21.2 C
Craiova
luni, 5 mai, 2025
Știri de ultima orăLocalPatronul de la Green House a demolat o casa din patrimoniul national

Patronul de la Green House a demolat o casa din patrimoniul national

Arh. Cristian Ciomu, presedintele Asociatiei pentru Protejarea Monumentelor din Oltenia „Podul lui Apollodor“, sustine ca nimeni nu a miscat un deget pentru a salva Casa Orman: „S-a dorit ca aceasta casa sa dispara. Si a disparut. Si-au unit toti fortele pentru a o rade de pe fata pamintului. In amintirea monumentului istoric ii invitam pe toti cei interesati sa participe la parastasul Casei Orman“.

In orasul lui Bulucea este posibil orice. Omul responsabil cu chefurile PSD, Constantin Rosu, a demolat abuziv o casa de patrimoniu, desi aceasta era inca in proprietatea Primariei Craiova. Cu toate acestea, primaria a privit cu nepasare la buldozerele care naruiau zidurile istorice. Ba, mai mult, ca sa nu fie perturbat in timp ce comitea „actul de cultura“, patronul de la Green House a primit de la Bulucea patalama sa inchida strada.

Cazul fara precedent in istoria Craiovei a ajuns in atentia Parchetului de pe linga Judecatoria Craiova. Tinind cont ca schimbarea regimului juridic s-a facut cu scopul de a-l ajuta pe Constantin Rosu sa demoleze imobilul, consideram ca acest caz este si de competenta Parchetului National Anticoruptie.

Fara documente de proprietate asupra Casei Orman din Craiova si fara autorizatie de desfiintare, dar teribil de nerabdator sa isi vada terenul liber, Constantin Rosu, fara a sta prea mult pe ginduri, a intrat cu buldozerele intr-o cladire a statului.

Apoi, cu o armata de puscariasi, el a curatat rapid terenul de moloz, iar acum intentioneaza sa ridice o vila cu subsol, parter si etaj, de asemenea, fara proiect si autorizatie de construire. Singurul document pe care l-a solicitat si l-a obtinut fara probleme patronul de la Green House a fost autorizatia de inchidere a strazii Fratii Buzesti, pe perioada executarii lucrarilor de demolare.

Toate acestea s-au intimplat cu girul tacit al „unora din administratia publica locala“, care l-au sfatuit pe Constantin Rosu ce cale sa urmeze pentru a scapa de ruina de pe Fratii Buzesti, nr. 27.

Anticipind parca dorinta proprietarului de a demola „ruina veche de peste 150 de ani“, reprezentantii Directiei Judetene de Cultura Dolj s-au opus vehement declasarii Casei Orman de pe lista monumentelor istorice, dar, din pacate, toate strigatele de ajutor lansate catre singurul for care avea puterea de a se opune, Ministerul Culturii si Cultelor, fie nu au fost auzite, fie intentionat au fost ignorate.

Abia la o saptamina dupa ce „totul a devenit amintire“, Ministerul Culturii si Cultelor a constatat ca „demolarea a fost abuziva“. „Cladirea este insa situata in zona de protectie a unor monumente istorice si in zona istorica protejata a municipiului Craiova, prin urmare, in conformitate cu prevederile Legii 422/ 2001 privind protejarea monumentelor istorice si Regulamentului PUZ – Centrul Istoric al municipiului Craiova, interventiile asupra imobilului urma sa fie executate numai pe baza unei documentatii avizate de Comisia Nationala a Monumentelor Istorice (CNMI). Demolarea imobilului fiind asadar facuta fara avizul CNMI, va solicitam declansarea masurilor necesare de constatare, sanctionare si remediere a situatiei create, conform legislatiei in vigoare“, scrie in adresa nr. 2076/ 7.04.2004, semnata de dr. Mircea Angelescu, directorul Directiei Monumentelor Istorice si Muzee (DMIM) si arh. Daniela Enescu, inspector in cadrul DMIM si transmisa Directiei Judetene de Cultura Dolj, Primariei Craiova si Inspectoratului de Stat in Constructii Craiova.

