Pereţi cu infiltraţii, noptiere şi paturi ruginite, saltele pătate, lenjerie zdrenţuită, ţevi sparte, toate acestea vor deveni o amintire urâtă la maternitatea Spitalului de Urgenţă Craiova.
Maternitatea Spitalului de Urgenţă Craiova se va moderniza până la sfârşitul acestui an. Cele două clinici de obstetrică-ginecologie, clinicile de neonatologie şi compartimentele de ATI aferente au fost cuprinse în Programul Naţional de Reabilitare a Maternităţilor, derulat de Ministerul Sănătăţii Publice (MSP) în întreaga ţară.
Programul a fost început în 2004, când s-a făcut şi o evaluare a maternităţilor care ar fi trebuit să fie renovate, însă a fost oprit în acelaşi an, din motive necunoscute. El a fost reluat abia în noiembrie 2007, cu o nouă evaluare.
Saloane moderne
Potrivit reprezentanţilor Spitalului de Urgenţă Craiova, modernizările vor viza în primul rând saloanele. Acestea vor fi amenajate astfel încât mama să fie în permanenţă lângă copil. „Vom face saloane boxate pentru mamă şi copil după modelul celor din Occident. Vor fi înlocuite saltelele, paturile, se va face izolaţia termică a pereţilor şi vor fi zugrăvite interioarele, vor fi înlocuite uşile, vor fi amenajate grupurile sanitare, blocurile operatorii, sălile de cezariene, sălile de naşteri, absolut tot va fi modernizat“, a declarat dr. Bogdan Fănuţă, directorul medical al Spitalului de Urgenţă Craiova.
Peste 70 de aparate noi
Maternitatea urmează să primească de la Ministerul Sănătăţii Publice peste 70 de aparate noi (incubatoare şi aparatură de anestezie, fototerapie, resuscitare cardio-respiratorie, pulsoximetre şi ventilatoare pentru nou-născuţi achiziţionate prin licitaţie de MSP). O parte din aceste aparate vor intra în dotarea compartimentului de terapie intensivă de la neonatologie, dar vor putea fi folosite şi de clinica de chirurgie pediatrică.
După aducerea aparatelor, acestea vor fi depozitate temporar în magazia spitalului.
Lucrările de modernizare sunt programate să înceapă în primăvara acestui an şi ar trebui să dureze până în ianuarie 2009. Conducerea spitalului mai spune că activitatea medicală nu va fi afectată. „Reabilitarea se va face treptat, pe saloane, astfel încât activitatea în clinici să nu fie perturbată. În nici un caz nu vom direcţiona pacienţii către alte spitale şi nu vom limita internările“, a precizat Mariana Trică, directoarea de îngrijiri.
Ruşinea spitalului
Este prima oară de la înfiinţarea Spitalului de Urgenţă Craiova când se fac lucrări de o asemenea amploare în maternitate. Până acum, din lipsa fondurilor, clinicile de obstetrică-ginecologie şi cele de neonatologie au beneficiat doar de igienizări (curăţenie, vopsirea tocăriei şi a pereţilor). Cu toate acestea, saloanele arată ca şi când nu ar fi fost zugrăvite niciodată. Pereţii prezintă infiltraţii, noptierele şi paturile sunt ruginite, saltelele sunt pătate, iar lenjeria de pat, zdrenţuită. Grupurile sanitare sunt însă marea ruşine a Spitalului de Urgenţă. Pereţii au pierdut cu timpul o parte din plăcile de faianţă, chiuvetele curg pe toate părţile, colacii de pe WC-uri au dispărut de mult timp, iar conductele sunt fisurate. Pe ici, pe colo s-au mai făcut lucrări, dar de mântuială, cum ar fi înlocuirea ţevilor sparte cu unele de pexal lăsate la vedere.
Valoare
Conducerea Spitalului de Urgenţă Craiova spune că nu ştie la ce valoare se ridică reabilitarea maternităţii, pentru că investiţia este făcută de Ministerul Sănătăţii Publice, cu bani împrumutaţi de la Banca Internaţională de Reconstrucţie şi Dezvoltare şi Banca Europeană de Investiţii. Totuşi, numai aparatura ar putea să depăşească 500.000 de euro, la o primă apreciere a reprezentanţilor spitalului.