Un bărbat din Râmnicu Vâlcea a ajuns la Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) cu febră şi roşu în gât şi a murit. Familia bărbatului a sesizat poliţia şi vineri urma să facă plângere şi la Colegiul Judeţean al Medicilor (CJM) Vâlcea, iar conducerea spitalului a demarat o anchetă administrativă.
Pe 1 ianuarie 2008, în jurul orei 16.00, Elena Morcoşoiu şi Florea Popescu din municipiul Râmnicu Vâlcea au mers în vizită la rude, pentru a sărbători împreună noul an. Florea Popescu, de 41 de ani, s-a plâns că îl doare gâtul, iar cumnatul său i-a dat o capsulă de Streptolette ca să îi treacă. Spre seară, Elena şi Florea s-au întors acasă. „În jurul orei 24.00, bărbatul meu s-a trezit şi mi-a spus că îl doare gâtul. Pentru că avea febră, i-am dat un zanocil şi un algocamin. În jurul orei 2.30 s-a trezit spunând să sun la salvare, că nu mai are aer. Am sunat şi nu a venit salvarea. Am sunat a doua oară, dar tot nu a venit. Am ieşit în stradă şi am sunat încă o dată. Cred că am aşteptat salvarea cam 25 de minute. Disperată că nu vine, am început să strig după ajutor. Un vecin m-a auzit şi ne-a dus el cu maşina la spital“, a povestit Elena Morcoşoiu. La Unitatea de Primiri Urgenţe (UPU) a Spitalului Judeţean Vâlcea erau de gardă un asistent şi medicul Marin Slabu. „Cadrele medicale i-au făcut bărbatului meu 15 fiole de miofilin în venă. I-au pus o perfuzie şi i-au dat şi un algocamin. Apoi i-au pus un furtun cu oxigen pe nas şi au zis că are probleme cu gâtul. Doctorul Marin Slabu ne-a trimis apoi cu o ambulanţă la Secţia ORL, la Spitalul nr. 2 din Râmnic, dar fără medic“, a spus Elena Morcoşoiu.
Plimbat de la un spital la altul
La Spitalul nr. 2, Elena Morcoşoiu a găsit o asistentă. „Am intrat în panică şi am început să strig să vină doctora. Bărbatul meu nu mai avea furtunul pe nas cu oxigen şi se sufoca. A venit doctora Emilia Ungureanu, care ne-a spus că acest caz nu e de competenţa ei şi ne-a trimis înapoi la UPU. S-a întâmplat exact ca în moartea domnului Lăzărescu. Am rugat-o să meargă cu noi în salvare până la spital. A mers, iar când am ajuns în curtea SJU, Florea nu a mai rezistat şi a căzut din picioare. Atunci, doctora Ungureanu l-a tăiat la gât. Toată salvarea s-a umplut de sânge. Am crezut că îi bagă un tub de oxigen pe trahee ca să poată respira, dar nu i-au pus nimic. Doctora l-a apăsat pe torace, după care l-au luat pe o targă şi l-au dus la UPU. Nu i-au luat tensiunea după ce l-au tăiat. Bănuiesc că i s-au umplut plămânii cu sânge. Îl apăsau cu mâinile întruna, dar era prea târziu“, îşi aminteşte, cu ochii în lacrimi, Elena Morcoşoiu.
Ţinut în WC-ul de serviciu
După decesul lui Florea, Elena Morcoşoiu şi-a adus rudele la spital. „Florea era plin de sânge într-un WC de serviciu. Am mers să întrebăm de ce îl ţin acolo şi ni s-a spus că trebuie autopsiat. Ne-am întors după câteva ore. Era la morgă pe o targă. Era o imagine de coşmar. Era plin de sânge. Sub targă era o baltă de sânge şi cineva îl splăla cu un furtun. Ne-am simţit ca nişte boschetari“, a spus Elena. Aceasta a adăugat că Florea nu a fost niciodată bolnav. Florea Popescu a fost militar mulţi ani, iar acum lucra ca şofer la o societate. „Amândoi eram divorţaţi şi stăteam împreună de şase luni“, a spus Elena Morcoşoiu.
