Seceta prelungită a afectat culturile agricole de pe raza judeţului Gorj. Direcţia pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală Gorj a constituit două echipe de specialişti care s-au deplasat în teritoriu pentru a culege de la autorităţile locale date legate de efectele secetei. Informaţiile au fost transmise deja Ministerului Agriculturii, iar, potrivit datelor preliminare, aproximativ 30% din culturile agricole din judeţ sunt complet compromise de secetă. Autorităţile locale au primit recomandări să trimită periodic informări Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală Gorj, astfel încât să existe o monitorizare la zi a modului în care se prezintă suprafeţele agricole cultivate cu legume şi cereale.
„Am constituit două comisii la nivelul Direcţiei Agricole şi au mers în teren, la fiecare localitate. Am vorbit cu primarii să ne trimită săptămânal date cu situaţia culturilor afectate: cultura, suprafaţa afectată şi data. Din datele culese de noi şi pe care le-am trimis la Ministerul Agriculturii rezultă că la cultura de grâu avem o suprafaţă calamitată de 54 de hectare, cu grad de dăunare de peste 30%. La ovăz avem 100 de hectare afectate şi acelaşi grad de dăunare. Porumb boabe – 3.858 de hectare, peste 30% grad de dăunare. Fasole boabe – 20 de hectare cu acelaşi grad de dăunare. Cartof – 90 de hectare şi floarea-soarelui – 60 de hectare, toate cu grad de dăunare de 30%“, a declarat Ion Popescu, directorul Direcţiei Agricole şi pentru Dezvoltare Rurală Gorj.
Pagubele pot creşte
În condiţiile în care va continua să nu plouă, suprafeţele agricole calamitate vor fi şi mai mari. De asemenea, vor exista probleme foarte mari în ceea ce priveşte realizarea lucrărilor de toamnă şi a însămânţărilor. „Dacă se va menţine situaţia aceasta, riscăm ca în această toamnă, mai este practic doar luna august şi vine toamna, să nu putem însămânţa culturile de păioase. Nu se poate efectua arătura. Nu putem cultiva păioasele. Nici nu mai vorbesc de cultura porumbului, care acum este la formarea bobului şi are nevoie de foarte multă apă. Dacă nu plouă, cultura de porumb va fi grav afectată şi avem cea mai mare suprafaţă dintre culturile cultivate, peste 60.000 de hectare. Ştiuletele va rămâne gol. Nu se vor face nici măcar cocenii pentru furaje“, a spus Ion Popescu, şeful DADR Gorj. De irigaţii nici nu poate fi vorba în judeţul Gorj, instalaţiile fiind inexistente sau într-un număr prea mic pentru a acoperi măcar o parte din întreaga suprafaţă cultivată.