13.4 C
Craiova
miercuri, 7 mai, 2025
Știri de ultima orăLocalZeci de familii de romi traiesc laolalta cu caii, porcii si pasarile

Zeci de familii de romi traiesc laolalta cu caii, porcii si pasarile

• Vecinii blocului L2 nu mai suporta sa traiasca in conditii inumane si ameninta cu procese la Curtea Europeana a Drepturilor Omului • Fara acte legale de spatiu, fara sa plateasca darile la stat, majoritatea romilor nu au nici buletine de identitate si nici certificate de nastere • Furtul de energie electrica a devenit „sport de cartier“

Sobolani, munti de gunoaie, ziduri ce stau sa se prabuseasca, oameni fara identitate si care traiesc intr-un focar de infectie, toate acestea pot fi intilnite in Drobeta Turnu Severin, la mai putin de o suta de metri de Spitalul Judetean si de statia Serviciului de Ambulanta Mehedinti. Pentru ca nu mai pot suporta mirosul pestilential si nechezatul cailor gazduiti in casa scarilor, noapte de noapte, vecinii blocului L2 din cartierul Crihala fac un ultim apel la autoritati, inainte de a intenta un proces municipalitatii, cu care vor sa mearga pina la Curtea Europeana a Drepturilor Omului. „Vrem sa ni se garanteze dreptul la viata. In aceste conditii, nu mai putem trai. Ni se imbolnavesc copiii“, spun locatarii din zona.

„Viceprimarul Ilie Pisoi mi-a spus ca pune politia pe mine!“

In cartierul severinean Crihala, in blocul L2, locuiesc fara forme legale aproximativ 75 de persoane, majoritatea de etnie roma. Aproape toti au venit de prin partile Cernetiului, cu ani buni in urma. La oras se descurca mai usor, spun ei. Carausie, fier vechi, cersetorie si ajutor social sint formele prin care reusesc sa traiasca de pe o zi pe alta. Au ocupat cea mai mare parte a blocului si s-au obisnuit cu mirosul insuportabil, cu WC-ul comun pe hol, fara usa la intrare, cu umezeala patrunzind prin toate cotloanele. Chiar si gindacii sau cele mai neobisnuite insecte fac parte din cotidian. Desi stau fara acte legale pentru spatiu, locatarii sustin ca nu a calcat niciodata picior de inspector de zona sau alte organe de control. Chiar daca, in primavara, reprezentantii primariei au facut mare tam-tam, cu punerea in legalitate a actelor de spatiu pentru zecile de familii rezidente in zona, nu s-a facut nimic in acest sens. De promisa renovare a imobilului, nici vorba. Administratorul Asociatiei nr. 9, Ion Iagaru, spune ca de sapte ani incearca sa obtina sprijinul municipalitatii pentru a scapa de focarul de infectie. „De citiva ani ma lupt sa se faca si in zona asta ceva cu familiile de tigani care stau ilegal aici. Doar 13 persoane au acte, restul nu au nimic. Mai grav este ca stau intr-o mizerie de nedescris, care poate declansa un focar de boli care sa ne afecteze pe toti cei din zona asta. Cind m-am dus cu citiva locatari la viceprimarul Ilie Pisoi, m-a luat deoparte si mi-a spus ca data viitoare sa vin singur, ca altfel pune politia pe mine. Nu se poate asa, sa ne lase ca pe ultimii oameni. Au grija numai de centru sa fie frumos, sa puna palmieri, iar in cartiere colcaie mizeria!“

