Spitalul Orăşenesc Horezu din judeţul Vâlcea este în lucru de 16 ani. Unitatea mai are nevoie de 12.000.000 de lei pentru a fi finalizată şi pentru a avea aparatura medicală necesară.
Construirea spitalului din oraşul Horezu a început în anul 1992. Unitatea nu e terminată pentru că, aproape în fiecare an, fondurile s-au alocat cu ţârâita, construindu-se doar o mică parte din ceea ce era planificat.
Unitatea medicală a fost proiectată să fie cea mai modernă de pe teritoriul judeţului. Conform proiectului de acum 16 ani, valoarea investiţiei era de peste 11,6 milioane de lei. Gheorghe Niţă, primarul oraşului Horezu, a precizat că, în prezent, nici nu se ştie câţi bani s-au investit în spital.
„Ştiu că s-a început construcţia în 192, dar câţi bani s-au băgat acolo nu mai ştiu. Guvernul ne-a alocat şase miliarde de lei vechi, bani care s-au investit în continuarea lucrărilor. La ora actuală, se lucrează la finisajele interioare. Ca să îl terminăm anul acesta ne mai trebuie 12.000.000 de lei. Această sumă ne-a fost promisă pentru 2008 de primul- ministru Călin Popescu Tăriceanu şi urmează să ne fie repartizaţi banii din fonduri de la guvern. Cele 12.000.000 de lei sunt pentru finalizarea construcţiei spitalului şi pentru dotarea cu aparatură“, a spus Gheorghe Niţă.
Primărie în sediul vechi al spitalului
Conform proiectului, spitalul va avea 150 de locuri. Unitatea va avea mai multe secţii: Boli Interne, Medicală, Pediatrie, Obstetrică – Ginecologie, Unitate de Primiri Urgenţe (UPU) şi corp administrativ.
„Deocamdată nu e gata nici o secţie. Se lucrează pe toate nivelurile, de la parter până la etajul patru. Se lucrează la finisaje, se montează instalaţiile şi lifturile. Noi sperăm ca în aprilie 2008 să avem gata măcar două secţii şi să funcţioneze“, a declarat Constantin Popescu, managerul Spitalului Orăşenesc Horezu. Edilul speră ca spitalul să fie gata în luna aprilie ca să mute în unitate Secţiile de Boli Interne şi Pediatrie care funcţionează în prezent în clădirea de lângă primărie.
„Clădirea veche în care funcţionează spitalul va rămâne liberă şi o vom reabilita să ne facem acolo o primărie frumoasă. Vrem să facem o sală de căsătorii, să schimbăm acoperişul şi tocăria. O vom renova, dar o să păstrăm forma clădirii“, a susţinut Gheorghe Niţă. Odată cu finalizarea spitalului vor putea beneficia de servicii medicale aproximativ 70 de mii de persoane din 25 de localităţi şi din oraşul Horezu.