- Toate
- Administratie
- Admitere
- Advertoriale
- Afaceri de succes
- Agricultura
- Auto
- Autostrada Olteniei
- Bacalaureat
- Bancuri
- Bani & Afaceri
- Bani Europeni
- Baschet
- Black Friday
- Casa si gradina
- Cultura
- Diete si fitness
- Dolj
- Educatie
- Europa
- Eveniment
- Featured
- Finante
- Fotbal
- Gadgets
- Gaming
- Gazeta mea
- Gorj
- Handbal
- Horoscop
- Imobiliare
- International
- Interviu
- Investigatii
- IT&C
- Local
- Magazin
- Mama si copilul
- Medicina
- Mehedinţi
- Mobile
- National
- Olt
- Oltenia Business
- Opinii
- Politica
- Publireportaj
- Razboi Ucraina
- Retete culinare
- Sanatate
- Sport
- Stiri mondene
- Tehnologie
- Tenis
- Vacante si calatorii
- Vâlcea
- Viata sanatoasa
- Volei