Alături de candidaţii de la examenele din vară, fie că sunt teste naţionale, bacalaureat sau titularizare, stau şi profesorii. Pierd zile şi nopţi în centrele de examen timp de câteva săptămâni, primind în schimb câteva milioane de lei.
Câteva mii de profesori doljeni participă anual la testele naţionale, bacalaureat sau examene de titularizare. Unii trebuie să stea cu ochii în patru ca elevii să nu copieze, alţii corectează în doar câteva zile sute de lucrări, iar alţii sunt responsabili pentru buna desfăşurare a examenelor. După ce au pierdut zile şi nopţi în centrele de examen sau de evaluare, aceştia primesc pentru munca depusă între 200 şi 500 de lei. Preşedintele unei comisii dintr-un centru de examen sau dintr-un centru zonal de evaluare a testelor naţionale primeşte 600 de lei, secretarul şi membrii comisiei din centre iau câte 500 de lei, un informatician din centrul de testare primeşte 1,3 lei pe candidat, iar unul din centrul de evaluare 0,6 lei. Un profesor evaluator primeşte câte cinci lei pentru fiecare lucrare corectată.
Un candidat – 3,75 lei, o lucrare scrisă – şase lei
Pentru examenele de bacalaureat cresc şi sumele, şi perioada de examene. Preşedintele unei comisii de bacalaureat, care trebuie să fie cadru didactic universitar deţinător al titlului ştiinţific de doctor, primeşte 1.000 de lei dacă este la o comisie de până la 300 de candidaţi. Pentru o comisie cu peste 300 de candidaţi, la cei 1.000 de lei se adaugă câte doi lei pentru fiecare candidat în plus peste cei 300, dar nu mai mult de un salariu de bază al funcţiei didactice în care este încadrat.
Un vicepreşedinte al unei comisii de bacalaureat primeşte 650 de lei pentru centrele unde sunt maximum 300 de elevi, pentru comisiile cu peste 300 de candidaţi se calculează la fel ca la preşedintele comisiei. Secretarul şi membrii comisiei de bacalaureat primesc câte 525 de lei, un profesor examinator de la oral ia câte 3,75 de lei pe candidat, cadrele didactice care supravegheză primesc 55 de lei pe zi, iar un informatician 1,5 lei pe candidat. La centrele zonale, un preşedinte al unei comisii cu maximum 700 de candidaţi este remunerat cu 1.000 de lei, iar pentru comisiile care depăşesc 700 de candidaţi se adaugă la cei 1.000 de lei câte 1,5 lei pe candidat. Un vicepreşedinte primeşte 650 de lei pentru comisiile cu maximum 700 de candidaţi, un secretar – 525 de lei, un profesor evaluator – şase lei pe lucrare, iar un informatician – 0,7 lei pe candidat. Pentru examenul de titularizare, profesorii corectori primesc 60 de lei pe lucrare. Preşedinţii de comisii, cadre didactice universitare care au măcar funcţia didactică de lector sau şef de lucrări, primesc 200 de lei dacă sunt în centre de până la 50 de lucrări, 250 de lei pentru centrele unde sunt între 50 şi 100 de lucrări şi 300 de lei pentru centrele cu peste 100 de lucrări. În plus, preşedintele unei comisii dintr-un centru de concurs, directorul unităţii de învăţământ este plătit cu 150 de lei, membrii comisiei cu 100 de lei, secretarul cu 75 de lei, supraveghetorii primesc pentru şase ore pe zi 60 de lei, iar un informatician 1,25 de lei pe candidat.
Un universitar mai puţin
Pentru că nu sunt mulţumiţi de banii pe care îi primesc, profesorii universitari acceptă cu greu să fie preşedinţi de comisii de examen. Mulţi dintre aceştia renunţă chiar pe parcursul examenelor. La nivel naţional, 12 profesori universitari au renunţat la statutul de preşedinte de comisie, iar în Dolj un singur profesor nu s-a prezentat la centrul de examen. „Mulţi au renunţat înainte de a veni aici. Invocă diferite motive cum ar fi distanţa sau faptul că se suprapun cu sesiunea şi au examene în această perioadă. Unul singur însă nu s-a prezentat, un profesor universitar din Constanţa care, conform metodologiei, a fost repartizat de minister în Dolj“, a explicat prof. Gianina Chirigiu, inspector general adjunct al Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj.
Pe profesori însă, banii pe care îi primesc pe perioada examenelor îi ajută, iar participarea la aceste probe le aduce prestigiu. „Aceste sume de bani nu recompensează munca şi responsabilitatea pe care le au cadrele didactice aflate în comisiile de examene. Dascălii însă dau încă o dată dovadă de responsabilitate şi încearcă să iasă din sărăcia şi mizeria în care se zbate munca lor“, a spus Ion Bebe Cepoi, preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ Dolj, filiala Federaţiei „Spiru Haret“.