Probe trimise la Institutul „Mina Minovici“
Corpul neînsufleţit al bărbatului a fost autopsiat de medicul legist Daniel Roncea. Acesta a precizat vineri că necropsia arată că bărbatul nu a suferit o hemoragie externă, în urma traheostomiei şi nu au fost secţionate vase de sânge. „Primele rezultate ale necropsiei arată că acest bolnav nu a avut probleme la nivelul gâtului. Bănuiesc că ar fi avut un abces sau tumoare care să ducă la insuficienţă respiratorie, pentru că familia mi-a spus că bărbatul acuza dureri de gât încă de la Crăciun. Certificatul medico-legal pe care l-am eliberat e pentru a-l înhuma. Atâta timp cât nu s-a găsit o concluzie reală a decesului se foloseşte pe certificat termenul de stop cardio-respirator. În urma analizelor s-a constatat că bărbatul nu a fost băut. Rămâne de văzut dacă a fost vorba de o viroză respiratorie sau de o intoxicaţie şi trebuie stabilită cauza insuficienţei. S-au trimis probe la analiză la Institutul Mina Minovici din Bucureşti“, a menţionat Daniel Roncea. Elena Morcoşoiu susţine şi ea că medicul Roncea a pus un diagnostic pe certificatul medico-legal numai ca să îşi poată înhuma bărbatul. „Medicul legist ne-a trimis la Colegiul Medicilor. Nu am nimic nici cu Slabu, nici cu Ungureanu dar amândoi sunt vinovaţi. Nu e posibil să pleci la spital cu roşu în gât şi febră şi să mori. Vreau să nu se mai întâmple aşa ceva! Vreau să se facă dreptate! Am sesizat poliţia. Urmează să sesizez şi Colegiul Medicilor“, a declarat Elena.
La UPU i s-a pus diagnosticul laringită acută şi viroză respiratorie
La sediul SJA era vineri forfotă mare. La UPU, medicul Marin Slabu nu era de găsit şi ni s-a spus că intră de gardă după ora 14.00. La Secţia ORL, după mai bine de o jumătate de oră de stat pe la uşă, asistenta Ungureanu ne-a spus să mai stăm două minute. După ceva timp am fost poftiţi în cabinet şi, stupoare! „Spitalul are purtător de cuvânt, întrebaţi-l pe el ce s-a întâmplat“, a spus Emilia Ungureanu. De la ORL am mers la Georgeta Sălişte, managerul SJU Vâlcea. Aceasta era în birou şi a chemat toate persoanele care s-au implicat în acest caz. De la întâlnire a lipsit doctorul Slabu, în locul lui prezentându-se Florin Nicolae, şeful UPU. Florin Nicolae a explicat că pacientul a fost trimis la ORL la Spitalul nr. 2 cu starea generală bună. „La UPU i s-a pus diagnosticul laringită acută şi viroză respiratorie. I s-au luat tensiunea şi temperatura, care era de 40 de grade Celsius. Pacientul a fost trimis cu o ambulanţă fără medic la Spitalul nr. 2 pentru că starea de sănătate era bună şi nu avea nevoie. A fost trimis la ORL pentru a se stabili diagnosticul“, a spus Nicolae.
Conducerea SJA a deschis o anchetă
Emilia Ungureanu a explicat că totul a durat cam două, trei minute. „La ORL a fost adus un pacient, pe 2 ianuarie, în jurul orei 4.30. Era cu insuficienţă respiratorie şi nu suporta oxigenul. Am încercat să îi deschid gura şi nu am putut. El încerca să îmi explice că nu poate să respire. Pacientul stătea numai în picioare, motivând că nu poate respira. Mi-am dat seama că e vorba de o insuficienţă respiratorie mixtă. Ne-am urcat în salvare şi am plecat la UPU pentru că pacientul trebuia intubat, iar la Spitalul nr. 2 nu aveam aparatură şi condiţii. Pacientul a căzut din picioare în ambulanţă, în timp ce maşina intra în curtea spitalului. În maşină i-am făcut traheostomie cu perfuzia pusă. I-am făcut incizie verticală cu hemostază, i-am palpat trahee şi am ajuns la UPU cu tampon la gât. Împreună cu doctorul Slabu l-am intubat şi resuscitat, dar nu a răspuns la manevrele de resuscitare. Rezultatele analizelor arată că nu e un caz de ORL şi nu a fost o insuficienţă respiratorie“, a povestit doctoriţal Ungureanu. Georgeta Sălişte a precizat că a deschis o anchetă, pentru că e un caz mediatizat. „Nimeni nu a depus sesizare la noi până la această oră. Ne-am autosesizat pe 2 ianuarie şi e în derulare o anchetă administrativă“, a menţionat mangerul. Adrian Pătrulescu, preşedintele CJM Vâlcea, a declarat vineri că până la ora 13.00 la sediul instituţiei nu se primise nici o sesizare din partea familiei bărbatului decedat. La sediul Inspectoratului Poliţiei Judeţene (IPJ) Vâlcea, decesul bărbatului fusese anunţat de pe 2 ianuarie de conducerea spitalului, poliţia urmând să facă o anchetă după ce vin rezultatele analizelor de la Institutul „Mina Minovici“ din Bucureşti.