16.7 C
Craiova
vineri, 23 mai, 2025
Știri de ultima orăLocal„Buna crestere“ se invata acasa

„Buna crestere“ se invata acasa

Educatia unui copil nu se limiteaza doar la a-l invata sa scrie, sa citeasca si sa calculeze. El trebuie sa invete si cum sa se comporte cu ceilalti, iar asta e raspunderea ta. Obisnuieste-l de mic cu bunele maniere. Un copil manierat se va descurca mai bine in relatiile sociale si se va simti mai confortabil in prezenta celorlalti decât unul caruia ii lipsesc cei sapte ani de-acasa.


A-l invata bunele maniere este un proces zilnic, care va dura si vei avea multe ocazii sa il indrumi in directia corecta.


Chiar daca a gresit de câteva ori, nu te grabi sa tragi concluzia ca este prost crescut sau ca tu ai uitat ceva foarte important. Este posibil sa aiba nevoie doar de una-doua lectii de bune maniere pentru ca problema sa se rezolve. Explica-i clar si invata-l ce anume trebuie sa faca sau nu. In loc sa ii spui un scurt, si pentru el greu de inteles: „Nu mai fi atât de grosolan“, fii mai blânda, ca sa inteleaga in fond ce astepti de la el: „Te rog, nu mai ridica vocea in casa“.


Când cel mic isi exprima sentimentele folosind expresii sau atitudini mai putin politicoase, nu i-o reteza scurt, ci incearca sa reformulezi. De exemplu, când el zice: „Iahh, imi vine sa vars când vad chestia asta verde“, tu corecteaza-l spunând: „Frumos ar fi fost sa spui ca nu iti place deloc spanacul“.


Fii intelegatoare si accepta-i greselile! Aminteste-ti ca nu este inca suficient de matur pentru a sti bine cum trebuie sa se comporte in anumite situatii. Si noi, adultii, gresim adeseori, daramite ei…


Educatia se face doar acasa, cu discretie, in familie. Nu ii tine prelegeri si nu il critica in public, nu il umili si nu il jigni fata de straini, chiar daca greseala a fost destul de mare. A-i face lui o scena de fata cu altii dovedeste ca nici tu nu ai prea fost atenta la lectiile de bune maniere.


Fii consecventa! L-ai invatat de la doi ani sa spuna „te rog“ si „multumesc“? La sase ani este evident ca ar trebui sa le foloseasca.


Oricum, procesul de educatie nu se opreste la o anumita vârsta. Nu e niciodata prea târziu ca sa invete ceva!


Material realizat in colaborare cu Cristina Cristea, consilier scolar

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS