Reţelele de alimentare cu apă a Craiovei nu au fost spălate niciodată, deşi legea spune că ele trebuie dezinfectate ori de câte ori este nevoie.
Vechi de două, trei, patru şi chiar nouă decenii, reţelele prin care craiovenii primesc apa potabilă nu au fost spălate niciodată. În ciuda analizelor depre care oficialii spun aproape totdeauna că au ieşit bine, mâlul din ţevile scorţoase ajunge la robinetele consumatorilor ori de câte ori se repară o conductă sau se repornesc pompele de alimentare. Craiovenii reclamă pe la toate unităţile, de la distribuitori până la primărie, de unde primesc acelaşi răspuns: apa e bună de băut. Că e roşie, că e neagră, nu e problemă din punctul de vedere al autorităţilor. Lucrurile nu stau însă deloc aşa. La confruntarea între contribuabili şi primărie, din octombrie, organizată prin „Fii vocea cartierului tău!“, oamenii au reproşat administraţiei că în cartierul Lăpuş se livrează apă murdară. Dacă atunci răspunzătorii au ameţit-o, aruncând vina în curtea CEZ, până la urmă au recunoscut: „Conductele se mai şi spală. În alte oraşe, la noi, nu!“. Directorul Compnaiei de Apă Oltenia SA, Constantin Stamatoiu, spune că abia din primăvara anului viitor vor intra în curăţare şi dezinfecţie câteva tronsoane din reţeaua de alimentare. Tulburarea apei potabile este cauzată de elementele depuse mai ales pe conductele de oţel. Din câte am înţeles de la colegii mei mai vechi în unitate, sistemul nu a fost spălat niciodată, cel puţin nu în mod organizat şi sigur nu în totalitate“, a mai arătat directorul Companiei de Apă. El susţine că instalaţiile trebuie curăţate şi dezinfectate cel puţin o dată pe an – atunci când sunt dezinfectate rezervoarele. „Dacă nu le-a spălat nimeni până acum o să ne fie mai greu, fiindcă nu ştim cum reacţionează practic. Trebuie să vedem ce soluţii folosim pentru a nu distruge ţevile sau echipamentele de la consumatori, apometre etc.“, a precizat Constantin Stamatoiu.
Spălaţi doar în buzunare
În Bănie şerpuiesc 430 de kilometri de ţeavă prin care apa potabilă este trimisă către locuinţele craiovenilor. Pentru întreţinerea acestora, fiecare abonat plăteşte lunar o cotă de câţiva lei. Întreţinerea nu este reflectată însă decât în intervenţiile în caz de avarie şi în contravaloarea unor piese.
„Aceşti bani nu sunt percepuţi pentru spălarea reţelei, dar asta nu înseamnă că suntem absolviţi de vina de a nu le dezinfecta“, susţine directorul Constantin Stamatoiu. Potrivit legislaţiei în vigoare, obligativitatea întreţinerii tuturor instalaţiilor utilizate în distribuirea centralizată a apei potabile îi revine distribuitorului, care trebuie să-şi întocmească un grafic de spălare pe tronsoane în funcţie de gradul de colmatare, stabilit în timpul monitorizării.