Doua-trei familii de romi, bransate ilegal, dau contra cost energie electrica

Din cauza lipsei actelor de spatiu, peste 20 de tineri – majoritatea peste 18 ani – nu au nici buletine de identitate, iar o parte nu au nici macar certificate de nastere. „Dom’le, acesti oameni nici nu se exista!“, spun vecinii. Cind reprezentantii ELECTRICA au vrut sa amendeze citeva familii de romi fara acte de identitate, dar care se bransasera ilegal la reteaua de alimentare cu energie electrica, fiecare a „recitat“ acelasi nume si aceleasi date personale invatate pe de rost. „Doua-trei familii, bransate ilegal la retea, au ajuns sa alimenteze, la rindul lor, alte citeva apartamente, carora le percep o anumita taxa lunara. Asta a devenit deja un obicei, sport de cartier. Desi am facut sesizari catre autoritati, nu s-a facut nimic!“, a precizat administratorul Ion Iagaru. Cei mai „instariti“ dintre locatarii blocului L2 au cite o caruta si un cal caruia poti sa-i numeri coastele. Dulai, in schimb, sint cu zecile. Pentru vecinii din blocul L3, oameni cu actele in regula, situatia devine tot mai alarmanta. „La etajul doi-trei, au si pasari in casa, de parca ar fi la tara. Au cotete, e un miros de nu poti sa stai pe hol. Vine politia, sta cu ei de vorba si pleaca. Pe noi, daca ii reclamam, ne spun si apoi ne ameninta tiganii ca ne omoara!. Am un baiat si o fata, trebuie sa merg periodic cu ei sa le fac analize, sa vad daca nu au contractat vreo boala. Am fost in audienta de nu mai stim cite ori la domnul primar Dinu, la domnul viceprimar Pisoi; spun acolo ca vin, ca fac, dar numai minciuni, ca nu ne ajuta cu nimic. O sa ajungem sa ne dea tiganii in cap, pentru ca le spunem sa-si faca si ei curat, macar pe linga bloc. Se intinde mizeria, a ajuns aproape de noi, de nu mai poti sa iesi din bloc. Situatia asta nu o mai suportam!“, a spus Veronica Popescu, locatara a blocului L3.

Sase luni de puscarie pentru furt de curent

La parterul scarii a doua din blocul L2 sta o femeie cu sapte copii. Cel mai mic, de sase luni, cel mai mare, de 13 ani. Liliana Izvoralu, de 37 de ani, a stat sapte luni in puscarie, pentru furt de curent. „M-au prins si m-au bagat dupa gratii, desi mai erau si altii in situatia asta. De unde bani sa facem contracte, sa punem contoare, si sa mai crestem si copiii astia?! Nici noua nu ne place situatia, desi vecinii abia asteapta ca primaria sa ne evacueze de aici“. Remus, de sapte ani, si Tantica, de noua ani, doi dintre copiii Lilianei, inca nu stiu ce inseamna scoala. Motivul invocat de mama: nici unul dintre copii nu are certificat de nastere. Si nici nu are cum sa le faca, pentru ca… nici ea nu a avut niciodata! Potrivit viceprimarului municipiului Drobeta Turnu Severin, Ilie Pisoi, o solutie ar fi evacuarea familiilor din blocul L2, pentru o perioada determinata: „Sa-i mutam in alta parte, pina cind am reabilita imobilul, dupa care sa le facem contracte si sa-i constringem sa-si plateasca obligatiile“. De la vorbe la fapte e insa cale lunga, si astfel de promisiuni au mai auzit atit cei din L2, cit si vecinii lor.

Fara acte de identitate, punerea in posesie a devenit o problema

„Oamenii fara identitate“ spun ca, in trecut, mult mai multi dintre ei aveau actele in regula. Venea sectoristul din zona, cu un proces-verbal de constatare ca detin un spatiu de locuit si le facea cite un act provizoriu de identitate, valabil timp de un an. De anul trecut, fiecare trebuie sa mearga la Serviciul de Evidenta Informatizata a Persoanei Mehedinti, pentru noile acte de identitate. Noile documente se fac numai cu acte de spatiu perfect legale si valabile. Desi reclama ca primaria nu vrea sa-i puna in posesia locuintelor, pentru a investi in reabilitarea lor, familiile de romi nu pun in calcul costurile pe care trebuie sa le suporte. Punerea in posesie, prin sentinta judecatoreasca, ii costa, in fiecare caz, aproximativ zece milioane! „De unde atitia bani, ca nici ce sa halim n-avem?!“, spun cei mai multi dintre ei, desi in acest caz cercul vicios pare aproape inchis: fara bani nu pot sa-si rezolve actele legale, deci nici buletinele, fara buletine nu se pot angaja sau beneficia de ajutoare sociale. Mult mai grava este situatia cu cei care nu au nici macar certificatele de nastere, fiind necesare actiuni in instanta pentru „inregistrarea tardiva“. „Daca nici acum nu se face nimic, adunam semnaturi si dam primaria in judecata. Mergem pina la Curtea Europeana a Drepturilor Omului, cerem sa ni se respecte dreptul la viata!“, a spus Ion Iagaru.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS