27.3 C
Craiova
marți, 8 iulie, 2025
Știri de ultima orăLocalAmbulanţele, blocate în nămeţi

Ambulanţele, blocate în nămeţi

Zile de coşmar pentru bolnavii din Craiova care trebuie să fie transportaţi urgent la spital. Din cauza indolenţei autorităţilor locale, care nu s-au ocupat de deszăpezire, ambulanţele au rămas blocate în nămeţii de pe străzi.

În mod normal, o autosanitară nu ar trebui să facă mai mult de un sfert de oră dintr-un capăt în altul al Craiovei. În realitate, drumurile se parcurg mult mai greu, mai ales căile laterale, unde nici un utilaj de deszăpezire nu a ajuns până acum.

Blocată în zăpadă de patru ori într-o noapte

Noaptea de 3 spre 4 ianuarie a fost cu peripeţii. O ambulanţă dotată cu echipament de intervenţie medicală în cazuri de urgenţă a rămas blocată în nămeţi. Nu s-a întâmplat pe drumurile din judeţ, ci acolo unde ne-am fi aşteptat cel mai puţin, pe o stradă din Craiova.

În jurul orei 4.00, ambulanţa a fost trimisă pe strada Căprioarei din cartierul Brestei, în zona Podului Viorele. Acolo, echipajul de pe salvare trebuia să ia un copil cu sindrom febril. Din cauza nămeţilor, maşina a rămas împotmolită la circa 300-400 de metri de destinaţie, iar cadrele medicale au fost nevoite să parcurgă distanţa pe jos. Copilul a fost dus pe braţe până la ambulanţă, numai că maşina nu a mai putut fi urnită din loc şi a fost nevoie de intervenţia altui echipaj de salvare care a preluat copilul şi l-a dus la spital. Altă ambulanţă a ajutat la tractarea maşinii blocate în zăpadă.

Numai că peripeţiile nu s-au oprit aici. Aceeaşi ambulanţă a mai fost implicată în orele următoare în trei evenimente similare.

Pe Aleea I Călăraşi, în apropiere de Târgul Romaneşti, nu a mai putut înainta din cauza zăpezii, iar cadrele medicale au fost nevoite să parcurgă drumul pe jos până la pacient. O oră mai târziu, ambulanţa s-a deplasat în strada Brestei la un apel care s-a dovedit fals. Ajuns la locul presupusului accident anunţat prin staţie de un glumeţ, echipajul nu a găsit nici un bolnav, însă maşina nu a mai putut ieşi la strada principală decât tractată.

Ambulanţa respectivă a mai fost implicată într-un eveniment de-a dreptul dramatic în cartierul Catargiu, de unde trebuia să ia o gravidă ce urma să nască. Maşina a rămas din nou blocată în nămeţi, de data aceasta pe strada Târnava. Cadrele medicale a trebuit să parcurgă pe jos, în fugă, drumul de câteva sute de metri până la femeia gravidă. Aceasta a fost transportată apoi pe braţe până la maşină, de unde a fost preluată de alt echipaj şi dusă în siguranţă la spital.

O noapte cumplită

Bilanţul nopţii de 3 spre 4 ianuarie a fost în final, potrivit reprezentanţilor Serviciului de Ambulanţă Dolj, de patru ambulanţe blocate din cauza zăpezii. „A fost o noapte cumplită. Pe străzile principale nu au fost probleme, dar pe străzile lăturalnice şi aleile dintre blocuri nu se poate intra cu maşina. În timpul nopţii am avut patru ambulanţe blocate în zăpadă la Craiova. Am solicitat autorităţilor să intervină pentru deblocarea unor drumuri, însă au fost cazuri în care ni s-a spus că nu pot să bage plugurile din cauza maşinilor parcate aiurea pe marginea drumului“, a spus dr. George Beţiu, directorul medical al Serviciului de Ambulanţă Dolj.

Şoferii de pe autosanitare (ambulanţierii) nu au fost însă la fel de îngăduitori cu cei care ar fi trebuit să cureţe până acum străzile, spunând că au făcut treabă de mântuială. „Aşa cum datoria mea este să mă duc la bolnav, indiferent de condiţii, aşa şi ei ar trebui să-şi facă munca pentru care sunt plătiţi din banii noştri până la urmă. În Craiova nu au curăţat decât drumurile principale“, a spus un ambulanţier.

O zi stresantă

Vineri, tura de zi la Serviciul de Ambulanţă Dolj era asigurată de 14 autosanitare, dintre care cinci Dacii break, şapte autosanitare de intervenţie echipate pentru urgenţe şi alte două, doar de transport. Cadrele medicale spuneau că personalul este insuficient şi, din această cauză, foarte stresat. „Este adevărat că vom mai primi maşini, dar nu se va rezolva nimic dacă nu se vor face angajări. Suntem prea puţini şi, dacă suntem solicitaţi în mai multe locuri odată, abia facem faţă, nu mai ştim cum să ne mai împărţim“, a spus un medic. În doar trei ore, în intervalul 8.00 – 11.00, se înregistraseră 24 de solicitări.

Trafic normal pe drumurile principale

Pentru a reduce timpul de intervenţie, ambulanţele nu se mai întorceau la sediu, ci preluau apelurile prin staţie, deplasându-se direct la cazuri. Circulaţia pe drumurile principale se făcea mult mai uşor, cu excepţia cazurilor în care câte un autoturism neechipat corespunzător pentru drumul acoperit cu zăpadă nu se putea da la o parte cu uşurinţă de pe banda de drum pentru a face loc ambulanţei.

Un astfel de exemplu este cel al unei ambulanţe care trebuia să ajungă la un bolnav din cartierul Lăpuş-Argeş. Chiar dacă avea sirena pornită, maşina şi-a făcut loc cu greu prin aglomeraţia de maşini de la semafoarele din centru. Cu toate acestea, autosanitara a parcurs distanţa până la caz în aproximativ un sfert de oră, în condiţiile în care a mers doar pe drumuri principale.

La locul respectiv, echipajul a găsit un bolnav trecut de 50 de ani care credea că se sufocă. Rudele au spus că acesta suferea de neoplasm gastric şi insuficienţă renală. Bolnavul a primit ajutor medical de urgenţă, dar a insistat apoi să fie dus la spital, deşi avea mai puţin de două săptămâni de când fusese externat.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS