Începând din această lună, fermierii vor primi bani pentru exploataţiile zootehnice. O mare parte din fermierii doljeni riscă să rămână fără acest ajutor din pricina unor neconcordanţe între cererile pentru subvenţii şi situaţia Direcţiei Sanitar – Veterinare.
Începând din acest an, fermierii români primesc subvenţii atât direct de la UE, cât şi de la stat (aşa-numitele plăţi naţionale directe complementare). În cadrul plăţilor naţionale directe complementare în sectorul zootehnic, primele se acordă atât pe exploataţie (bovine), cât şi pe cap de animal (ovine şi caprine). Condiţia principală în aceste cazuri a fost ca beneficiarul să nu aibă datorii la bugetul de stat sau la cel local. Potrivit Ordinului nr. 38/2007, emis de ministrul agriculturii şi dezvoltării rurale, pentru a beneficia de aceste prime, cei interesaţi au putut să depună o cerere în acest sens până pe 15 iunie (potrivit Ordinului nr. 285/2007, data-limită era 31 mai).
„Numărul total de dosare depuse pentru subvenţia în zootehnie a fost de 4.112 (pentru peste 117.000 de animale)“, a declarat Sergiu Drăgancea, directorul APIA Dolj. Dintre acestea, aproape 72% de persoane au solicitat subvenţie pentru bovine (15.137 de capete) şi puţin peste 18% pentru ovine (70.128 de capete). 407 cereri prin care se solicitau subvenţii pentru caprine vizează ajutor financiar pentru aproximativ 32.000 de animale.
„Dacă în baza de date a DSV figurează cu patru animale, pentru patru îi dăm banii“
Cu toate că fermierii au solicitat sprijinul financiar pentru zootehnie, nu toţi vor primi banii pentru că unele cereri sunt neeligibile. „După etapa depunerii dosarelor, urmează a doua etapă. Trebuie să confruntăm situaţia din baza de date a Direcţiei Sanitar-Veterinare cu ceea ce spun oamenii. Dacă în baza de date figurează cu patru animale, pentru patru îi dăm banii“, a explicat Sergiu Drăgancea. Potrivit acestuia, din cele 4.112 dosare depuse, până în prezent au fost verificate doar 1.043, din care 879 sunt eligibile. Aproximativ 84% din dosarele verificate până în prezent sunt eligibile.
Lipsa comunicării cu medicul veterinar duce la pierderea subvenţiei
Această situaţie s-a datorat atât faptului că unele cereri au fost completate greşit, cât şi faptului că au existat diferenţe între evidenţa DSV şi declaraţiile oamenilor. „Ori omul a uitat să-şi treacă animalele pe numele lui după ce le-a cumpărat, ori nu le-a declarat pentru a nu plăti taxa pe păşunat impusă de anumite primării“, au precizat reprezentanţii APIA Dolj.
O explicaţie pentru această situaţie au avut şi reprezentanţii Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Dolj, care au explicat că la nivel naţional există o bază de date cu informaţiile despre animale şi proprietarii acestora. Însă, informaţiile din această bază trebuie actualizate. „Mişcarea animalelor de la un proprietar la altul este asemănătoare cu cea a maşinilor“, a declarat Costică Retea, directorul adjunct al DSV Dolj. Acesta a explicat însă că proprietarii de animale încă nu s-au familiarizat cu documentele animalelor şi cu faptul că sunt obligaţi prin lege să declare medicului veterinar orice tranzacţie de animale. „Sistemul este bine pus la punct, însă proprietarii de animale le vând la negru, fără să anunţe medicul veterinar. În Dolj, avem aproximativ 117.000 de exploataţii la 100 de medici, astfel că este imposibil ca aceştia să gestioneze singuri aceste tranzacţii“, a spus Retea.