Pe Constantin Rosu il paste inchisoarea

Inspectorii primariei au muschi tari pe ei cind trebuie sa demoleze cite un cotet de gaini de pe domeniul public sau cind trebuie sa „faca curat pentru cite un investitor strategic“, dar nu au ochi sa vada abuzurile care se fac in plin centrul orasului. Alesilor locali de la primarie le sta gindul la campania electorala si la petrecerile de 1 Mai si nu vor sa ia masuri impotriva celor care cu generozitate isi pun la dispozitie restaurantele pentru chefurile PSD.

Pentru ca documentul emis de minister „vine cu postalionul de la Bucuresti“ si inca n-a ajuns la forurile competente, la cererea Gazetei de Sud, Inspectoratul in Constructii Dolj a verificat documentele SC ROCOMA EXIM SRL, societate pe numele careia s-au inregistrat toate documentele.

„Constantin Rosu, patronul societatii, a recunoscut ca nu are nici un fel de autorizatie de desfiintare a imobilului sau de construire a altuia. A si semnat procesul-verbal. Ca prima masura, am dispus oprirea lucrarilor pina la intrarea in legalitate“, a declarat Gheorghe Enescu, inspectorul-sef al Inspectoratului in Constructii Dolj.

Potrivit Legii 50/1991, art 21, 23, fapta savirsita de Constantin Rosu este infractiune si se pedepseste cu inchisoarea de la trei luni la trei ani.

Rosu a demolat casa primariei

Casa Orman a trecut din administrarea Regiei Autonome de Administrare a Domeniului Public si Fondului Locativ (RAADPFL) in administrarea Primariei Craiova. Prin Hotarirea Consiliului Local, din 29.01.2004, primaria i-a dat lui Constantin Rosu imobilul din Fratii Buzesti nr. 27 si a primit la schimb 11 apartamente destinate fostilor chiriasi de la adresa mai sus-mentionata. „La ora controlului, Constantin Rosu nu a putut prezenta documentele de proprietate asupra casei pe care a demolat-o. Este un abuz nemaiintilnit pina acum in Craiova. Noi am sesizat deja Parchetul de pe linga Judecatoria Craiova“, a mai spus Gheorghe Enescu.

Ovidiu Vanghelie, seful Directiei Tehnice de Investitii Patrimoniu si Gospodarire Comunala din cadrul Primariei Craiova, habar nu avea de schimbul facut si de faptul ca Rosu a demolat o casa aflata in zona de protectie a monumentelor istorice. Si ar fi trebuit sa stie pentru ca asta este treaba lui. „Eu stiu ca in sedinta viitoare a consiliului local urmeaza sa se discute despre contractele fostilor chiriasi. Daca are sau nu acte de proprietate nu este treaba mea, este a Directiei Economice“, a spus senin Ovidiu Vanghelie.

„Din cite stiu eu, nu s-a incheiat actul de schimb intre primarie si Constantin Rosu. Nici nu stiu daca a fost validata HCL“, a declarat Nicolae Pascu, directorul Directiei Economice din cadrul Primariei Craiova.

Cu asemenea atitudini, nu-i de mirare ca se intimpla ce se intimpla in Craiova.

Parastas pentru Casa Orman

Din pacate, raul facut prin demolarea unei cladiri de patrimoniu, veche de peste 150 de ani, nu mai poate fi indreptat. Pedepsele prevazute de legislatia in domeniu sint „mizilic“ pentru cineva care a cheltuit miliarde de lei pentru declasarea unui monument istoric si a cumparat 11 apartamente pentru chiriasii care au locuit in fosta Casa Orman. Iar la toate acestea se adauga, evident, comisioanele impartite cu generozitate in stinga si-n dreapta persoanelor influente din administratia locala. Probabil ca din nou va demonstra Constantin Rosu ca „cu o armata de juristi buni se poate face orice“.

Arh. Cristian Ciomu, presedintele Asociatiei pentru Protejarea Monumentelor din Oltenia „Podul lui Apollodor“, sustine ca nimeni nu a miscat un deget pentru a salva Casa Orman: „S-a dorit ca aceasta casa sa dispara. Si a disparut. Si-au unit toti fortele pentru a o rade de pe fata pamintului. In amintirea monumentului istoric ii invitam pe toti cei interesati sa participe la parastasul Casei Orman“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS